• 17 Apr. 2007
  • 2 min

Cariera de succes.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Alexandra Urseanu Account Executive HART Consulting www.hart.ro www.mapp.ro Am fost invatati sa credem ca putem atinge perfectiunea in orice domeniu, atata timp cat “muncim”pentru a obtine […]

Alexandra Urseanu
Account Executive

HART Consulting
www.hart.ro
www.mapp.ro

Am fost invatati sa credem ca putem atinge perfectiunea in orice domeniu, atata timp cat “muncim”pentru a obtine acel lucru. Am fost invatati sa credem si despre cariera noastra la fel si, in mod evident, oricine isi doreste o cariera de succes.

Cu toate acestea, in fata oportunitatilor de cariera, tinerii romani sunt din ce in ce mai confuzi. Confruntandu-se cu posibilitatea de a alege intre domenii profesionale din ce in ce mai variate, de cele mai multe ori, criteriile principale pe baza carora se face o alegere se refera la castigurile materiale si la miturile care circula in jurul respectivei arii profesionale.

Ca in orice domeniu, exista o “moda” si in ceea ce priveste job-ul ales. In ultimul timp, se promoveaza tot mai des domenii ca marketingul, IT-ul, PR-ul etc. Plecand de la ideea ca aceste tipuri de domenii sunt “de viitor” tinerii uita de cele mai multe ori sa isi analizeze adevaratele motivatii si talente pentru anumite arii profesionale, ajungand sa ia decizii numai pe baza “publicitatii”.

Cariera de succes nu se refera exclusiv la castigurile materiale si nici la statutul oferit de postul respectiv. Stim ca avem o cariera de succes atunci cand resimtim placere, atunci cand ne folosim de talente, atunci cand motivatiile si idealurile sunt in concordanta cu activitatile profesionale zilnice. Astfel incat, primul pas in procesul “obtinerii” unei cariere de succes ar trebui sa fie analiza atenta si profunda a acelor lucruri care ne fac intr-adevar placere, a descoperirii acelor arii profesionale care sunt compatibile cu interesele, motivatiile si talentele de care dispunem.

Cum ar fi insa daca ar exista un instrument cu ajutorul caruia tinerii sa poata fi ghidati in acest process de auto-analiza? Cum ar fi daca profesorii ar cunoaste adevaratele motivatii ale elevilor sau studentilor pentru anumite materii? Cum ar fi daca parintii ar sti catre ce arie profesionala este preponderant inclinat copilul lor?

Intr-adevar, pe baza unui astfel de ghid, decizia pentru o anumita arie profesionala ar fi mult mai fundamentata, deoarece, inainte de orice alte mituri, aceasta decizie ar porni din interiorul fiecarei persoane. Acest tip de decizii sunt cele care aduc adevaratele satisfactii in munca. Atunci cand motivatiile noastre sunt cele care “dicteaza” alegerile profesionale, cu siguranta vom avea mult mai multe sanse de a construi acea “cariera de succes” pe care ne-o dorim cu totii.

Asa cum apelam la specialisti atunci cand vine vorba despre probleme de sanatate sau probleme financiare, la fel este necesar sa fim in deplina cunostinta de cauza atunci cand vine vorba de cariera noastra. Si primul pas in acest proces trebuie sa fie descoperirea adevaratelor motivatii pentru anumite domenii profesionale. Tocmai de aceea, Evaluarea MAPP reprezinta un instrument absolut necesar in creionarea viitorului profesional.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply