• 5 Jun. 2006
  • 2 min

Cum sa devii o persoana cu succes in comunicare.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

A comunica cu succes este mai usor de zis decat de facut, iar majoritatea managerilor si angajatilor mai invata inca, cum sa aiba succes in comunicare. […]

A comunica cu succes este mai usor de zis decat de facut, iar majoritatea managerilor si angajatilor mai invata inca, cum sa aiba succes in comunicare.

Potrivit cercetarilor, managerul obisnuit isi petrece cel putin 80% din timp comunicand. Statisticile arata ca timpul este petrecut dupa cum urmeaza: 10% cu scrisul, 15% cu cititul, 25% cu ascultarea si 30% cu vorbitul.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa comunici cu succes.

Vorbeste cu claritate
Exprima-ti cu claritate mesajul: Ar trebui sa fie adaptat la publicul tau. Comunicarea cu mangementul de varf este diferita de cea cu departamentele specifice sau de cea cu intreg personalul. Poti trimite un mesaj plin de termeni de jargon tehnic departamentului de IT, dar acest mesaj nu va fi inteles daca il trimiti la departamentul de marketing. Mesajul tau ar trebui sa fie simplu si ar trebui sa se simplifice si mai mult pe masura ce publicul devine mai divers. Morala? Daca mesajul nu este clar, nu va fi inteles.

Conteaza cum comunici ceva
Complexitatea limbajului pe care il folosesti este vitala pentru ca mesajul sa fie primit cu succes. Alegerea cuvintelor, structura frazelor si organizarea informatiei trebuie sa circule si sa aiba un sens pentru publicul tintit. Ideile ar trebui sa urmeze o ordine secventiala. Nu incepe cu o politica a companiei, trecand apoi la discutarea unei noi legi guvernamentale care va afecta organizatia, si apoi la un aspect anume al politicii companiei.

Explicati mesajul
Nu ar trebui sa presupui ca angajatii sunt constienti de semnificatia sau importanta unui mesaj. Explica de ce un mesaj este important oferind informatii aditionale, care pot contribui in mod semnificativ la importanta unui mesaj. Cu cat explici mai mult cu atat mesajul tau va fi mai eficient. Nu numai ca mesajul va capata importanta, dar si angajatii vor considera ca este important.

Canale
De multe ori, managerii se bazeaza pe un singur mijloc de comunicare. Publicul diferit trebuie sa fie abordat prin canalul potrivit de comunicare. Canalele unice de comunicare au de obicei o rata scazuta de succes. Intareste mesajele prin diferite canale cum ar fi e-mailurile, memo-urile, buletinele informative (mijloace scrise) si prin comunicare verbala (sedinte de personal, seminarii). Afla care canal de comunicare functioneaza mai bine pentru fiecare grup: Daca departamentul tau de vanzari este pe teren in fiecare zi, comunicarea verbala sau prin e-mail ar fi ideala.

Actiunile spun mai multe decat cuvintele
Mesajele sub toate formele, inclusiv memo-urile, declaratiile politicilor si strategiei companiei, trebuie sa fie sustinute de evenimente si de mediul de lucru. Plangerea obisnuita printre angajati este ca managementul nu intelege cu adevarat cum se fac lucrurile pe “teren”, fapt care arata ca unele mesaje nu reusesc sa se faca intelese. Daca trimiti un memo referitor la intarzieri la servici, fii punctual, nu veni cu 30 de minute intarziere.

Intretine Comunicarea
Comunicarea trebuie sa fie continua. Mesajele necesita repetitie pentru a patrunde in mintile angajatilor care sunt ocupati cu propriile lor prioritati. Comunicarea continua creeaza un mediu de lucru mai strans intre angajatii de la toate nivelele.

Apreciaza Credibilitatea
Trebuie sa stabilesti si sa intretii credibilitatea. Daca faci prea multe greseli sau erori factuale in mesaje, atunci publicul tau va pune la un moment dat la indoiala aproape tot ceea ce ai de zis. Nu-i informa pe angajati cu privire la o politica ca apoi sa le spui ca mesajul anterior continea niste erori. Fii atent la greseli.

Zvonurile
Obtinerea transparentei la locul de munca si pe parcursul comunicarii cu angajatii reprezinta cheia pentru a avea o cultura corporativa sanatoasa. Ii informezi pe angajatii tai despre tot ceea ce trebuie sa stie sau ai o politica privata asupra informatiilor? Incearca mereu sa fi sincer si sa-ti indrumi angajatii. Straduieste-te sa-i implici in procesul de luare a deciziilor pentru a elimina zvonurile, pentru a inlatura barfele si informatiile denaturate.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply