• 14 Nov. 2006
  • 3 min

Ponturile de top ale relatiilor publice

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Cunoaste-ti produsul si oamenii La fel cum detii informatii despre produsele si serviiciile ofrite de organizatia ta, asigura-te ca intelegi foarte bine rolul fiecarei persoane din […]

Cunoaste-ti produsul si oamenii

La fel cum detii informatii despre produsele si serviiciile ofrite de organizatia ta, asigura-te ca intelegi foarte bine rolul fiecarei persoane din cadrul organizatiei. Daca intelegi mai bine munca colegilor tai, iti va fi mai usor sa comunici in numele lor.

Construieste-ti un plan

Utilizeaza urmatoarele aspecte care sa te ghideze pe parcursul procesului de planificare:

Obiective – “sa iti cresti importanta/recunoasterea nu este suficient”. De ce doresti sa iti sporesti renumele ?

Segmentele tinta – gandeste din perspectiva actionarilor, ale caror decizii iti afecteaza munca.

Mesajele cheie – compune o lista cu toate mesajele cheie si tranform-o intr-un joc pentru a-ti da seama cate puncte poti castiga din fiecare oportunitate de comunicare.

Metode de comunicare – gandeste mai presus de relatiile media. Alte optiuni pot include: direct mail, expozitiile, expozitiile cu vanzare sau invitarea reprezentantilor media la sediul tau.

Planificarea timpului – concentreaza-ti eforturile pentru “a face cel mai mult zgomot” in punctele strategice

Bugetul – unde vor fi cel mai bine cheltuiti banii tai?

Evaluarea – cum vei cuantifica realizarile, raportate la obiectivele initiale. Planuieste un raport pentru a identifica ce functioneaza si ce nu.

Scrie propriul tau rezumat

Cei mai multi isi concep un astfel de rezumat atunci cand colaboreaza cu o agentie externa, dar este o idee buna sa scrii unul pentru activitatea pe care o desfasori singur, deoarece serveste ca o lista de verificare. Analizeaza rezumatele unor agentii de publicitate sau de design pentru a descoperi cateva elemente cheie sau cauta in ghidul Media Trust “Undertaking a design project”. Incepe mereu prin a scrie de la cap la coada propozitia urmatoare:” Acest mijloc de comunicare (exemplu: articol de importanta caracateristica, poster) isi va atinge obiectivul daca…..”. Scrie chiar asa, negru pe alb. Este de obicei mult mai greu decat iti inchipui. Incearca sa obtii o actiune sau un rezultat masurabil in urma utilizarii lui.

Construieste-ti propria “banca de resurse media”

Fii pregatiti sa raspunzi rapid cerintelor mediilor de comunicare.

– Formeaza-ti o echipa de reprezentanti bine pregatita.
– Creeaza-ti un dosar de studii de caz pentru a le utiliza in relatiile de media.
– Dezvolta o baza de date de situatii si cifre – nu numai despre activitatea organizatiei tale, dar si in legatura cu problemele cu care te confrunti (jurnalistii adora persoanele care realizeaza munca de cercetare in locul lor).
– Obtine fotografiile colegiului sau universitatii locale contra unei sponsorizari si creeaza-ti propria biblioteca foto

Intelege valoarea implicarii partii a treia

Hotaraste a cui opinie conteaza in comunitatea locala. Invita-i sa iti viziteze proiectul. O data acolo, intreaba-i ce parere au despre serviciul pe care il oferi. Daca ii intrebi cand intuiesc ei ca vor aparea rezultatele pozitive, e mult mai probabil sa obtii un raspuns favorabil si consistent. Foloseste-l.

Nu te astepta ca jurnalistii sa iti faca favoruri.

Porneste intotdeauna din pozitia ca un jurnalist trebuie sa isi faca meseria si sa descopere un subiect bun. Daca nu ai mai lucrat in media, incearca sa te informezi totusi de la altii.

Intelege ca un jurnalist vrea sa obtina si sa trimita stirea acestora.
– Include citate in articolele tale.
– Insarcineaza un bun fotograf sa faca poze in legatura cu evenimentul sau cu subiectul tau. (incepe prin a cere recomandari unui birou de imagine al unui ziar).
– Trimite intregul pachet programelor de radio sau TV – completeaza povestea cu imagini, stiri de actualitate si interviuri.

Atrage atentia jurnalistilor

Titlul si primul paragraf ale articolului sunt ele mai importante. Va trebuie sa captezi atentia jurnalistului cu ele. Concentreaza-te asupra noutatilor si plaseaza-le la inceput. Rezista tentatiei de a introduce numele companiei tale in prima propozitie – in schimb concentreaza-te asupra temei si a modului in care il afecteaza pe cititor, spectator sau ascultator.

Fura ideile celorlalti

Creeza o “cutie a ideilor bune”. Pasteaza copii ale unor tiparituri grozave, decupeaza fotografii bune din ziarele locale, enumera actiuni intreprinse de organizatiile concurente in scopul cresterii profitului. O data la fiecare sase luni, sustine o sedinta de brainstorming. Contacteaza profesionisti ai relatiilor publice pentru o sponsorizare in know-how pentru organizatia ta caritabila.

Monitorizeaza-ti performanta

Nu masura latimea si lungimea coloanelor articolelor din ziar ca rezultat al acoperirii media. Dezvolta un sistem bazat pe scoruri pentru a obtine o acoperire calitativa si cantitativa deosebita, bazata pe numarul de mesaje cheie transmise (precum cele identificate in planul de relatii publice). Stabileste-ti un obiectiv lunar si sarbatoreste daca il indeplinesti.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply