Îți place probabil să lași o impresie bună la job, să arăți că ai competențele sau obții rezultatele necesare pentru o promovare sau o mărire de salariu. Însă sunt și situații care te împiedică să-ți urmezi planul. Faci greșeli, ai un punct de vedere care nu rezonează cu opiniile colegilor, nu poți face față volumului de muncă sau programului. Tendința psihologică este să nu accepți aceste situații ca fiind normale, să-ți fie frica să le recunoști. Îți dai seama că mai important este să ajungi unde ți-ai propus, indiferent de cum faci acest lucru. Indiferent dacă trebuie să ascunzi greșeli, imposibilitatea de a face anumite task-uri într-un anumit interval de timp sau faptul că ai observat anumite acțiuni care pot afecta activitatea echipei.
Și ajungi să te ghidezi după celebrul citat „Scopul scuză mijloacele”. Însă te-ai gândit ce urmări are alegerea de a nu spune adevărul la job? Poți preveni aceste repercusiuni dacă identifici ce te împiedică să spui adevărul și găsești soluții. Leonard Rizoiu, Managing Partner în cadrul leoHR și Gina Matei, Coach, te ghidează în identificarea temerilor și-ți oferă soluții pentru a gestiona frica.
O serie de factori pot determina oamenii să mintă. Unii dintre acești factori sunt așteptările nerealiste, concurență intensă și teama de consecințe. Unii oameni consideră că este dificil să fie sinceri, deoarece se tem de critici, au jenă sau o nevoie puternică de a fi plăcuți de alții. De multe ori colegii ascund adevărul și din motive binevoitoare. Iată câteva dintre motivele și temerile lor!
„Angajaților le este frică să își exprime ideile, să își spună adevărul la job pentru că la noi încă sunt multe companii în care se practică „pedeapsa”. A oferi un feedback real poate aduce cu sine represalii, astfel că angajații preferă să nu comunice”, spune Leonard Rizoiu, Managing Partner leoHR.
Soluția?
Să aibă încredere că în ultimii 2 ani s-au schimbat mult lucrurile și că mai mult ca niciodată e nevoie să fie foarte sinceri. Să găsească maniera potrivită de a spune adevărul. Mai precis, să însoțească feedback-ul de potențiale soluții sau sugestii folositoare în formularea unor rezolvări ulterioare. De asemenea, ar fi util să își bazeze opiniile pe dovezi sau informații bine documentate, astfel încât represaliile să nu mai reprezinte o posibilitate. Să argumenteze cu încredere, coerent, conștientizând că oferă informația tot unui om, nicidecum unei forțe supranaturale.
„Sunt oameni care nu apreciază sinceritatea, chiar și când aceasta este inofensivă sau bine intenționată. De aceea, se tem să spună adevărul la job. „Nu cred că ar trebui să fac și treaba ta.”, „Nu e ok să tot întârzii.”, „Nu doresc să vin la lucru în ziua mea liberă.”,„Nu cred că ar trebui să facem asta.” – sunt doar câteva exemple de adevăruri minore și inofensive, dar inconfortabile și care, odată spuse, pot face angajații să fie văzuți într-un mod negativ de către colegi/superiori”, spune Leonard Rizoiu.
Soluția?
Să practice diplomația. A spune adevărul este o calitate care, pe termen lung, poate aduce rezultate minunate – cu condiția ca adevărul să fie redat într-o manieră cât mai ușor de digerat. Pentru a reuși o astfel de abordare, îți recomand un exercițiu foarte simplu: atunci când ai ceva de spus, să nu spui imediat. E util să îți iei măcar 5 secunde pentru a formula un răspuns, iar în acele câteva secunde să te gândești cum ți-ar plăcea să le fie spus un lucru, un adevăr. Exersând îți vei crea o cursivitate a gândurilor care te va ajuta foarte mult pe viitor în comunicarea unor adevăruri sau feedback, fără teama de stigmatizare.
„Cel mai des întâlnesc frica de a nu supăra pe cineva sau de a crea un conflict. Anumitor angajați le este teamă că managerul sau anumiți colegi vor avea o reacție negativă atunci când vor auzi adevărul. Se simt implicați personal și le este teamă să nu dezamăgească sau să nu creeze un disconfort la nivelul echipei”, spune Gina Matei, coach cu peste peste 6 ani de experiență, timp în care a antrenat lideri, antreprenori și specialiști din companii cunoscute din domeniul bancar, telecomunicații, IT.
De exemplu, am lucrat cu un antreprenor care avea în echipa managerială două persoane „prea calificate” și cărora le-a ascuns faptul că firma se afla în pierdere și aveau probleme mari de lichiditate, menționând că nu voia „să îi dezamăgească” și să „se sperie și să plece”. Frica apare la orice nivel, indiferent că ești managerul suprem sau specialist. Atunci când îndepărtezi oamenii de adevăr, chiar și cu cele mai bune intenții, aceștia nu pot găsi soluții ca să remedieze problemele, iar teama, frustrările, dezamăgirea vor crește constant.
Soluția?
Preia pentru câteva momente rolul unui manager care are responsabilitatea de a raporta rezultate clienților sau board-ului. Ascunderea unei situații apărute la nivelul echipei, precum facturarea unor sume mai mari, nerealizarea task-urilor sau întârzierea acestora, pun într-o situație neplăcută întregul business, managerul, echipa și implicit cariera ta.
Este mult mai important să conștientizezi că ești parte dintr-o echipă, că împreună puteți lucra la îmbuntățirea situației. Urmează sfatul unui vicepreședinte de companie, citat de Harvard Business Review „Când mă îndepărtez de ceea ce se întâmplă cu adevărat, nu pot să mă gândesc cât mai bine pentru a îmbunătăți lucrurile. Trebuie să am încredere în ceea ce îmi spui, așa că doar gândește-te un minut și asigură-te că ai încredere în răspunsurile tale — apoi voi înțelege care sunt opțiunile noastre cu adevărat și putem lucra împreună pentru a găsi o soluție.”
„Într-o cultură în care pare că toți sunt <<deștepți>>, devine un act de mare curaj să transmiți că nu ai totul înțeles sau că tu, ca manager, nu le știi pe toate. Astfel, majoritatea alege să meargă mai departe cu frânturi de informație și, desigur, incompetență pe termen mediu și lung”, spune coach-ul Gina Matei.
Soluția?
Este important să accepți că ai limite, că nu poți cunoaște tot. Decât să te închizi în tine cu determinarea eu voi reuși, e mult mai eficient să întrebi, să ceri ghidare. Managerii și colegii vor aprecia această abordare care va scurta și din timpul necesar rezolvării unui task. Și te va ajuta să lucrezi corect, să dezvolți abilități noi. În plus, managerii îți pot recomanda traininguri sau cursuri care să-ți permită să dezvolți competențele necesare jobului tău. În cazul în care apare un proiect nou pe care simți că nu-l poți finaliza în termenul stabilit, poți sublinia acest lucru, menționând ce activități trebuie să faci, cât timp îți ia fiecare. Comunică un termen de livrare realist. De multe ori managerii nu cunosc aceste aspecte. E responsabilitatea ta să le prezinți în detaliu situația. Astfel puteți implica mai multe persoane în proiect sau puteți renunța la anumite activități care consumă mult timp și nu aduc rezultate.
De multe ori ascunderea adevărului nu are la bază o teamă, ci o dorință sau un obiectiv personal, cum ar fi avansarea în carieră. Tendința este ca atunci când observi că o persoană s-a prins că ai mințit să avansezi și mai mult, să „minți mai bine” pentru a-ți atinge obiectivul:
Soluția
Să alegi calea sinceră de a avansa în carieră. Gândește-te că vei fi demascat și, în loc să avansezi, vei face un regres în carieră. În plus ascunderea adevărului îți va afecta reputația și poate avea consecințe asupra angajării în alte roluri.
„Lipsa de autenticitate afectează deopotrivă omul și compania. Când angajații aleg să ascundă în mod constant adevărul managerilor sau colegilor, se pierd idei importante care ar fi putut aduce o schimbare sănătoasă în cadrul echipei și în cadrul organizației. Fără schimbare, fără evoluție, scade foarte mult implicarea oamenilor, iar productivitatea este înăbușită. Unei persoane care nu obține rezultate la job îi va fi foarte greu să evolueze în carieră. Cu cât lucrăm mai bine în echipă, cu cât ne provocăm reciproc evoluția (iar acest lucru se poate întâmpla doar prin adevăr) avem șansa ca performanțele individuale și colective să crească, iar oportunitățile profesionale să apară”, spune coach-ul Gina Matei.
Minciunile aduc pierderi business-ului pentru care lucrezi și implicit carierei tale. Association of Certified Fraud Examiners estimează că organizațiile pierd 3,5 trilioane de dolari în fiecare an din cauza înșelăciunii și fraudei. Deși acest număr este uluitor, nu reușește să surprindă costurile ascunse pe care minciunile la locul de muncă le au asupra climatului organizațional, moralului și productivității. Când minciunile sunt omniprezente la locul de muncă, oamenii nu mai pot avea încredere unii în alții. Când încrederea nu mai există, toată lumea trebuie să fie precaută, prin urmare ascunderea adevărului devine un obicei și o „cultură” a grupului.
„În general, lipsa de autenticitate este o problemă a sistemului (echipă, organizație). Sunt puțini oameni care intră într-o echipă cu gândul că le-ar plăcea să mintă. Ce poți face, din postura de angajat, este să-ți orientezi atenția pe dezvoltarea personală, pe conștientizarea abilităților și beneficiilor pe care le aduci în echipă, în organizație, crescându-ți astfel încrederea în sine și putând să ai o voce în cadrul echipei. Atunci când ai încredere în tine și adevărul există. Pe de altă parte și managerul trebuie să învețe cum să fie un exemplu de autenticitate și să creeze o astfel de cultură în cadrul echipei”, este îndrumarea coach-ului Gina Matei. Și este important să susții crearea acestei culturi a adevărului în cadrul întâlnirilor one-to-one cu managerul tău. Puteți discuta modalități de a promova onestitatea și integritatea la locul de muncă, prin crearea unui cod de etică, prin prezentarea unor modele de conduită.
Imaginează-ți o situație în care toată lumea poate să-și asume riscuri, să-și exprime opiniile și să pună întrebări fără judecată; o cultură în care managerii își afirmă vulnerabilitățile, dar în același timp asigură structură și încredere în cadrul echipei astfel încât fiecare angajat să se poată exprima liber. Astfel de echipe există”, spune coach-ul Gina Matei.
„Pentru un profesionist care vrea să aleagă o cultură de echipă autentică este mult mai simplu acum să obțină informații despre acest lucru. În primul rând, știm că oamenii aleg de cele mai multe ori managerul și, ulterior, organizația. Așadar, vă recomand să aflați cât mai multe informații despre managerul cu care ar urma să lucrați, precum și despre nivelul de top management al companiei: ce comunică personal, ce spun alții despre el/ei, ce articole apar cu el/ei etc. Toate aceste informații vă vor arăta cultura acelei echipe, acelei organizații și veți putea face o alegere asumată în carieră”, adaugă Gina Matei.
Un mediu de lucru sincer începe cu abordarea ta. Începe prin a te informa despre mediul de lucru, despre managerul direct alături de care vei lucra, pentru a vedea dacă rezonezi cu acesta. În momentul în care ești parte a unei echipe, nu aștepta sinceritate din partea colegilor, ci începe prin a le arăta că ești sincer. Poți face acest lucru, găsind inspirație în codul moral dezvoltat de omul de afaceri american Herbert Taylor. Acest cod i-a remodelat afacerea, transformând-o într-un model de succes. Codul său, numit testul în patru direcții, se bazează pe patru întrebări simple, pe care ar trebui să ți le pui înainte de a acționa la job:
Astfel vei putea să contribui la crearea unui mediu de lucru pozitiv, la diminuarea conflictelor, precum și a situațiilor neplăcute, care îți pot afecta cariera și business-ul.
Am spus mereu ce am gândit, fără nici o teamă, am propus idei constructive, dar nu s-a întâmplat nimic, nu au fost luate în considerare. Peste tot, sunt mulți șefi peste șefi iar angajați prea puțini cerințe mari pentru muncă multă în timp cât mai scurt.
Bună, Mircea,
Înțelegem situația. Recomandarea noastră este să ai aceeași abordare sinceră și să continui să cauți echipa care ți se potrivește. Poți suna și la 021 9124 pentru a primi ghidare în alegerea jobului la care să aplici.