Un articol scris în exclusivitate pentru eJobs de Eduard Ezeanu, consultant in cariera şi creatorul Conversation Starters www.eduardezeanu.ro Cu ceva timp în urmă, un inventar de […]
Un articol scris în exclusivitate pentru eJobs de Eduard Ezeanu, consultant in cariera şi creatorul Conversation Starters
Cu ceva timp în urmă, un inventar de personalitate mă descria ca fiind înţelept, un rezultat consistent cu alte teste şi cu feedback-ul de la oameni care mă cunoşteau. Însă, tot mă surprindea.
Asta deoarece obişnuiam să cred că înţelepciunea este o calitate pe care o au oamenii în vârstă, iar eu am 27 de ani. Înţelepciunea era în mintea mea 1) abilitatea de a înţelege anumite lucruri în viaţă cu claritate şi profunzime, 2) ca rezultat a nenumăraţi ani de experienţă. Acum, cred că aveam dreptate cu prima parte dar nu şi cu a doua.
Înţelepciunea este ceva ce poţi obţine relativ devreme în viaţă, dacă mergi pe calea corectă şi urmezi paşii adecvaţi. Nu trebuie să ai părul alb şi nici un dinte natural în gură ca să fii înţelept.
Pune calitatea experienţelor mai presus de cantitate. Nu contează câtă experienţă ai pentru a deveni înţelept, cât contează ce fel de experienţă ai. Motiv pentru care există o mulţime de oameni în vârstă care de fapt nu sunt înţelepţi. Un amic de-al meu care este trainer obişnuieşte să spună că majoritatea oamenilor nu trăiesc 70 de ani, ci trăiesc un an de 70 de ori.
Dacă ai o viaţă bogată, cu experienţe variate şi puternice, genul care chiar formează un om, atunci acumulezi înţelepciune rapid. Acesta este unul din motivele esenţiale pentru care încurajez oamenii să încerce tot felul de lucruri şi să iasă din zona lor de confort.
Pune-ţi întrebări puternice. Când ofer coaching sau consiliere in cariera , unul din lucrurile fundamentale pe care le fac este să le pun clienţilor mei întrebări care-i pun serios pe gânduri şi îi ajută să aibă revelaţii importante. Am descoperit că este o cale excelentă de a deveni înţelept.
Poţi să îţi pui şi singur întrebări puternice şi poţi astfel progresa. Întrebă-te de pildă:
• Ce este important pentru mine?
• Ce pot eu să ofer în lumea asta şi nimeni altcineva nu poate?
• Cum mi-aş trăi viaţa dacă nu mi-ar fi frică?
Găseşte-ţi mentori înţelepţi. Uitându-mă acum la creşterea mea ca profesionist şi ca persoană, primul lucru care-mi vine în minte este toţi oamenii înţelepţi din viaţa mea, care au văzut şi făcut mult mai multe ca mine, şi care m-au ajutat să mă dezvolt. O mare parte din cine sunt acum este mulţumită unor mentori foarte buni.
Aşadar, te încurajez să îţi găseşti mentori şi să îi alegi pe cei mai buni. Caută în mod activ să descoperi, să întâlneşti şi să interacţionezi cu oameni pe care tu îi consideri extraordinari.
Ţine minte că vârsta nu este acelaşi lucru cu înţelepciunea. Înţelepciunea derivă din calitatea vieţii tale, gândirii tale şi mediului tău. Iar cea mai bună veste este că poţi să le influenţezi într-o mare măsură pe toate acestea, deci te poţi transforma în mod conştient într-o persoană înţeleaptă, chiar înainte de a avea 30 de ani.
—————————————————————–
Eduard Ezeanu oferă servicii profesioniste de consiliere in cariera şi communication coaching . El ajută oamenii să păşească cu dreptul în comunicare şi să se propulseze în carieră.
Eduard organizează în curând Şcoala de Networking, un seminar de top pentru dezvoltarea carierei, aflat la a 4-a ediţie. Pentru mai multe detalii precum şi alte articole, vizitează www.eduardezeanu.ro