• 4 Mar. 2008
  • 2 min

Cultura organizationala in procesul de selectie.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Iulia Pana-Lazea Consultant Hart Human Resource Consulting www.hart.ro www.mapp.ro www.consiliereincariera.ro In timpul interviului, consultantul de resurse umane urmareste doua aspecte foarte importante pentru proiectul de recrutare […]

Iulia Pana-Lazea
Consultant Hart Human Resource Consulting
www.hart.ro
www.mapp.ro
www.consiliereincariera.ro

In timpul interviului, consultantul de resurse umane urmareste doua aspecte foarte importante pentru proiectul de recrutare pe care il deruleaza:

1. Potrivirea candidatului cu postul de recrutat

2. Potrivirea candidatului cu organizatia pentru care se recruteaza postul respectiv

In ce priveste prima coordonata, situatia poate fi clarificata in cadrul unui interviu comportamental axat pe evolutia in cariera prezentata in CV, cu exemple concrete din experienta profesionala a candidatului. In cazul unor pozitii foarte specializate, consultantul in resurse umane poate apela la evaluari profesionale care sa evidentieze exstenta sau lipsa unor cunostinte specifice.

Pentru a masura cea de-a doua coordonata, consultantul trebuie sa acorde o atentie deosebita si sa sondeze in profunzime atat motivaţia candidatului de a face o schimbare de job, cat si aspiraţiile sale, obiectivele profesionale, atitudinile şi valorile personale. Un consultant cu experienta poate observa în timpul interviului comportamental nu doar ceea ce doreşte candidatul să declare sau să arate, ci poate obtine informatii detaliate legate de credintele si preferintele acetuia, invitandu-l pe acesta să se exprime cât mai natural, sincer şi spontan. De asemenea, evaluarile psihologice pot furniza amanunte in plus legate de ceea ce-l motiveaza pe candidat in alegerea unui mediu de lucru.

{article-2209.gif}

In acest caz, consultantul are nevoie de o imagine clara si completa a mediul organizational al companiei pentru care recruteaza, in termeni de standarde colective de gandire, atitudini, valori, convingeri, norme si obiceiuri. Daca setul de aspiratii, valori, motivatii propriu candidatului se potriveste cu cel al companiei respective, sansele de a avea o colaborare de succes si de mai lunga durata cresc considerabil.

In momentul in care candidatul intra intr-o companie puternica, cu o cultura reprezentativa, este nevoie sa se adapteze valorilor sale pentru a putea face fata noului loc de munca. Altfel, candidatul poate fi incompatabil cu acel mediu organizational, chiar daca, din punct de vedere profesional, indeplineste cerintele cerute pentru pozitia deschisa in cadrul companiei.

Este foarte important ca oamenilor sa le placa sa faca ce au de facut si sa se simta bine in mediul de lucru pe care l-au ales.

Atmosfera pozitiva si relatia placuta cu colegii si superiorii poate motiva considerabil mai mult un candidat, in defavoarea unui pachet salarial foarte atragator in cadrul unei echipe si unui mediu de lucru care nu sunt asemanatoare profilului sau.

Iulia Pana-Lazea
Consultant Hart Human Resource Consulting
www.hart.ro
www.mapp.ro
www.consiliereincariera.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply