• 18 Jun. 2012
  • 4 min

Vreau un job in IT-incotro?

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Scris de Cristina Ratiu Career Advisor, Start Cariera in IT start.cariera.it FACTS: 1. Majoritatea angajatorilor (93%) atrag atentia asupra faptului ca exista un deficit intre aptitudinile […]

Scris de Cristina Ratiu
Career Advisor, Start Cariera in IT

start.cariera.it

FACTS:

1. Majoritatea angajatorilor (93%) atrag atentia asupra faptului ca exista un deficit intre aptitudinile necesare dorite si cele actuale existente in piata muncii in domeniul IT.

2. Aproximativ 6 din 10 companii raporteaza faptul ca nu se afla nici macar aproape sau se afla departe de locul in care ar dori sa se afle din punct de vedere al aptitudinilor IT pe care angajatii lor le detin.

3.Specializarile cele mai cautate sunt cele din retelistica, servere, storage, securitate, baze de date.

4. Majoritatea companiilor sustin ca deficitul dintre competentele dorite si cele existente le afecteaza cel putin un sector de business, fie ca este vorba de productivitatea echipei (41%), customer service (32%) sau securitate (31%).

5. Jumatate dintre companiile interogate citeaza drept cauza primara a deficitului de competente natura dinamica a spatiului tehnologic dar si lipsa de resurse necesare dezvoltarii profesionale.

Avand concluziile unui studiu derulat de CompTIA listate mai sus, cum transformam aceste informatii in oportunitati ca si viitori angajati?

In era tehnologiei intreaga activitate a unei companii ajunge sa depinda de departamentul IT asa ca tot mai multe companii ajung sa aloce resurse tot mai mari in aceasta zona pentru a sprijini preformanta si productivitatea.

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, din 2008 pana in prezent s-au facut aproximativ 7000 de angajari in industria IT (o crestere cu peste 30%). In acelasi timp salariile in IT au crescut cu 54% de la inceputul crizei pana in prezent, salariul mediu net in acest sector ajungand la 870 de euro net, fiind de peste 2,5 ori mai mari decat media pe economie. Totusi, o mare parte din cererea pietei ramane neacoperita. Motivul este lipsa pregatirii profesionale.

Am decis sa scriu acest articol din perspectiva observatorului, a persoanei care face legatura intre angajat si angajator, asa ca multe din parerile exprimate in scris au legatura directa cu ceea ce practica zilnica imi pune la dispozitie.
Multi dintre participantii la programul nostru de formare pun urmatoarea intrebare: “Am sanse sa ma angajez la finalizarea studiilor?” E o intrebare fireasca, raspunsul vine la fel de firesc: “Se spune ca in IT nu exista somaj decat daca nu vrei sa muncesti” raspuns sustinut de cererile si profilul tehnic primite de la partenerii nostri de internship.

Exista cerere, exista departamente care asteapta membrii noi in echipa tehnica, exista resurse si exista sansa. Fara tentativa de articol motivational, trebuie doar sa vrei si bineinteles sa fii dispus sa muncesti pentru asta! Probabil multi si-au creat impresia gresita ca a fi IT-ist inseamna a lucra putin si a castiga multi bani din prima. Nu e chiar asa!

Ca sa ajungem de fapt la intrebarea care face tema articolului: “Cum facem pentru a ne construi o cariera in domeniul IT?”.

Ca profesionist te poti afla in 2 situatii:

1. Ai deja studii in domeniu

2. Nu ai niciun fel de studii de specialitate dar iti place, vrei, si consideri ca ti se potriveste.

Sa spunem ca te afli in prima situatie. Urmareste profilul tehnic afisat pe site-urile de specialitate pentru a confirma ca indeplinesti conditiile cerute. Aplica la cat mai multe joburi, fie ca folosesti o platforma online, fie ca mergi fizic la sediul companiei. Ia lucrurile in serios si asigura-te ca indeplinesti conditiile si abilitatile tehnice cerute, altfel va fi o pierdere de timp, atat a ta cat si a angajatorului. Principiul “nu stii niciodata de unde sare iepurele” nu se aplica in IT, de altfel in niciun alt domeniu tehnic. Mai exista varianta in care aplici la un internship. Sunt deja o serie de companii care procedeaza in acest fel pentru a-si recruta viitorii angajati. Despre internshipuri… acestea pot fi platite sau neplatite, full time sau part time, depinde de politica fiecarei companii in parte. Avantajul acestora este ca se creeaza cadrul unei prime comunicari si a unei prime colaborari. Aveti ocazia sa va cunoasteti, sa vedeti impreuna daca va aflati pe aceeasi lungime de unda in ceea ce priveste politica companiei sau procedurile interne. Daca da, de cele mai multe ori la finalizarea stagiului de internship se face si o propunere de angajare.

Daca te afli in a doua situatie ai un singur drum de parcurs cu urmatorii piloni:

• Alege o specializare. Sofware? Hardware? Cauta sa faci ceva care iti place, e un lucru important.

• Incepe sa inveti si sa citesti tot ce tine de specializarea respectiva. Poti alege un curs care sa iti dea un start bun in cariera sau poti studia singur. Carti si informatie exista atat in format printat dar si electronic. In ceea ce priveste partea practica, te ajuta mai mult un program de profil, construit in asa fel incat sa beneficiezi atat de partea teoretica dar si de partea practica. Majoritatea programelor au la baza un career path bine construit care pleaca de la zona entry-level si ajung la un nivel “expert” in aproximativ 7 – 8 ani de experienta. Cu perseverenta si rigurozitate, ajungand la un astfel de nivel, ai un loc asigurat in orice department de IT.

Sa luam ca exemplu career path-ul de la Cisco. Acesta este structurat in functie de experienta in Entry-level, Associate, Professional si Expert. Astfel:

Intre 0 si 1 an de experienta (Entry level), cursurile si certificarile obtinute permit ocuparea urmatoarelor functii: tehnician IT, Depot Technician, Remote Support Technician, Network Analist, Network Auditor, Network Technician, Helpdesk Technician. Piata ofera salarii intre 400 – 600 eur.

Intre 1 ai 3 ani experienta (Associate level), cursurile si certificarile obtinute prin urmarea cursurilor Cisco permit ocuparea urmatoarelor functii: Network Technician, Support Engineer, System Engineer, Network Operations Engineer, Network Administrator, Network Designer, Network Security/ Voice/ Wireless Engineer. Piata ofera salarii intre 600 si 1000 eur.

Intre 3 si 5 ani experienta (Professional level): Network Designer, Network Engineer, Network Security/ Voice/ Wireless Engineer. Piata ofera salarii intre 1000 – 1500 eur.

Peste 5 ani experienta (Expert level): Lead Network Engineer, Designer, Administator. Piata ofera salarii peste 2500 eur.

Peste 10 ani experienta (Expert level): Network Architect. Nu exista o cerere reala in Romania, in prezent se contureaza in tarile vest europene.

Concluzii:

– Oportunitati exista si vor exista si in continuare. Piata IT este in continua schimbare asa ca nevoia de specialisti e mereu in discutie iar numarul locurilor de munca creste mai repede decat numarul de profesionisti cu pregatire in domeniu.
– Daca vrei sa ai sanse maxime trebuie sa muncesti.
– Un program specializat de formare te poate ajuta in sensul ca iti poate da impulsul de care ai nevoie si iti poate pune la dispozitie informatia si practica necesara. Urmarea unui curs specializat Start Cariera in IT iti poate oferi fundatia in domeniul ales si poate constitui o rampa de lansare.
– Exista career paths concepute de vendori mari din zona IT, sunt trasee si niveluri de perfectionare adaptate perfect realitatii si nevoii din piata, modul in care acestea se urmeaza ramanand la alegerea ta.
– Exista joburi, multe specializate si pentru care partea de recrutare dureaza mult, tocmai pentru ca nu exista specialistii… de ce nu ai fi tu unul dintre ei?

Cu incredere,
Cristina Ratiu

Career Advisor, Start Cariera in IT

start.cariera.it

A fost util articolul? 1

Leave a Reply