Care dintre afirmatiile de mai jos se potriveste cel mai bine in cazul organizatiei tale? A. Secretara intampina candidatii si ii conduce imediat in sala de […]
Care dintre afirmatiile de mai jos se potriveste cel mai bine in cazul organizatiei tale?
A. Secretara intampina candidatii si ii conduce imediat in sala de interviu.
B. Secretara intampina candidatii, le ofera ceva de baut, si ii roaga sa astepte la receptie, pana cand tu vei fi anuntat.
C. Persoana care se intampla sa fie la intrare ii intampina pe candidati.
RASPUNSUL A: Este important sa ai un receptionist de profesie care sa-i intampine pe candidati, dar nu e cea mai buna solutie sa-i grabesti pe acestia in sala de interviu. In shimb, receptionistul ar trebui sa te ajute in incercarea de a sparge gheata. Oaspetilor ar trebui sa li se ofere mereu racoritoare, iar receptionistul poate sa stranga hainele si alte obiecte personale la garderoba. Incurajeaza-l pe receptionist sa intre in vorba cu candidatul in timp ce acesta te asteapta sa vii.
RASPUNSUL B: Aici este vorba despre finete! Aceasta modalitate de intampinare este de multe ori ignorata, dar este prima impresie pe care o faci asupra candidatilor – deci straduieste-te sa faci o impresie buna. Secretara/ receptionistul ar trebui sa stie mereu cand astepti pe cineva pentru interviu. Oaspetilor ar trebui sa li se ofere mereu racoritoare, iar receptionistul poate sa stranga hainele si alte obiecte personale la garderoba. In loc sa-l grabesti pe candidat in sala de interviu, lasa-l sa stea putin in sala de asteptare sa se relaxeze. Incurajeaza-l pe receptionist sa intre in vorba cu candidatul – o conversatie marunta il poate ajuta foarte mult pe candidat sa se relaxeze. Lasa instructiuni sa fii anuntat de indata ce candidatul soseste, si in eventualitatea in care vine la timp – nu-l lasa prea mult sa astepte.
RASPUNSUL C: Nu-ti face probleme nu esti singurul care ignora aceasta intampinare oficiala. Aminteste-ti ca intampinarea unui candidat de catre un receptionist (sau absenta ei) este prima forma de impresie pe care o vei face asupra celui dintai. Cu siguranta doresti sa faci o impresie buna, asa ca ai grija ca secretara/ receptionistul sa stie mereu cand sunt programati candidatii pentru interviu. Oaspetilor ar trebui sa li se ofere mereu racoritoare, iar receptionistul poate sa stranga hainele si alte obiecte personale la garderoba. In loc sa-l grabesti pe candidat in sala de interviu, lasa-l sa stea putin in sala de asteptare sa se relaxeze. Incurajeaza-l pe receptionist sa intre in vorba cu candidatul – o conversatie marunta il poate ajuta foarte mult pe cel din urma sa se relaxeze. Lasa instructiuni sa fii anuntat de indata ce candidatul soseste, si in eventualitatea in care vine la timp – nu-l lasa prea mult sa astepte.