• 22 Jan. 2008
  • 2 min

In fata specialistului de HR.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Mirabela Grigore Hart Human Resource Consulting www.hart.ro www.mapp.ro Cei mai multi dintre noi au avut ocazia sa se familiarizeze cu procedurile din cadrul interviului de angajare; […]

Mirabela Grigore
Hart Human Resource Consulting
www.hart.ro
www.mapp.ro

Cei mai multi dintre noi au avut ocazia sa se familiarizeze cu procedurile din cadrul interviului de angajare; insa nu toti se simt confortabil in pozitia de a fi chestionati si de a fi supusi unor priviri iscoditoare sau de a povesti aspecte deopotriva placute, cat si neplacute legate de profesia lor.

Ce se urmareste in cadrul unui interviu? Povestea, istoria parcursului profesional, de la informatii despre formarea profesionala si relevanta acestora in contextul general al cunostintelor de specialitate dobandite, continuand cu ordinea cronologica a joburilor (sau activitatilor extracurriculare, in cazul celor fara experienta) avute pana in prezent si motivatia alegerii lor. De o deosebita importanta este relatarea principalelor sarcini si responsabilitati in cadrul fiecarei pozitii/companii si plasarea acestora in imaginea de ansamblu a obiectivelor companiei si a contextului de business. Prin acest lucru puteti dovedi o cunoastere aprofundata a rolului pe care l-ati jucat si asumarea unui angajament in realizarea acelor obiective.

Pot exista intrebari de clarificare a unor aspecte din partea specialistului de HR; acestea nu au rol de intimidare, nu sunt intrebari-capcana, ci au rolul de a face clara contributia dvs. in cadrul
departamentului/companiei.

Parcurgand traseul dvs profesional, puteti pune accent pe activitatile si rezultatele prin care v-ati facut remarcat, idei de imbunatatire a activitatii, metode de simplificare a procedurilor si de obtinere a unor rezultate mai bune. Explicati care au fost provocarile intampinate la locul de munca, cum sau daca ati reusit sa le depasiti, care au fost factorii demobilizatori care v-au blocat activitatea; ce sarcini v-a facut placere sa indepliniti si ce responsabilitati nu v-au entuziasmat.

In legatura cu motivul plecarii de la ultimul loc de munca, sfatul specialistilor de HR este sa fiti sincer, sa nu denaturati/ascundeti adevarul. Prin verificarea referintelor se pot obtine informatii care, daca sunt in total dezacord cu motivele invocate de dvs, va pot situa intr-o pozitie jenanta, compromitatoare.

Dupa parcurgerea traseului profesional, cei mai multi consultanti in resurse umane vor proba compatibilitatea dintre profilul dvs motivational si tipul de cultura pe care o incurajeaza organizatia pe care o reprezinta.

Proflul motivational poate fi schitat atat pe baza informatiilor legate de sarcinile care va plac si le realizati cu placere, in opozitie cu cele care nu va starnesc interesul, cat si pe baza intrebarilor directe; acestea din urma se pot referi strict la continutul jobului sau la aspecte mai generale, legate de valorile pe care le promoveaza organizatia (profesionalism, mediu dinamic/relaxant, standardizare/creativitate, orientare catre rezultate/atentie crescuta fata de nevoile clientului).

Poate parea “pretentioasa” aceasta analiza a valorilor si motivatiilor unei personae si a modului cum acestea pot adera la cele ale companiei. In realitate, insa, incompatibilitatea valorilor unui angajat cu cele pe care le incurajeaza o organizatie constituie unul dintre cele mai frecvente motive pentru care se inceteaza relatiile de munca cu angajatorul. Fie ca este vorba de recunoasterea meritelor si succeselor profesionale, de incurajarea asumarii de noi responsabilitati sau, dimpotriva, limitarea la cele stabilite prin fisa postului, fiecare are asteptari de la compania din care face parte. Iar daca aceste expectante nu sunt clar definite inca de la inceput si de o parte si de cealalta, vor aparea inadvertente care vor cauza probleme de performata si ineficienta.

Exact aceasta este esenta rolului unui specialist de HR: realizarea profilului profesional si motivational al unei persoane si analiza compatibilitatii acestora cu specificul pozitiei/companiei pentru care se face recrutarea.

Mirabela Grigore
Hart Human Resource Consulting
www.hart.ro
www.mapp.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply