• 4 Iul. 2018
 • 3 min

Cum să lucrezi eficient de acasă

lucrezi eficient remote work
Autor
Iulia Vacaroiu
Iulia Vacaroiu Și-a conturat abilitățile de copywriter de-a lungul anilo... Arată mai mult

Te tentează munca remote, de la distanță, dar ți-e teamă că nu ești suficient de organizat cât să termini ce ai de lucru în fiecare zi? Așa am crezut și eu la început, dar am urmat o strategie care m-a ajutat să mă organizez și care sigur te va ajuta și pe tine.

Te tentează munca remote, de la distanță, dar ți-e teamă că nu ești suficient de organizat cât să termini ce ai de lucru în fiecare zi? Așa am crezut și eu la început, dar am urmat o strategie care m-a ajutat să mă organizez și care sigur te va ajuta și pe tine.

În perioada facultății am lucrat pentru prima oară de acasă, scriind texte pentru diverse site-uri sau transcriind interviuri din zona de cercetare calitativă. Nu era o muncă grea în niciun fel, ba din contră, devenea plictisitoare destul de repede, iar după trei luni era aproape imposibil să fiu productivă din cauza rutinei. Ajungeam invariabil să mă apuc foarte greu de lucru și să muncesc până târziu, iar toate astea combinate cu proiectele de facultate și sesiunile mă făceau să mă simt epuizată. Simțeam că tot ce fac era să lucrez, când, din contră, pierdeam de fapt multe ore în fiecare zi procrastinând.

Am lucrat ulterior pentru câteva companii și am învățat, prin prisma programului full-time, cum să-mi organizez timpul pentru a fi cât mai productivă. Acum muncesc remote de un an de zile și pot să zic că am descoperit cum să fiu cât mai eficientă cu orele mele, astfel încât să-mi termin task-urile la timp și să mă bucur de orele libere. Iată cei mai importanți pași pe care i-am urmat:

 

1. Fă-ți un program de lucru

Atunci când lucrezi remote, ai posibilitatea de a dormi în plus. Nu mai trebuie să te trezești mai devreme ca să te pregătești pentru muncă și nici nu mai trebuie să parcurgi distanța până la job. Poți efectiv să te trezești din pat și să te pui la lucru în pijama, iar tot procesul nu durează mai mult de 5 minute. Nu te baza pe metoda asta însă, pentru că o oră dormită în plus în prima lună poate deveni lejer două ore în plus dormite luna viitoare, ceea ce înseamnă că vei ajunge, foarte ușor, să-ți începi ziua de lucru din ce în ce mai târziu și vei trăi cu impresia că tot ce faci este să dormi și să lucrezi.

Știu că nu o vrei, dar alarma aia de dimineață e primul pas către un program de lucru eficient. Ora o stabilești tu singur sau împreună cu angajatorul, dar important e să te ții de calendarul de lucru, să știi când începi munca și când o termini.

 

2. Nu-ți fie teamă de calendare

Acum că ți-ai propus un program, trebuie să-ți și urmărești și să-ți cronometrezi munca, fie că o faci pe foaie sau cu ajutorul unui program online. Pauzele sunt esențiale în orice zi de lucru, dar dacă ți-ai făcut un moft la prânz și te-ai uitat la două episoade dintr-un serial sau ai tras un pui de somn după masă, nu e OK să-ți termini ziua de lucru la ora pe care ți-ai propus-o inițial. Lucrează orele pe care le-ai discutat cu angajatorul, ține cont de ele și de pauzele pe care ți le iei și nu-ți fie teamă să-ți creezi un calendar și un raport de lucru în fiecare lună, pe care să le ai la îndemână în caz că angajatorul îți cere o justificare a orelor lucrate.

 

3. Negociază-ți orele de lucru

Când lucrezi de acasă, e foarte ușor pentru angajator să presupună că ești tot timpul disponibil, în special dacă lucrezi cu mai mulți clienți. Pentru a fi cât mai eficient cu munca ta e important să negociezi niște intervale orare și niște limite.

Desigur, suntem cu toții oameni, iar urgențele pot apărea oricând, însă e important ca organizațiile pentru care lucrezi să realizeze că uneori nu poți răspunde imediat la orice situație neașteptată. Dacă simți că un client sau angajatorul principal trăiește cu o impresie greșită în acest sens, e important să discuți cu el și să ajungeți la un consens. Altfel, de fiecare dată când auzi un buzz de la Skype, Whatsapp sau Slack, vei tresări cu gândul că iar vrea cineva ceva de la tine.

 

Nu sunt singurele strategii pe care le poți implementa pentru a fi cât mai productiv în munca remote, dar sunt primii pași către un program mai organizat, care-ți va permite să te bucuri și de timpul liber. Dacă și tu lucrezi remote, lasă-ne un comentariu cu metoda ta de lucru!    

A fost util articolul? 14
angajarejoburijoburi onlinemunca remoteremote work
 • Presecan Sergiu zice

  Buna ziua las un comentariu la posibilitatea de a lucra de acasa insa programul meu este flexibil,lucrez de 11 ani la o firma din Bucuresti.Eu sunt din Sibiu si imi exprim opinia de a lucra de acasa in timpul meu liber.Astept oferte!

 • Diana Coșofreț zice

  Bună.Deoarece urmează sa ies din concediu de creștere copil, caut un job full sau part time doar cu posibilitatea de a lucra de acasa.

  • Iulia VacaroiuIulia Vacaroiu zice

   Salut, Diana! Îți recomandăm să suni la 021.9124, linia telefonică eJobs de consiliere profesională, oricând de luni până vineri, între orele 09:00-17:00, iar un operator eJobs te va ajuta să-ți redactezi CV-ul și să aplici la joburile care ți se potrivesc. Succes!

 • Ilie Mariana zice

  Bună seara mar interesa să lucrez de acasă despre ce este vorba in oferta de muncă la domiciliu acasă?

Lasă un răspuns