• 22 May. 2019
  • 2 min

Vrei să lucrezi de acasă? Află cine oferă acest beneficiu!

munca de acasa
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Tot mai multe companii au început să ofere angajaților posibilitatea de a lucra remote, munca de acasa devenind, în ultimii doi ani, unul dintre beneficiile care au luat cea mai mare amploare în piață. Asta se întâmplă pentru că au văzut că și candidații își doresc acest beneficiu.

Ei spun că, alături de salariu și oportunitățile de a avansa în carieră, munca de acasa sau și de acasă este unul dintre argumentele în funcție de care aleg să accepte o ofertă de job. Potrivit unui studiu derulat în 2018 de eJobs România, 8 din 10 români ar vrea să lucreze de acasa, măcar o zi pe săptămână.

 

joburi remote

Ce angajatori oferă beneficiul: muncă de acasă?

În ceea ce-i privește pe angajatori, cel mai adesea, acest beneficiu este oferit de companiile din IT și tehnologie, e-commerce și consultanță. Urmează industria de publicitate, cercetare de piață și ONG.

”Există și aici specificități de la o țară la alta. În Finlanda, Estonia și Letonia, spre exemplu, foarte mulți dintre angajații de la stat, din zona administrațiilor locale, au început să lucreze din ce în ce mai mult de acasă odată cu introducerea sistemelor electronice și automatizate care nu mai cer prezența lor fizică la birou. În alte țări, pe de altă parte, cum este România, nici nu ne putem gândi la acest lucru, deocamdată.  De altfel, România are cel mai mic număr de angajați din sistemul public care pot lucra și de acasă”, spune Bogdan Badea.

În Finlanda, aproape 50% dintre top manageri aleg să lucreze de acasă. Procentul scade la 32% în Estonia, la 30,8% în Cehia sau la 28,4% Slovacia. Macedonia este singura țară care se apropie de România, din acest punct de vedere, în condițiile în care 9% dintre top manageri muncesc remote.

Cu toate acestea, rămâne o opțiune viabilă doar pentru o parte dintre angajați, respectiv cei a căror activitate se poate desfășura și independent de spațiul tradițional al biroului. IT-iștii și angajații din poziții de middle management sunt cei care beneficiază de cel mai mult timp lucrat remote. Aproape dublu față de top manageri, spre exemplu, în condițiile în care mai puțin de 10% dintre executivi aleg să lucreze remote.

Legea telemuncii a fost adoptată în luna aprilie a anului trecut și îi vizează pe acei angajați a căror activitate este realizată cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.). Aceștia au aceleași drepturi pe care le au și ceilalți salariați, precum concediul de odihnă sau concediile medicale. Munca de acasa poate fi desfășurată doar voluntar, în mod regulat, în baza unui contract individual de muncă.

Îți dorești un job remote? Caută pe eJobs locuri de muncă după filtrul „Remote (de acasă)” și aplică la jobul potrivit pentru tine.

Aplică la joburi remote

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

CV Europass. Tot ce trebuie să știi

Despre munca mecanică și cum îi facem față

A fost util articolul? 42
muncă de acasă
  • Avatarraducanu vasile ion zice

    nu am experientă in pc uri !

  • Avatarraducanu vasile ion zice

    nu am experientă in pc uri ! gata !

  • AvatarTuculanu-Ursei Mirel zice

    Acum am accesat comentari nu am
    Sunt ing. constructor

  • AvatarMiu Anisoara zice

    Bună ziua ,aș vrea un job sa lucrez de acasa.

  • AvatarValeria Boitor zice

    As vrea un job sa lucrez de acasa.

  • AvatarLădaru Fănică zice

    Vreau un job la domiciliul meu.

  • AvatarBănică Consuela zice

    Ași putea lucrez de acasa, dar nu am experienta in calculator.Ce ași putea gasi de facut ?

Leave a Reply