Avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de publicitate I: Se poate ca unele tipuri de publicitate sa functioneze mai eficient decat altele? R: Toate tipurile de publicitate […]
Avantajele si dezavantajele diferitelor tipuri de publicitate
I: Se poate ca unele tipuri de publicitate sa functioneze mai eficient decat altele?
R: Toate tipurile de publicitate sunt eficiente, cu conditia sa fie folosite cum trebuie, nu doar incercate. Faptul ca diferitele mijloace media profita unele de altele pentru a se promova demonstreaza ca nici un tip de publicitate nu e superior. Posturile de radio isi fac reclama prin intermediul televiziunilor. Posturile de televiziune isi publica programul in ziare, iar publicatiile se folosesc de diferite metode de crestere a tirajului. Ai remarcat, probabil, numarul mare de reclame publicate sau trasmise de media si care apartin unor site-uri de Internet.
1. Demografic. Trebuie sa stii ce segment de populatie cuprinde baza ta de clienti. Trebuie sa fii capabil sa il definesti conform standardelor care tin de grupurile de varsta si gen, categorii folosite de mass-media pentru a-si defini audienta.
– Genul: Barbati, femei sau adulti (include un numar echilibrat atat de femei, cat si de barbati)
– Varsta: In functie de tipul de afacere pe care o detii, poti alege una sau mai multe categorii: 12-24, 18-34, 18-49, 25-54 sau peste 50 de ani.
Baza ta de clienti se poate modifica odata cu deschiderea sau inchiderea altor afaceri locale, universitati, baze militare, influxul sau plecarea studentilor sau chiar odata cu imbatranirea oamenilor din acea comunitate. De aceea trebuie sa urmaresti cu atentie aceste schimbari. Acest aspect este unul critic pentru ca sta la baza tuturor deciziilor de promovare pe care le iei. Daca nu cunosti cu exactitate identitatea clientilor tai, risti sa iti irosesti banii facand publicitate in locul gresit. De indata ce ti-ai identificat clientii, trebuie sa afli ce locuri frecventeaza. Reprezentantii tai trebuie sa cunoasca exact locurile specifice specifice publicului tinta. Astfel ajungem la…
2. Locatie. Foloseste doar statii radio, posturi de televiziune si publicatii care transmit mesajul in locul potrivit. Cere-le reprezentantilor presei sa defineasca grupul de audienta stabila caruia i se adreseaza si investeste-ti banii doar acolo unde grupul demografic coincide cu cel identificat de tine. Niciodata sa nu promovezi produsele in functie de gusturile tale sau pentru ca simpatizezi un reprezentant media !
3. Mesajul. Timpul alocat transmiterii mesajului este foarte scurt si pretios, deci comprima-ti mesajul. Nu vei spune “Trimite ajutoare cat mai repede posibil !” cand poti striga “Ajutor ”!. Trebuie sa iti atragi clientii, sa le oferi motive pentru a te alege pe tine in locul concurentei. Ajutorul poate veni din partea reprezentantilor presei. Multe publicatii angajeaza copywriteri, cu toate ca un reprezentant media creativ poate fi la fel de eficient. Reprezentantii ziarelor, magazinelor si curierii vor fi incantati sa iti pregateasca intreaga reclama.
4. Frecventa. Daca nu va fi suficient de mare, clientii nu vor percepe mesajul. Radioul, televiziunea si presa scrisa sunt trei categorii diferite care se bazeaza pe explicatii detaliate in ceea ce priveste programarea reclamelor. E de preferat sa planifici mai multe reclame pe un singur post sau o singura publicatie decat sa risipesti fara succes, in mai multe locuri, un buget mic.