• 12 Jun. 2016
  • 6 min

Cum a fost la ICEEfest. Idei din social media, digital și creativitate

Bucureștiul a fost gazdă pentru ICEEfest, cel mai interactiv festival de online şi tehnologie din Europa Centrală și de Est. eJobs a fost acolo pe 9 și 10 iunie pentru a asculta speakerii de la cele mai mari companii globale, dar și pentru a aduce echilibrul în carieră.

Evenimentul a fost deschis de Jeff Leach, actorul englez de comedie pe care îl știm din serialele TV Jeff Leach +1, precum și din aparițiile la BBC Switch, BBC Three and E4. Cu glume bune și o abordare relaxată s-a fotografiat alături de cei mai matinali participanți la ICEEfest și la 9.30 a fost pe scenă pentru a da startul unui maraton de idei bune la care au participat peste 100 de speakeri şi traineri internaţionali de la cele mai mari companii globale. Rând pe rând, au fost prezentați de Jeff care nu a ezitat să se amuze pe seama micilor probleme tehnice, dar și pe seama publicului și a părerilor sale. S-a arătat susținător al României, al echipei de fotbal și a făcut glume în limba română pentru a destinde ICEEfest. Au fost două zile intense în care am învățat din experienţa speakerilor internaționali, am urmărit studii de caz și modalități de a crește cotele de piaţă şi veniturile. Am descoperit idei utile despre vizibilitatea companiilor și am aflat cele mai bune practici şi informaţii despre cele mai recente inovaţii în digital, online şi tehnologie.

 

Marcin Malinowski, Head of Global Partnerships CEE, la Google

Marcin Malinowski, Head of Global Partnerships CEE, la Google.

Google militează pentru folosirea inteligentă a datelor

Într-o sesiune numită sugestiv „Giganții Internetului”, am urmărit prezentarea lui Marcin Malinowski, Head of Global Partnerships CEE, la Google.  Malinowski a vorbit despre cea mai bună jumătate a lumii, despre ce este bine și corect făcut în lumea advertisingului și despre calitatea ad-urilor (trad. anunț publicitar).
A început prezentarea cu un citat semnificativ al lui John Wanamaker: Half the money I spend on advertising is wasted; the trouble is I don’t know which half (trad. Jumătate din banii pe care îi cheltui pe publicitate sunt irosiți; problema este că nu știu care jumătate). Astfel, a sintetizat una dintre situațiile frecvente în publicitate, când oamenii investesc bani, însă nu măsoară care sunt cele mai eficiente canale de promovare care le pot aduce recuperarea investiției.
Speakerul Google a pus accent pe folosirea inteligentă a datelor și pe așa numitul programmatic buying (campanii gândite prin îmbinarea dintre date și creativitate oferite consumatorilor în micro-momente). Businessurile merită să țină cont de comportamentul consumatorilor și să-l anticipeze în funcție de momentele zilei. Este important să nu mizeze doar pe retargetare (partea cea mai simplă a folosirii datelor). Una dintre greșelile pe care le fac multe dintre companii este tranzacționarea contactelor, însă datele înseamnă răspunsuri  la întrebări precum: „Când a vizitat ultima dată acest utilizator pagina mea?” Consumatorii sunt fericiți să ofere date despre ei dacă simt că primesc o bună recuperare a investiției: funcționalități noi și conținut relevant.  

Se conturează fenomenul targetării în funcție de momentele zilei: oamenii se trezesc la 6.50 am și citesc știrile online; la 8.15 am își verifică e-mailul în drum spre serviciu; la 10.30 am caută un video pentru a-l include într-o prezentare. După amiaza la 4.30 pm se uită după rețete pentru cină; la 5.30 pm când sunt în drumul spre acasă verifică aplicațiile mobile, iar la 6.15 pm când merg în super market caută detalii despre produse. Seara, la 8.15 pm în timp ce pregătesc cina, caută muzică, iar la 9.10 pm – un film bun. Ținând cont de aceste comportamente, companiile pot gândi campanii care să surprindă utilizatorii în funcție de obiceiul lor de căutare din fiecare oră. Conform datelor Google, în 2015, 780 milioane de ad-uri au fost  închise și 25.000 de aplicații au fost blocate din cauza nerelevanței. 40% dintre vizitatori părăsesc site-urile care se încarcă în mai mult de trei secunde.

Facebook devine tot mai prietenos pentru mobil

 

Rustam Ziganshin, Agency Partner CEE la Facebook a vorbit despre cum să aducem valoare brandurilor pe Facebook cu ajutorul campaniilor gândite pentru telefonul mobil.
Comunitatea Facebook crește în fiecare lună cu 1,65 miliarde de utilizatori, Whatsapp – cu 1 miliard de utilizatori, Facebook Messenger – cu 900 de milioane și Instagram – cu 400 de milioane de noi conturi create. De aceea, Facebook răspunde nevoilor din ce în ce mai diverse ale utilizatorilor și a introdus: Live Video, Conectivitatea via internet.org. și Oculus Rift creat special pentru peste 50 de jocuri și aplicații mobile.
România este topul țărilor care folosesc telefonul mobil pentru navigare. În fiecare zi 6,3 milioane de oameni sunt online pe Facebook, iar dintre aceștia 5,3 milioane aleg navigarea pe rețeaua de socializare via mobil. La nivelul unei luni, 8,3 milioane de români se contectează online pe Facebook, iar 7,2 milioane optează pentru accesarea de pe telefonul mobil. Conform datelor Facebook, 76% dintre utilizatorii lunari revin zilnic pe Facebook și 87% dintre aceștia se contectează de pe mobil.

 

Rustam Ziganshin, Agency Partner CEE la Facebook

Rustam Ziganshin, Agency Partner CEE la Facebook.


Navigarea pe mobil schimbă acele strategii și tool-uri (trad. instrumente) clasice de marketing. Elementele cheie pe care brand-urile pot să pună accent pentru a crea acele campanii eficiente sunt acum: timpul, descoperirea și valoarea.
Oamenii petrec din ce în ce mai mult timp în aplicațiile mobile și, de obicei, preferă să nu caute. Așteaptă și le place să găsească în aplicațiile mobile lucruri special gândite pentru ei. Există 3,1 milioane de aplicații conform datelor Apple iOs și Google Display Store publicate în iulie 2015. 75% din timpul utilizatorilor este petrecut, în general, pe cele mai importante 4 aplicații.
1 din 5 minute este petrecut pe mobil. Utilizatorii merită să fie tratați ca oameni cu așteptări, nevoi, comportamente specifice.
Video-ul pe mobil câștigă teren și încurajează descoperirea. Vizualizările pe mobil au crescut cu 616% din 2012 și până în 2015 și 45% dintre vizualizările globale de video-uri vin acum de pe telefonul mobil.
În România, o treime din timpul petrecut pentru vizualizarea ad-urilor video este pe mobil (28%). 23% din timp este dedicat vizualizării ad-urilor video pe computer, 11% – televiziunii și 37% – programelor live TV.
Facebook a devenit o platformă video, numărul vizualizărilor totale a crescut de la 1 miliard în aprilie 2014 la 8 miliarde în noiembrie 2015. În ceea ce privește impactul campaniilor video, trei secunde de vizualizare aduc un brand awareness de 32%, iar zece secunde – un brand awareness de 65%. 72% dintre cei care privesc zece secunde un ad video au intenția de a cumpăra, în timp ce numai 44% dintre cei care privesc trei secunde vor să și cumpere produsul. De aceea, este nevoie ca advertiserii să crească durata vizualizărilor.


Este foarte important ca brand-urile să aducă valoare consumatorului prin promptitudine, expresivitate și captivare. Facebook oferă suport prin insight-uri (trad. cunoașterea datelor despre fani), rezultate măsurabile, creativitate și posibilitatea de a optimiza.
Rustam Ziganshin
, CEE la Facebook, a dat exemplul KLM care are o abordare promptă și personalizată a mesajelor. Via Facebook messenger trimite actualizări ale statusului zborurilor, detalii despre biletele de zbor, despre întârzieri și ce opțiuni au călătorii astfel încât să ajungă cât mai eficient în destinația dorită.

Nadine Neubauer, Brand Development Lead DACH/Nordics/CEE Instagram

Nadine Neubauer, Brand Development Lead DACH/Nordics/CEE Instagram.

Instagram spune povestea vizuală a brandurilor

 

Nadine Neubauer, Brand Development Lead DACH/Nordics/CEE la Instagram a vorbit despre oportunitatea brandurilor de a-și spune povestea vizuală pe Instagram. Creierul uman procesează imaginile de 60.000 de ori mai repede decât cuvintele. Imaginile transmit informația reală și emoțiile.
Instagram este locul unde poate fi deschisă o discuție vizuală despre trenduri, locul unde celebritățile prezintă noile lor achiziții, precum și acel spațiu pentru a descoperi locuri care îți plac prezentate de lideri de opinie.
Instagram contectează oamenii care au experimentat sau experimentează branduri.  Oamenii sunt cei care fac această platformă din ce în ce mai puternică, sunt o comunitate, iar brandurile merită să creeze imagini pentru acești oameni pasionați. Zilnic, conform datelor Instagram, sunt urcate 80 de milioane de fotografii și videouri. Domeniile preferate ale utilizatorilor (pe care le pot explora și brandurile) sunt: sportul, muzica, stilul de viață și divertismentul. Videourile sunt din ce în ce mai numeroase, iar postările surprind, în general, momente de dimineață, din vacanță. de acasă sau de la TV.
Nadine Neubauer povestește că Instagram a făcut un studiu în care a cerut utilizatorilor să urce aceeași poză pe mai multe rețele de socializare. Pozele urcate pe Instagram au fost cele mai creative și cele mai inspirate. Avantajul pentru branduri este că ajung să adopte treptat limbajul comunităților. Implicarea fanilor este mai mare decât pe alte rețele de socializare, 60% dintre aceștia află de produse de pe Instagram și 75% acționează. 20.000 de businessuri folosesc la nivel mondial ad-urile pe Instagram care pot fi în format foto, video, carusel, toate cu linkuri. 

Creativitatea înseamnă observare și implicare

 

Franc Cheetham, Creative Director, Google Zoo a povestit că la Google folosesc idei „nebune” din întreaga lume, unele inspirate din călătorii, din ceea ce observă. Călătoresc pe mapamond și modul în care surprind lumea reprezintă noile modalități de storytelling (trad. povestire), observare și interpretare.
Directorul de creație Vangelis Davitidis și directorul strategic Mark Aris de la 4 Wise Monkeys au precizat că ad-urile nu sunt foarte îndrăgite, în schimb consumatorii iubesc contentul. Prin studii de caz, au arătat cum putem crea un conținut care să genereze implicare și zâmbete. Conținutul nu înseamnă numai social media, newslettere, articole, infografice și videouri, ci orice formă de comunicare inclusiv spoturi pentru TV, radio, bannere, promoții BTL (below the line – trad. comunicarea directă cu segmente specifice din target.)

Speakerii 4 Wise Monkeys au oferit idei pentru a crea acel tip de conținut care să implice consumatorii: să fie creat astfel încât să dea„fluturi” în stomac, să arate o bună cunoaștere a businessului și a publicului. E nevoie să ieșim din zona de confort, să implicăm publicul, să oferim relevanță locală și să facem fiecare secundă să conteze. Iată câteva tipuri de mesaje care prind în rândul consumatorilor: amuzante, surprinzătoare, emoționale, inspiraționale, informative, inovative. Cea mai bună strategie pentru acele campanii creative este să fii autentic, să ai o documentare bine făcută și să folosești colaborări media relevante și credibile. Au dat exemplul campaniei pentru Dentyne, o gumă de mestecat pe care au promovat-o de Valentine’s Day. Au creat diferite tehnici amuzante de sărut (sărutul online, clasic sau cel al super eroului), campania fiind premiată de șase ori la nivel local și internațional. O altă campanie relevantă a fost pentru berea PIMM’S pe care au lansat-o cu prețuri bune la ora 8 am, de obicei, ora cafelei.

 

ICEEfest eJobs

eJobs a adus echilibrul în carieră pe hovere

 

Pentru că ne plac noile experiențe și ne gândim cum să creem o frumoasă legătură între carieră și voie bună, la ICEEfest ne-am așteptat prietenii pe hoverele de la Smart Balance. Sunt acele mini segway pe care, probabil, le-ai admirat și în marile capitale europene. Ei, bine, așa ne-am distrat noi timp de două zile alături de vizitatorii de la standul eJobs. Ne-am gândit că e bine venită puțină mișcare după ce ați petrecut câteva ore la prezentări, așa că am învățat împreună să ne menținem echilibrul, să avem mișcări independente și să zâmbim, abordări pe care merită să le avem și în cariera, precum și în sport. De la tineri de 19 ani, până la domni și doamne de peste 50 de ani, toți au încercat plimbarea pe hovere și au stârnit zâmbete și simpatii printre participanții la ICEEfest.

 

A fost util articolul? 0

Leave a Reply