• 31 Oct. 2006
  • 9 min

Publicitate in cadrul expozitiilor.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Iti petreci foarte mult timp pregatindu-ti materialele in speranta ca scriitorul va fi impresionat si va mentiona intr-un comunicat de presa sau intr-un articol de importanta […]

Iti petreci foarte mult timp pregatindu-ti materialele in speranta ca scriitorul va fi impresionat si va mentiona intr-un comunicat de presa sau intr-un articol de importanta caracteristica participarea la un targ comercial; vei avea parte astfel publicitate gratuita si implicit de mai multe vanzari. Deci consideri ca suporturile tale au potentialul de a fi acceptate. Sunt foarte scumpe, pregatite cu mult efort si deosebit de frumoase: stralucitoare, prezentate elegant si pline de articole, slide-uri, carti de vizita si brosuri in cinci culori. Urmezi procedura si le expediezi biroului de presa unde sunt prezentate alte sute de suporturi provenind de la diverse intreprinderi. Acest proces consuma foarte mult timp si costa. Esti foarte mandru de munca ta. Dar, in ciuda tuturor eforturilor, produsul tau nici macar nu este mentionat intr-o revista. De ce ?

Trebui sa intelegi ca: primul rand, scriitorii sunt cei mai ocupati si probabil desfasoara cea mai grea munca.Ei trebuie sa parcurga toate aceste materiale intr-o perioada fosrte scurta de timp – in special in periada targurilor comerciale, cand pregatesc show-ul in timpul zilei si lucreaza pe timpul noptii. Si, doi: sunt o multime de concurenti care incearca sa atraga atentia, in acelasi timp cu tine. Deaorece scriitorii sunt atat de ocupati si inundati cu informatie, tu ar trebui sa le usurezi munca. Elaborarea materialelor prezentata mai sus are cateva greseli, motiv pentru care poate fi usor ignorata de scriitori. Din efortul de a fi legate elegant, ai omis faptul ca scriitorii nu le vor putea parcurge cu usurinta. Exemplu: daca vizitezi un birou de presa oricand, vei observa ca materialele sunt parcurse foarte rapid. Aceasta este metoda lor de utilizare eficienta a timpului de cercetare. Nu le vor selecta decat pe cele care le atrag atentia pentru ca nu doresc sa transporte cantitati uriase de maculatura. Am intalnit de fapt numerosi scriitori cu probleme de spate sau cu hernie datorate volumului mare de suporturi pe care sunt obligati sa le care in timpul targurilor. Prin urmare, trebuie sa concepi un material usor de parcurs si de citit, cat si sa oferi informatii care sa merite publicarea. Iata in continuare cateva sfaturi pentru a fi remarcat:

Asigura-te ca supotul tau este usor de deschis si de inchis: fara cleme, inchizatori sau alte obstacole. Plaseaza stirile de valoare la inceput. Nu ascunde informatiile in spatele brosurilor, articolelor vechi, intalnirilor companiei sau altor date nefolositoare. Plaseaza numarul detelefon la vedere. Vei spori astfel sansa de a fi contactat pentru un interviu sau o demonstratie. Daca urmaresti acesti pasi usori, vei obtine rezultate mai bune, iar scriitorilor le va fi mai usor sa isi aminteasca de tine.

Cauta acoperire si in revistele pentru femei.

Nu uita ca revistele saptamanale vor incepe sa caute idei cu trei luni inainte de a fi publicate, si le vor pune cap la cap cu sase, sapte saptamani inainte. Revistele lunare isi planifica articolele cu patru sau chiar mai multe luni in avans. Trimite informatia la timp. Daca nu reusesti, o va face altcineva in locul tau. Ca punct deplecare este esential sa citesti o varietate de publicatii nationale, regionale si locale pentru a te familiariza cu tendintele actuale si ideile care se publica. Constientizeaza importanta anumitor idei si selecteaza informatiile relevente pentru un subiect anume. Exemple: Saptamana Instruirii Adultilor sau Luna Constientizarii Pericolului Cancerului Mamar. Trebuie sa ai in vedere aniversarile, nu numai pe cele care au o legatura directa cu subiectul, dar si multe altele. A zecea aniversarea a canalului de televiziune Tunnel, poate fi, de exemplu, inceputul unui articol despre viata femeilor britanice care studiaza sau muncesc in Franta.Tinteste-ti prin acestea povestea. De asemenea, nu incerca sa vinzi un subiect despre riscurile cancerului de piele la copii unei reviste citite de femei singure. Le poti spune in schimb, cum sa se protejeze de soare. Pentru ca articolul sa fie publicat, este este necesar sa incluzi exemple legate de organizatia ta si sa pregatesti persoane pentru a fi intervievate, fotografiate si prezentate in revista. Asigura-te ca acestea sunt potrivite, indeosebi ca varsta si sex cu profilul cititorilor revistei.

Pentru a afla cui trebuie sa te adresezi, indiferent daca este editorul stilistic, editorul articolelor de sanatate sau orice alta persoana importanta, trebuie sa citesti revista in cauza. Daca numele editorilor nu sunt publicate, nu te teme sa suni la sediul revistei si sa te interesezi in legatura cu numele, numarul de telefon sau adresa de a-mail a persoanei cu care vrei sa intri in contact. Nu trimite forografii prin posta, pentru ca este posibil sa se piarda. E mai bine sa spui ca acestea sunt disponibile la cerere. Astazi, cele mai multe fotografii provin din bibliotecile fotografice, exceptie facand cele care ilustreaza povesti din viata reala sau studii de caz, in care fotografiile persoanelor implicate sunt de preferat celor ale unor actori. Pregateste-te de asemenea pentru afectele secundare. Cand vei avea un raspuns sigur ? Este grozav sa iti vezi numarul de telefon publicat, dar vei putea face fata miilor de apeluri telefonice ? Daca povestea ta este deosebit de buna, aceasta are potentialul de a fi publicata pe prima pagina. Trebuie sa te asiguri ca persoanele implicate in studiile de caz sunt constiente de publicare si sunt pregatite pentru acesta eventualitate. In cele din urma ar trebui sa desemnezi pe cineva ca pe o persoana de contact cu revista. Aceasta va reusi abia apoi sa identifice necesitatile revistei sa sa elaboreze un raport. In timp el/ea vor deveni o sursa deosebita de informatii.

Cum sa obtii acoperire in media locala.

Mediile publicitare doresc intotdeauna subiecte locale de calitate, sau subiecte nationale cu o perspectiva locala. Daca ai o poveste buna, urmeaza cateva indrumari si vei gasi media mai receptiva decat te astepti.

Identifica si pregateste resursele de care dispui.

Acestea pot include:

O persoana locala ajutata de organiatia ta de binefacere si reprezinta un factor demonstrativ viu.
O familie care da o latura umana unor statistici recente.
Poveste de succes sau inauguraea unei noi facilitati.

Mesaje cheie

Pune-te in acord cu ceilalti cu privire la mesajele pe care doresti sa le transmiti prin media. Alege maximum trei mesaje. De exemplu:

– Una din opt persoane di Marea Britanie este surda sau are probleme cu auzul.
– Foaierele au un impact pozitiv in comunitate (Foyer Federation).
– Doar un sfert dintre adulti pretind ca invata ceva in prezent (Adult Learners Week).
– Munca este pentru cei mai multi, nu pentru cei mai putini. (Labour Party).

Inainte de a incepe, planuieste-ti abordarea media:

Ce fel de poveste am ?

Sunt mai multe tipuri de povesti locale. Fiecare trebuie prezentata in sectiunea de presa potrivita, sau transmisa in rubrica adecvata. Categoriile principale sunt evenimentele, diversele teme si listarea evenimentelor.

Stiri

Un articol de stiri este legat de o data anume, un eveniment sau o alta stire, ca de exemplu, informatia privind un eveniment de colectare de fonduri, noi descoperiri ale cercetatorilor cu relevanta in zona, inaugurarea unui serviciu pentru populatie, participarea unei celebritati la un eveniment local, o problema locala care ar afecta diverse grupuri. Pe scurt, ceva nou pentru cititori. Cateva exemple fictive:

– Vinnie Jones invata cateva deprinderi necesare in viata alaturi de adolescenti.
– Localnicii participa la cursuri de frizerie/coafura, alaturi David Bellamy.
– Numarul populatiei fara locuinta atinge cote ingrijoratoare in Hull.
– Cha cha pentru binefacere: cursuri de dans pentru persoane intre 7 si 77 de ani, cu scopul intr-ajutorarii batranilor.

Temele

Acestea sunt deosebit de variate. O tema privind interesele oamenilor poate lua forma unei povesti personale, experientei unei familii, triumfului asupra unei tragedii, orice este directionat catre persoane sau oameni cu ale caror experiente se pot asimila cititorii. O tema de analiza poate fi: un articol de opinie, o studiu bazat pe o cercetare calitativa, sau o analiza a statisticilor actuale.

Cateva posibile exemple:

– Refugiatii din Birmingham – la zi. Un aritcol de sondaj, continand statistici, marturii personale, si comentarii calitative ale reporterilor…
– Profilul lui X, un membru al comunitatii locale, o persoana cautata de organizatia ta de caritate. Conservarea diversitatii locale din Irlanda de Nord: aspecte locale-solutii locale
– O viziune personala privind inlaturarea miturilor in legatura cu munca persoanelor cu handicapuri.
– Articolele depind mai mult de contactul personal – trebuie sa captivezi imaginatia unui jurnalist sau a unui editor, sugerandu-i acestuia un articol in care sa-si “infiga dintii”. Ar fi ideal ca acesta sa fie o persoana cu care ai vorbit in prealabil si despre care stii ca este interesat de munca ta.

Listarea evenimentelor/jurnal

Cand doresti sa promovezi un eveniment viitor asigura-te ca acesta apare in sectiunea “Evenimente viitoare” a tuturor ziarelor locale. Contacteaza si radioul local, pentru ca ei sa poata face fata evenimentului, stiind despre el dinainte si sa poata trimite un reporter la fata locului. Este mai putin probabil sa poata acoperi un eveniment retrospectiv.

Publicitatea

Aceasta este o tranzactie comerciala in care organizatia din care faci parte plateste spatiul intr-un ziar sau transmisia la radio pentru a face reclama unui serviciu sau pentru a cere ceva publicului. Acest lucru este separat de acoperirea editoriala si, in mod normal, reprezinta o parte majora a relatiilor media locale in care se implica organizatiile de caritate si voluntariat.

Am fotografii ?

Sunt disponibile fotografii bune ? Este o oportunitate foto pentru presa ? Fotografii fac diferenta – mai ales in ziarele locale: un artcol are mai mari sanse sa apara daca este insotit de o fotografie buna. Chiar si o fotografie – un instantaneu – reprezinta o buna acoperire. Incearca sa cunosti un fotograf local cu experienta in stiri si construieste un “album“ de fotografii bune. Imaginile vizuale sunt elementare si pentru succesul unei acoperiri televizate, asa ca gandeste-te la acest aspect si daca ai in vedere ca target televiziunea.

Ce media sa abordez ?

Tu sau altcineva din echipa ta trebuie sa va familiarizati cu cu media locala: principalele reviste si ziare, presa libera, radioul local si programele de televiziune. Trebuie sa identifici toate iesirile posibile pentru articolul tau: de la principalele ziare locale pana la presa libera si comerciala, si toate posturile publice si independente de radio si televiziune. Aminteste-ti ca nici unul dintre aceste mijloace nu este prea mic. De multe ori, un mic ziar gratuit care circula in zone rezidentiale este mai citit decat cotidienele nationale.

Cum sa cunosti media

Ai deja cunostinte in presa ? Contactele personale cu jurnalistii, fie din experientele precedente, din familie sau prieteni sau pur si simplu din convorbirile telefonice avute pot fi cel mai rapid mod de a obtine un articol. Daca nu ai deja cunostinte, identifica numele persoanelor potrivite pentru genul atu de articol pe care le poti contacta. Nu este foarte greu ! Rasfoind presa locala vei regasi articole similare cu al tau – noteaza-ti sectiunea si autorul si incearca sa plasezi chiar si tu un articol similar in aceeasi sectiune. In cazul in care contactezi telefonic un ziar local sau un post de radio, pur si simplu intreaba numele persoanelor celor mai potrivite pentru acest gen de articol: Editor de stiri, Editor de articol , Corespondent local, Editor de fotografie. Ai cumva acces la un ghid media sau la o baza de date a mediei locale ? Urmatoarele pot fi un bun punct de pornire: Ghidul Media (O Publicatie Gardian, a Patra Editie, actualizata anual) este foarte bun si disponibil in librarii, contine o lista a tuturor ziarelor si posturilor radio si TV. Benn’s Media Directory este de asemenea in majoritatea bibliotecilor publice.

De asemenea, agentiile locale de presa reprezinta un canal util prin care iti poti pozitiona articolul in media locala. Contacteaza firmele ce protejeaza organizatiile de caritate. Media Trust la numarul de telefon 020 7874 7600. Societatea Ziarelor detine informatii despre ziarele locale si regionale. In cele din urma, intocmeste o lista cu toate media adecvate pentru articolul tau in mod special, in ordinea preferintei. Apoi, poti incepe conceperea ideii.

Cand vreau sa public asta ?

De asemenea, trebuie sa iti stabilesti un reper temporal. Cand doresti articolul si care sunt termenele limita pentru tiparire sau transmitere. Fii foarte atent: termenele limita pot fi foarte scurte pentru ziare. Posturile de radio si televiziune sunt in general mai flexibile, desi daca stirea ta nu este una extraordinara ei nu se asteapta sa amani schimbi termenele limita.

Cum creezi legaturi

Asigura-te ca vei citi, asculta sau viziona articolul sau programul. Telefoneaza la ziar sau la postul de transmisie pentru a afla care departament sau jurnalist are de a face cu genul tau de articol. Prima data cand suni prezinta-te si intreaba daca este un moment potrivit, sau daca ai putea reveni alta data.De indata ce ai obtinut atentia lor, intreaba-i despre termene limita: cand ajung la presa, cand au o intalnire de stiri, cand vor dori sa fie contactati. Intreaba-i ce gen de articole ii intereseaza si asculta. Fii sigur ca obtii de la ei o linie telefonica directa, daca au una, numarul lor de fax, adresa de e-mail. Fii gata sa le transmiti prin fax imediat articolul tau.

Pastreaza o notita cu raspunsul jurnalistului – poate chiar fi util sa faci un fisier. Apoi, de fiecare data cand vorbesti cu el la telefon, noteaza-ti ce ati discutat. Cand vei reveni cu telefonul, aminteste-i ce ati discutat data trecuta. Acest lucru te ajuta sa construiesti relatia. Invita-i pe acestia la orice eveniment pe care organizatia ta il gazduieste – o data ce intalnirea fata in fata a avut loc, jurnalistului ii va fi mai usor sa isi aminteasca de tine in cazul in care cunosti personal un jurnalist, suna-l pe acesta mai intai si cere-i sfatul in legatura cu articolul tau si despre plasarea acestuia.

Fii creativ

Daca organizatia ta are deja experienta cu publicarea in media locala, incearca sa te gandesti la un articol interesant cu care sa asiguri continuitatea. Scotoceste-ti creierii si gandeste-te: exista vreo persoana asociata cu organizatia ta care sa faca ceva interesant sau inedit ? Te-ai lovit pe parcursul activitaii tale de ceva din cadrul organizatiei care te-a intrigat ? Daca da, este posibil ca si alti localnici sa fie interesati. Exista vreo metoda prin care organizatia ta sa localizeze problemele nationale. O alta cale folositoare de a gasi idei pentru povestea ta este sa cauti anecdote prin care chiar tu ai descrie latura interesanta si energica a companiei tale. Acestea se vor adapta probabil corespunzator in media locala. Verifica daca ai exclusivitate, intrucat aceasta influenteaza aria de acoperire a pietei. Gandeste-te deci ca oferind exclusivitate unui reporter, alti jurnalisti sau alte publicatii nu o vor putea utiliza, in concluzie analizeaza situatia pentru a vedea daca merita riscul. Este important sa iti amintesti ca o data ce ai creat o poveste, este nevoie sa iti supraveghezi urmarea. Editorii apreciaza intotdeauna o sursa de informatii regulata si de incredere, si nu vor ezita sa te contacteze atunci cand sunt in acutarea unui subiect.

Fii accesibil

Este important ca atunci cand ai o poveste sa o faci sa ruleze in mediul promotional pe care ti-l permiti. Cand contactezi reprezentantii media, intotdeauna lasa-le numerele de telefon de acasa, de la birou si de pe mobil. Nu te alarma – vei fi sunat acasa doar in circumstante exceptionale. Oricum, orele petrecute la birou in afara programului pot face diferenta dintre un articol publicat si unul respins.

Fii persistent

Daca povestea ta nu mai este difuzata sau publicata in utimele pagini ale revistei, pierzand locul din primele pagini, nu dispera. Nu inseamna neaparat ca povestea ta nu mai are valoare. Agendele se schimba in permanenta. Editorii se confrunta cu numeroase presiuni, si articolele sunt inlocuite cu evenimente curente de mare importanta sau chiar se renunta la ele. Deci, daca articolul tau nu reuseste sa atraga atentia de la inceput, lasa sa treaca testul timpului, apoi ia legatura cu ziarul sau cu postul de emisie pentru a incerca sa oferi o noua pespectiva.

Stabileste expertiza ta

Aceasta se refera mai mult la o abordare pe termen lung. Te poti pune la dispozitia reprezentantilor media in permanenta, ca fiind expert al subiectului articolului tau, pe care jurnalistii vor dori sa il conculte iar si iar. Daca apare o stire de senzatie (locala si nationala) in sfera organizatiei tale, cel mai cunoscut membru ar trebui sa apeleze reprezentantul media si sa ii ofere imediat un interviu. Daca ai cercetat o problema locala, lasa presa sa stie. Ofera intotdeauna numere de telefon de contact (inclusiv pe cel de acasa si pe cel mobil) pentru a le facilita accesul catre tine.

Nu reduce efortul!

Nu uita – nu iti va fi publicat sau transmis orice subiect pe care il trimiti – nu e ceva personal.

Lista de verificare:

Identifica-ti propria echipa

Hotareste cine va fi persoana care sa se ocupe cu relatiile publice sau reprezentantul organizatiei pentru media.

Identifica cel mai bun vorbitor

Gaseste o persoana de incredere, prietenoasa, bine informata si usor de contactat pentru intalnirile cu presa. Nu e nevoie ca acesta sa fie Directorul Executiv. Ofera-le intotdeauna numarul de acasa si cel de mobil pentru a fi gasit usor (te vor suna acasa doar daca ti se va publica un articol, deci merita)

Fii pregatit

Pregateste fotografii care sa iti sustin articolul, studii de caz si oameni antrenati pentru interviu.

Identifica povestea ta si mijlocul de promovare in masa.

Cine, unde, cand si ce faci ? Ai fotografii care sa sustina textul ? Carui mediu publicitar trebuie expediate ?

Fii creativ

Gaseste o cale de a conecta evenimentele locale de cele nationale. Organizeaza evenimente invitand persoane din comunitate, dar daca nu reusesti, concentreaza-te asupra unui aspect deosebit al activitatii tale si al oamenilor cu care lucrezi.

Scrie un comunicat de presa si urmeaza-l

Fii persistent. Cand esti respins, continua lista posibilelor medii iprin care sa iti faci cunoscut articolul. Satisfactia va fi mai mare daca publici o poveste simpatica intr-o fituica locala gratuita decat sa nu obtii nimic in Manchester Evening News.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply