Trebuie sa respect o schema in privinta titlului, paragrafului introductiv sau a citatelor, pentru a scrie un comunicat de presa bun? Este o intrebare importanta deoarece […]
Trebuie sa respect o schema in privinta titlului, paragrafului introductiv sau a citatelor, pentru a scrie un comunicat de presa bun?
Este o intrebare importanta deoarece comunicatele de presa reprezinta un domeniu in care creativitatea iti poate aduce la fel de bine avantaje si dezavantaje. Daca esti prea creativ poti sa devii neinteresant pentru un editor care se afla-n cautarea unor stiri “reale”. Pe de alta parte daca esti plictisitor risti sa nu ti se ia in seama comunicatul.
Iata cateva sfaturi de retinut:
Utilizeaza un titlu descriptiv: In loc de a scrie “ Editura ABC Publica o Noua Carte, Devino Propriul Tau Sef “, incearca ceva mai provocator, dar la fel de clar: “ Devino Propriul Tau Sef, Va Intampina Aclamatiile Publicului dar si Criticile Americii Corporatiste.”
Gandeste-te la o combinatie de titluri si subtitluri: In loc sa folosesti un singur titlu adauga si un subtitlu astfel incat editorul sa poata afla mai multe despre continutul comunicatului inainte sa ajunga la paragraful introductiv.
Un titlu tipic ar putea suna cam asa: Presedintele Acorn va tine un discurs la clubul Kiwanis
Un titlu /subtitlu mai bun ar putea suna:
Expert in PR va tine un discurs la intalnirea de la Kiwanis
Un veteran cu experienta de 25 de ani va oferi sfaturi pe tema cum pot intreprinzatorii mici sa obtina o publicitate care sa le imbunatateasca profiturile
Primul titlu se concentreaza pe functia speakerului, lucru care are relevanta doar daca stii cine este presedintele Acorn. Al doilea titlu/ subtitlu rezuma intregul comunicat si raspunde la intrebarea “Ce am de castigat din asta?”
Compune o introducere care sa-l capteze pe cititor: Gandeste ca un jurnalist. Scrie o introducere care sa raspunda la intrebarea “De ce m-ar interesa?” Concentreaza-te asupra beneficiilor pe care le-ar avea comunicatul pentru cititori. Evita propozitiile de tipul “Compania ABC a anuntat astazi aparitia unei versiuni noi a popularului…” Un comunicat este un anunt care nu necesita astfel de formulari. Un model nou, din orice activitate trebuie sa atraga atentia editorului. O abordare mai interesanta ar fi, “Incepand cu 2003, contribuabilii vor putea sa-si completeze cele 1099 de formulare doar intr-un sfert din timpul de care aveau nevoie pana acum gratie imbunatatirii softului XYZ lansat astazi de catre ABC.”
Foloseste citatele cu grija: Reporterii apeleaza destul de rar la citatele din comunicatele de presa. Prefera sa obtina un citat original prin telefon sau prin interviu fata in fata daca au impresia ca articolul necesita si contributia unei persoane din conducere. Deci, daca citatul nu contribuie semnificativ la intelegerea mesajului, mai bine renunta la el. Daca totusi utilizezi citate asigura-te ca sunt credibile.