Al doilea interviu

eJobs
EJobs24 Oct. 2006
Felicitari! Ti-ai uimit viitorul sef in cadrul primului interviu si ai fost chemat sa sustii un al doilea interviu. Cu ce va diferi acest al doilea interviu fata de primul? De data aceasta, vei petrece mai mult timp in companie, discutand cu mai multi oameni, individual sau intr-o discutie colectiva si vei fi urmarit cu […]

Felicitari! Ti-ai uimit viitorul sef in cadrul primului interviu si ai fost chemat sa sustii un al doilea interviu. Cu ce va diferi acest al doilea interviu fata de primul?

De data aceasta, vei petrece mai mult timp in companie, discutand cu mai multi oameni, individual sau intr-o discutie colectiva si vei fi urmarit cu atentie – cum te comporti, ce fel de personalitate ai.

Punctul de vedere al angajatorului

Din perspectiva angajatorului, un al doilea interviu este o ocazie pentru de a evalua cu atentie aptitudinile, comportamentul si calitatile interpersonale ale candidatului. Potentialul tau angajator va dori sa se asigure ca esti perfect pentru jobul respectiv, dar si pentru colectivul firmei.

Majoritatea angajatorilor programeaza mai multe interviuri in aceeasi zi pentru un anumit job, astfel incat sarcina ta de a te evidentia de ceilalti candidati devine mai dificila.

Pentru a-ti convinge intervievatorul ca te potrivesti companiei, vorbeste-i despre experienta si abilitatile tale, care te vor ajuta sa indeplinesti cu succes cerintele jobului.

Persoanele pe care le vei intalni

In cadrul primului interviu, probabil ca ai cunoscut una sau doua persoane din cadrul firmei. De data aceasta, pregateste-te sa cunosti mai multe persoane in decursul zilei, printre care posibili viitori manageri, colegi de departament sau alti angajati ai firmei.

Este posibil sa faci cunostinta cu diferite persoane, care iti vor pune aproximativ aceleasi intrebari. Da aceleasi raspunsuri sub o alta forma, pentru a nu suna teatral. Daca ai posibilitatea, inainte de interviu, fa rost de numele persoanelor pe care le vei intalni in cadrul firmei si afla cateva lucruri despre fiecare, pentru a putea avea cateva subiecte de discutie.

Daca faci cunostinta cu doua sau mai multe persoane in acelasi timp, ai grija sa mentii contactul vizual si sa discuti cu fiecare dintre ele.

Pasii urmatori celui de-al doilea interviu

Sunt destul de rare situatiile in care ti se face o oferta concreta chiar la sfarsitul celui de-al doilea interviu. Daca totusi te afli intr-o astfel de situatie, nu te grabi sa iei o decizie – cere cateva zile pentru a analiza oferta.

Daca in urma interviurilor nu primesti o oferta directa, trimite o scurta scrisoare sau un email de multumire fiecarei persoane cu care ai discutat.
Unele companii iau deciziile de angajare in cateva zile de la data interviurilor, dar poate dura chiar si cateva saptamani in unele cazuri.
Ai rabdare, fii flexibil si pregatit pentru o oferta sau o invitatie pentru inca un interviu.

spune-ti parerea