• 24 Feb. 2020
  • 2 min

Cum să învingi frica la interviu

frica

Îți dorești un job care să fie și pe calificarea ta și bine plătit. Dar după ce aplici și angajatorul te sună pentru interviu, simți că treci repede de la bucurie la frica. Și nu ești singurul în această situație. Peste 50% dintre candidați se tem că vor avea emoții și vor părea nesiguri pe ei, iar 37% sunt îngrijorați că nu vor ști să răspundă întrebărilor recrutorului, arată un studiu eJobs. Iată cum depășești temerile!

Frica că vei avea emoții

Sursa acestei temeri este poate un interviu anterior. Însă următorul interviu nu ar trebui să fie la fel. Contează să acorzi atenție limbajului corpului încă de la prima strângere de mână care ar trebui să fie fermă. În timpul interviului evită pe cât posibil mișcările nervoase sau să privești în jos. Cel mai potrivit este să privești în ochi recrutorul pentru a arăta că ești încrezător în ceea ce spui. Menține un ton plăcut al vocii, cât mai hotărât pentru că astfel cuvintele tale vor avea credibilitate. Și nu te pierde în fața unui recrutor care încearcă să te pună în dificultate. Cel mai potrivit este să vii cu exemple din experiența ta sau să-i povestești cum ai acționa. Nu uita să zâmbești în timpul întâlnirii, doza de energie și atitudinea pozitivă sunt importante pentru orice job.

Frica că nu vei ști răspunsul la întrebări

Oricât te-ai pregăti pentru un interviu și ai exersa răspunsurile la întrebările clasice, vine acea întrebare la care simți că nu ai răspuns. Și pe cât de simplă poate fi, pe atât de greu ți se pare să-ți găsești cuvintele potrivite. Contează să nu lași o pauză lungă, ci să încerci să-ți formulezi cât mai repede răspunsul, apelând la informații din anii de studiu sau de la joburile anterioare. De multe ori, angajatorul nu este în căutarea răspunsului corect, ci va aprecia dacă gândești cu voce tare răspunsul, precum și logica ta.

Frica  de a fi judecat

Recrutorii vor judeca prestația ta la interviu pentru că jobul lor este să vadă dacă ești potrivit pentru un anumit loc de muncă. Însă tu trebuie să treci peste și să fii activ. Chiar dacă poate mai și greșești. Contează să te comporți cât mai natural la interviu (evident ținând cont de anumite reguli) și nu să nu încerci să vinzi o imagine care nu este reală. Până la urmă și tu ești judecător și vrei să vezi dacă oamenii te plac pentru ceea ce ești și dacă ți-ai dori să lucrezi alături de ei.

Frica de eșec

Este una dintre cele mai răspândite temeri ale acestui secol. Nu ai vrea să te faci de râs în fața prietenilor pentru că ai picat interviul. Însă tocmai această ambiție te poate împiedica să te concentrezi la întâlnirea cu recrutorul. Psihologul Guy Winch spune că frica de eșec acționează inconștient și ne face să sabotăm propriile eforturi.

 

„Ar trebui să îmbrățișăm eșecul și să-l privim ca pe o foaie de parcurs către greșelile noastre viitoare. Dacă am face acum o greșeală și o vom conștientiza, atunci când vom fi tentați să o comitem din nou, în viitor, ne vom aminti și o vom evita”, spune Guy Winch. 

A fost util articolul? 27
aplica fara frica

Leave a Reply