• 24 Mar. 2020
  • 6 min

Cum faci față lucrului de acasă când ai copii

lucru de acasa

Până nu demult, poate cea mai mare dorință a familiei și a copiilor era să petreceți mai mult timp împreună. Dar nu-l prea găseam, fiind prinși într-un ritm bine cunoscut. De o săptămână, odată cu măsurile privind epidemia de coronavirus, avem această posibilitate. Însă acest timp liber în casă poate deveni apăsător mai ales că ești prins și cu lucru de acasa. Și nu ar trebui să fie așa dacă avem puțină organizare și ne îndreptăm spre activități care ne bucură împreună. Iată ce poți face.

După cum bine știi, din 16 martie, pe teritoriul României a fost instituită în mod oficial starea de urgență pe o durată de 30 de zile. Conform art. 49 din Decretul nr. 195/ 16.93.2020 emis de președintele României, pe durata stării de urgență, cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ se suspendă. 

Iar o parte dintre companiile din sectorul public și privat au trimis angajații să lucreze de acasă, acolo unde se poate. Unele au redus programul de lucru sau au instituit lucrul în ture. Și uite așa, ne-am trezit față în față cu poate cel mai provocator, dar și necesar remote. Dacă până acum mai luam câte o zi de lucru de acasa pentru a finaliza anumite task-uri, acum avem de gestionat, în timp ce lucrăm, și solicitările din ce în ce mai creative ale copiilor.

 

joburi remote



Este important ca în aceste momente să ne menținem buna dispoziția. Cât de mult posibil. Știi acel video în care profesorul de științe politice Robert Kelly era intervievat live de BBC News și în cameră au intrat copiii și bona? Mi-a venit instant în minte atunci când am aflat că voi lucra de acasă copilul. Probabil că și tu te regăsești în el. Ce poți face totuși pentru a gestiona cu bine acest lucru de acasa atipic? Iată câteva principii dintre cele pe care le-am testat: 

 

lucru la domiciliu

 

Tratează situația cu calm

Ca părinte, ești model pentru copilul tău, de aceea prezintă-i cu calm situația, oferindu-i date din surse sigure și modalități de prevenire a virusului pentru perioada următoare. Îi poți explica că voi aveți grijă de sănătatea voastră, că luați anumite măsuri în acest sens. El va observa reacțiile tale și modalitatea în care gestionezi emoțiile puternice și, atât timp cât tu îi transmiți o stare de bine, va fi mult mai dispus să coopereze.

 

Stabilește un program zilnic pentru lucru de acasa

Explică copilului că este nevoie să lucrezi X ore pe zi și, în timpul acesta poate lucra și el la activitățile propuse de grădiniță/școală. Rutina zilnică este importantă, păstrarea unui orar regulat de lucru, mese și somn ajută atât la o bună dispoziție în casă, cât și la fortifierea sistemului imunitar. Când tu vei termina lucrul pentru job, iar copilul activitățile educative, vă puteți bucura împreună de timpul liber, făcând ceva ce îi place.

 

Setează clar așteptările

Este important să comunici proactiv cu angajatorul și să-i povestești ce înseamnă lucru de acasa, cu copiii. Astfel va putea înțelege că munca sau apelurile ar putea fi întrerupte. Acest lucru este valabil și pentru copii. Explică-le că lucrul de acasă înseamnă să-ți faci munca în programul de la birou și să răspunzi solicitărilor într-un timp acceptabil (ideal cam în 15 minute). Deși poate părea un weekend obișnuit sau o zi de vacanță, circumstanțele sunt neobișnuite și este important ca toți să dăm dovadă de înțelegere și să ne adaptăm.

 

Lucru de acasă: cum îți prioritizezi activitățile

Întâmplarea face ca acest remote work să fi venit pentru mine chiar atunci când am terminat de citit cartea Începe cu ce nu-ți place, scrisă Brian Tracy.

Am găsit aici o mulțime de principii care mă ajută acum să-mi organizez ziua mai bine:

  • Plănuiește din vreme fiecare zi. Gândește pe hârtie. Cu fiecare minut pe care-l petreci planificând, poți câștiga 5 sau 10 minute în execuție.
  • Aplică regula 80/20 în tot ceea ce faci. 20% din activtățile tale vor fi responsabile pentru 80% dintre rezultatele pe care le obții. Asigură-te că eforturile tale sunt întotdeauna concentrate pe acele 20% de activități din top.
  • Identifică perioadele de maximă energie mentală și fizică de pe durata unei zile și structurează-ți sarcinile mai importante și mai obositoare în aceste intervale. De exemplu, poți să profiți de primele ore ale dimineții când copiii dorm și tu ești odihnit pentru a face acele activități care cer concentrare sau creativitate.
  • Începe ziua cu sarcina cea mai grea, acea sarcină care îți aduce cele mai mari beneficii și, pe cât posibil, dedică-te ei până la finalizare.
  • Concentrează-te asupra soluției mai degrabă decât asupra problemei, atât în viața profesională, cât și în cea personală.
  • Foarte utilă este și tehnica Pomodoro, dezvoltată de un specialist în managementul timpului, Francesco Cirillo. Numele tehnicii vine de la ceasul de bucătărie sub formă de roșie pe care Cirillo îl avea și pe care îl seta pentru a suna după 25 de minute de lucru. Își lua 5 minute pauză, apoi revenea la alte 25 de minute de lucru. Aceeași tehnică de lucru o poți adopta și tu pentru a nu te supraîncărca.

Împarte programul și sarcinile cu celălalt părinte

Dacă jobul vă permite, puteți împărți ziua de lucru astfel încât un părinte să se ocupe de activitățile cu copiii dimineața, iar celălalt – seara. În timpul acesta unul dintre voi se poate concentra câteva ore pe task-uri și este mai puțin stresat în privința copiilor. Flexibilitatea și munca în echipă sunt esențiale în această perioadă.

 

munca la domiciliu

Creează un spațiu de lucru atât pentru tine, cât și pentru copil

E foarte bine ca fiecare să aibă spațiul său de lucru, bine delimitat. Oferă-le celor mici ocazia de a-și alege acest spațiu unde ar putea să se joace sau să creeze mai mult timp. Dacă te retragi într-o cameră unde simți că lucrezi productiv, este de preferat ca ei să nu aibă acces acolo. Pune și un semn pe ușă și explică-le copiilor că este important să-l respecte sau stabiliți reguli clare de comunicare urgentă.

Planifică activități în care copiii nu au nevoie de supraveghere

Identifică acele activități pe care copiii preferă să le facă singuri sau asupra cărora stau concentrați mai mult timp. Creează câteva cutii cu jocuri/puzzle-uri sau fișe de lucru a căror rezolvare necesită o supraveghere minimă din partea adulților. Ai mereu o activitate de rezervă în cazul în care unele devin plictisitoare.

Ia pauze de la lucru de acasa și joacă-te cu copilul

Dedică timpul liber alături de copil exercițiilor fizice, lucrului manual sau experimentelor. Toată aceasta perioadă poate fi vazută și din perspectivă pozitivă: timp petrecut alături de familie, timp pentru gătit mese sănătoase, timp pentru introspecție și prioritizare, timp pentru activități dorite, dar de care nu ai avut niciodată timp până acum.

 


Profită de aplicarea Legii 19/2020 care acordă zile libere pentru parinti

În ședința de Guvern din 18 martie, s-a dat proiectul de hotărâre privind aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020. Prin această lege se acordă zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Așadar, este una dintre soluțiile la care poți apela în această perioadă, fără să-ți faci probleme pentru job.

Printre cele mai importante prevederi ale acestei legi publicate în Monitorul Oficial nr. 209 din 14 martie 2020 sunt:

Se acordă zile libere părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;

b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

(c) Este asimilată părintelui, persoana singură din familia monoparentală, precum și persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de copil.

(d) Persoanele prevăzute au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decid închiderea respectivelor unități de învățământ”.

Iată ce trebuie să faci pentru a beneficia de zile libere pentru supravegherea copilului. Articolul 2 din Legea 19/2020 detaliază:

„(1) Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinți, depusă la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul în perioada prevăzută la art. 1 alin. (4).

Descarcă cererea

 

(2) Cererea prevăzută la alin. (1) va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legi.

 

Descarcă declarația pe propria răspundere

 

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică persoanei singure din familia monoparentală.

(4) Prevederile alin. (1) se aplică angajaților din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, doar cu acordul angajatorului”.

Plata zilelor libere pentru părinți:

„(1) Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În ce sectoare se aplică Legea zile libere pentru parinti

„Prevederile prezentei legi se aplică tuturor angajaților din mediul public și privat”.

Timpul acasă, chiar și în condițiile actuale, poate fi timp de calitate, dacă păstrăm o rutină și un program tipic unei zile obișnuite de lucru. Contează să ne echilibrăm și programul de birou, să-l negociem cât putem, astfel încât să avem timp și pentru activitățile profesionale, dar și pentru activitățile cu cei mici.

 

Aplică la joburi remote

 

Ți-a plăcut articolul despre lucru de acasa cu copiii? Citește și:

Numărul de joburi remote s-a triplat în luna martie

Ce e important să știi despre munca la domiciliu

A fost util articolul? 1
remote
  • AvatarCarneala anca zice

    Va mulțumim

Leave a Reply