• 5 Jun. 2007
  • 2 min

Angajatorii nu mai platesc diplome, ci valori

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Adrian Ciocodan General Manager Smartbox – Active Learning Experiences Fiecare dintre noi vrea ceva mai bun. Unii isi doresc mai mult, altii mai putin. Insa pana […]

Adrian Ciocodan
General Manager
Smartbox – Active Learning Experiences

Fiecare dintre noi vrea ceva mai bun. Unii isi doresc mai mult, altii mai putin. Insa pana acum n-am intalnit pe nimeni care sa plece “de la bine” la “mai rau”. De obicei e invers…

Si ce face romanul cand isi planifica drumul profesional ? Scoala. Multa scoala … ceea ce nu-i rau. Rau e atunci cand aceasta pregatire se face doar pentru acumularea cat mai multor diplome. Cu atat mai mult cu cat e bine stiut faptul ca scoala ofera o (buna) pregatire teoretica si … cam atat. Evident, se dezvolta o serie de abilitati: capacitatea de a asimila si interpreta informatii, capacitatea de a interactiona cu diferite persoane, capacitatea de a gestiona situatii noi etc. Fireste ca toate acestea contribuie la conturarea unui profesionist indiferent de domeniul in care isi propune sa activeze. Lipseste, insa, spiritul practic – capacitatea de a implementa cunostintele teoretice in activitatea curenta. Or, acesta este un aspect de care se izbeste absolventul (de studii medii sau superioare) inca de la primele incercari de angajare.

Care este reactia ? “Angajatorii sunt dificili, nepriceputi s.a.m.d. Si astfel ajunge mai mult sau mai putin proaspatul absolvent la concluzia ca piata fortei de munca a devenit mult mai restrictiva, cu cerinte in crestere.

Urmatorul pas ? Absolventul cauta prima facultate/program de master care-i iese in cale pe criteriul “se intra usor” sau “suna bine”. La urma urmei, cu cat e denumirea mai pompoasa, cu atat e diploma mai usor vandabila, nu !? Cel putin asta e perceptia, caci altfel nu-mi pot explica aparitia atator zeci de noi facultati / specializari / programe de master, decat printr-o intensificare a cererii. Pana aici, totu-i OK. Gradul de civilizare al unei natiuni este dat, in ultima instanta, de nivelul sau de instruire. Insa, lucrurile nu mai sunt atat de roz daca analizam, fie si sumar, ofertantii de astfel de programe: universitati de prestigiu (de stat sau particulare) alaturi de “particulare-fantome”, firme de consultanta cu echipe serioase de profesionisti alaturi de amatori uniti doar de ideea profiturilor imediate etc. De altminteri, la maniera in care se obtin si se verifica acreditarile in Romania, numai cine nu vrea nu-si face “firma de dat diplome”…

Dragi absolventi, cand va cumparati un televizor, il probati, nu ? De ce n-ati face la fel si cu programul de instruire pe care intentionati sa-l urmati ? Nu se poate ? Haideti sa vedem…Vremurile in care se cumpara doar brand-ul / numele au trecut. Clientii au devenit mai informati si, implicit, mai pretentiosi. Dragi absolventi, pentru organizatorul unui program de instruire (fie ca se numeste facultate, fie ca e vorba de un curs de limba engleza) sunteti client – puteti decide. Nu mai cumparati doar denumiri, indiferent cat de bine ar suna. Consultati bine ofertele faptice, caci e posibil sa descoperiti ca la un master de management, de pilda sa invatati mai mult despre cultura popoarelor decat despre elemente concrete de organizare. Si atunci, diploma obtinuta e doar o hartie fara acoperire reala.

Nu vreau sa ma intelegeti gresit, nu sustin eliminarea sistemului de diplome si certificari – n-ar fi posibil, nici realist (pana la urma, este un sistem de ierarhizare a persoanelor ce lucreaza intr-o anumita meserie / bransa). Insa, dragi absolventi, desi s-a format o moda a masterelor, a MBA-urilor s.a.m.d, va recomand sa va alegeti rational programul pe care doriti sa-l urmati, indiferent daca este vorba de o facultate sau de un curs deschis de operare calculator, de pilda. Si nu uitati, astfel de programe sunt instrumente de dezvoltare profesionala, nu un scop in sine. Incercati sa-l alegeti astfel incat sa va faciliteze imbunatatirea performantelor in domeniul in care activati sau in care doriti sa activati. Numai astfel va va sprijini in dezvoltarea carierei. Nu acumulati diplome doar de dragul de a fi “vesnicul absolvent”.

Dragi absolventi, angajatorii nu (mai) platesc diplome, platesc valori. Intram in perioada admiterilor (la facultati, la master, la MBA etc.). Dragi absolventi, alegeti inteligent !

A fost util articolul? 0

Leave a Reply