• 19 Nov. 2013
  • 2 min

Procesul de recrutare prin prisma angajatorului

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Autor: Diana Andreescu Business Development Manager – Pro Solutions Agency   In aceste randuri va propun sa facem o paralela intre felul in care vede lucrurile […]

Autor: Diana Andreescu

Business Development Manager – Pro Solutions Agency

 

In aceste randuri va propun sa facem o paralela intre felul in care vede lucrurile un angajator si felul in care sunt vazute de catre candidat.

De unde si cum apar nevoile de recrutare?

Fiecare companie este asemenea unui mecanism cu mai multe rotite. Pentru a functiona perfect, fiecare rotita trebuie sa se invarta. In momentul in care doresti sa evoluezi ca si companie, ai nevoie de alte rotite complementare.

In oricare dintre situatiile mai sus mentionate, compania va recurge la recrutarea unei persoane din exterior.

Chiar si in situatia in care o companie isi restrange activitatea (ceea ce presupune de cele mai multe ori procese de restructurare), compania tot trebuie sa functioneze. Asta inseamna inlocuirea unor rotite mai mici cu altele mai mari. Transpus, vor avea nevoie de o singura persoana care sa preia si atributiile celei de a doua.

In acest context, daca nu exista in companie o persoana care sa poata sa preia aceste atributii duble, aceasta va fi recrutata din exteriorul companiei.

Si astfel apare job-ul pe care il vezi postat sau despre care auzi prin reteaua ta de contacte.

Cum isi defineste angajatorul profilul pe care il cauta?

Pentru angajator, lucrurile sunt simple, acesta cautand exact profilul care considera ca I se potriveste.

Profilul inseamna stabilirea atributiilor postului si stabilirea unui set de competente pe care le va solicita. Aceste competente sunt transpuse in experienta pe care o solicita candidatului.

Privind din perspectiva candidatului, toate aspectele de mai sus se contureaza in descrierea postului, cu cerinte si responsabilitati.

Care sunt cele mai relevante criterii de selectie?

In general, numarul de aplicatii la un anumit job, indiferent de sursa, este destul de mare. Multe aplicatii nu sunt luate in considerare si ne intrebam de ce se intampla acest lucru, considerand ca avem o mare parte din experienta solicitata.

Atunci cand exista mai multe aplicatii care indeplinesc criteriile de selectie, vor fi luate in considerare intr-o prima etapa cele care se apropie cel mai mult de criteriile urmarite de catre angajator. Aceste criteria pot fi legate de numarul de ani de experienta, de industrie sau de alte criterii considerate a fi importante.

De ce procesele de recrutare dureaza uneori mai mult decat ne asteptam?

In cadrul fiecarei companii exista cel putin un factor de decizie care isi pune amprenta asupra unui proces de recrutare. In general, procesele de recrutare incep de la departamentul de resurse umane si ulterior ajung la superiorul direct al pozitiei. In functie de pozitia recrutata, etapele de recrutare sunt mai scurte sau mai ample.

Atunci cand ne implicam intr-un astfel de proces, nu trebuie sa ne pierdem rabdarea si trebuie sa luam in calcul ca estimarea initiala s-ar putea sa nu corespunda cu realitatea. Acest lucru se intampla frecvent in situatiile in care factorul de decizie final se afla intr-un birou dintr-o alta tara.

Feedback-ul negativ si felul in care il percep angajatorii

In cazul in care candidatura dumneavoastra a fost respinsa, nu va ganditi la ceea ce este mai rau. Acest lucru nu inseamna ca a fost ceva in neregula cu dumneavoastra sau ca ati fost invitat la o discutie fara a fi inteles profilul profesional pe care il aveti.

Ganditi-va in felul urmator: daca dumneavoastra ati avea de ales intre mai multe produse similare insa ati avea nevoie de unul singur, trebuie sa faceti o alegere. Asta nu inseamna ca celelalte produse nu sunt bune. Inseamna ca unul dintre ele are ceva in plus sau performantele pe care le are sunt mai complexe pe un anumit segment.

Chiar si in situatia in care ati fost respins, faptul ca ati ajuns la o discutie si v-ati facut cunoscut in fata angajatorului trebuie considerat a fi un plus pentru dumneavoastra. Daca impresia pe care ati lasat-o a fost una pozitiva, intervievatorul va va tine minte si va va lua in considerare pentru alte variante de posture, atunci can dele vor aparea.

Pentru un angajator este mult mai eficient sa apeleze la oamenii pe care deja i-a intalnit. In acest fel va economisi timp si resurse.

Intotdeauna exista o parte pozitiva a lucrurilor, trebuie doar sa fim deschisi o vedem!

Mult succes!

A fost util articolul? 0

Leave a Reply