Din apropiere de piaţa George Coşbuc şi până după Piaţa Victoriei, trecând prin Centrul Vechi al Capitalei, amatorii de peşte şi fructe de mare se pot opri în cel puţin patru localuri deja consacrate.
Bucureştiul are o ofertă impresionantă pentru amatorii de plăceri gastronomice cu aromă de mare. Nu reuşeşc neapărat să fie pentru buzunarul oricui, însă, cu siguranţă, sunt pe gustul tuturor, având în vedere meniurile bogate. Am selectat patru dintre restaurantele care se bazează pe produse din peşte şi fructe de mare, criteriul fiind notorietatea. Am mai luat în calcul şi locul unde sunt plasate. Cele cinci localuri acoperă cam tot centrul Capitalei, la distanţă mică de staţiile de metrou, zone accesibile din aproape orice parte a Bucureştiului. La câteva minute de mers pe jos de Piaţa Unirii, cum te duci spre piaţa George Coşbuc, trecând pe lângă Patriarhie, este restaurantul Le Chef Calcan. Adresa exactă: Bulevardul Regina Maria, nr. 23.
Este restaurantul cu cel mai bogat meniu dintre cele cinci şi singurul unde poate fi servită o celebră specialitate de la Marea Neagră: calcan gătit întreg. În zona Pieţei Victoriei, pe Calea Buzeşti, lângă McDonald’s, există Taverna Racilor. Este cel mai „tradiţionalist” dintre restaurantele noastre. Aici găseşti nu doar raci, gătiţi inclusiv în stilul bunicii de la ţară, adică fierţi şi apoi prăjiţi în unt şi stropiţi cu mujdei de usturoi, dar şi clasicul caras prăjit, cu mămăliguţă sau banala plătică pe grătar.
Platoul clasic la Taverna Racilor este, firesc, bazat pe preparate din raci. Are patru kilograme, ceea ce înseamnă că se adresează mai multor persoane şi costă 400 de lei. Un borş de peşte costă 12 lei la Mamma Leone, 13 lei la Le Chef Calcan şi 21 de lei la Taverna Racilor.
Mergând spre Piaţa Charles de Gaulle, undeva în spate, pe strada Povernei, la numărul 12, se află un nume vechi şi cunoscut în peisajul restaurantelor de peşte. Mamma Leone este frecventat mai ales de persoane cu venituri substanţial peste medie, dar şi cu o vârstă care sare de obicei de prima tinereţe. Meniul este destul de variat, fără să exceleze însă.
În sfârşit, dacă te ia foamea prin Centrul Vechi şi ai chef să mănânci rapane sau scoici, locul unde trebuie să te duci se numeşte Marin Seafood Grill. Se află pe Gabroveni, nr.4. Au doar patru feluri de preparate pe care le fac în sistem fast-food. Poţi să îţi cumperi sandwich cu peşte la grătar, creveţi cu legume sau cartofi prăjiţi, midii cu aceleaşi garnituri sau rapane cu legume. Ca şi la cherhanalele din 2 Mai sau Vama Veche, plitele sunt încinse pe bază de foc cu lemne. Preţurile nu sar, în niciunul dintre cazuri, de 19 lei per porţie.
La Taverna Racilor, Le Chef Calcan şi Mamma Leone, multe dintre preparate sunt similare. Cu alt gust şi alt preţ, desigur. O salată de icre de ştiucă o cumperi la Le Chef Calcan cu 17 lei. La acelaşi preț poţi să te delectezi cu zacuscă din peşte sau poţi opta pentru un platou de aperitive pescăreşti care costă între 40 şi 60 de lei. La Mamma Leone, o sută de grame de icre de crap pot fi cumpărate cu 20 de lei, zacusca de peşte este 25 de lei, iar platoul de aperitive costă 50 de lei. Platoul clasic la Taverna Racilor este, firesc, bazat pe preparate din raci.
O salată de icre de ştiucă, o cumperi la Le Chef Calcan cu 17 lei. La același preţ poți să te delectezi cu zacuscă din peşte sau poţi opta pentru un platou de aperitive pescăreşti care costă între 40 şi 60 de lei.
Are patru kilograme, ceea ce înseamnă că se adresează mai multor persoane şi costă 400 de lei. Un borş de peşte costă 12 lei la Mamma Leone, 13 lei la Le Chef Calcan şi 21 de lei la Taverna Racilor. Felul principal costă de la 35 de lei în sus, indiferent de nume. Cei mai căutaţi peşti sunt chefalul, zarganul, rechinul, lufarul, scrumbia şi somonul. La le Chef Calcan, pentru 20 de lei pe suta de grame poţi comanda calcan întreg, un fel potrivit dacă este servit de mai multe persoane, împreună.