• 15 May. 2019
  • 3 min

Aplică fără frică chiar dacă ai temeri la angajare

Aplică Fără Frică eJobs campanie brand

Joburile pe pile, anunțurile neadevărate și lipsa experienței sunt printre cele mai mari frici ale românilor, atunci când trebuie să se angajeze, iar eJobs îți propune să le lași pe toate în urmă. Află cum!

Schimbarea jobului rămâne una dintre cele mai stresante etape din viața profesională a multor oameni, conform celui mai recent studiu derulat de eJobs. Potrivit cercetării, cea mai mare teamă pentru 22% dintre respondenți este că joburile cele mai bune sunt luate de cei care au pile”.

 

Aplică fără frică chiar dacă ai dubii că jobul e pe bune

Pentru aproape la fel de mulți români (21%) cea mai mare frică, atunci când vine vorba de găsirea unui nou loc de muncă, este legată de veridicitatea anunțurilor de angajare.

Aproape un sfert dintre cei care au participat la studiu nu au încredere că anunțurile de joburi sunt adevărate, iar asta îi determină, de foarte multe ori, să amâne decizia de a-și schimba locul de muncă, deși nu sunt fericiți”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Lipsa de experiență, așteptările salariale mari, percepția că în piață nu sunt suficiente joburi sau că nu are cine să le ofere consiliere la nevoie sunt alte frici importante ale românilor.

Este interesant faptul că, deși de câțiva ani, avem o piață a candidaților, în care oferta de locuri de muncă depășește cererea, încă mai există astfel de angoase, în rândul tuturor categoriilor profesionale – de la tineri fără experiență, până la specialiști și manageri sau muncitori cu zeci de ani de muncă în spate”, a adăugat Bogdan Badea.

 

De unde vin aceste frici și cum scăpăm de ele?

Temerile pe care le au candidații vin, în primul rând, din imaginea pe care o proiectează asupra lor înșiși, astfel că doar 7% dintre respondenți declară că au completă încredere în ei, din punct de vedere profesional. Atunci când își fac propria evaluare, românii consideră că principalele puncte slabe care îi împiedică să obțină jobul dorit sunt: lipsa studiilor superioare, lipsa încrederii în sine, faptul că nu sunt suficient de digitalizați, că nu au suficientă experiență sau, dimpotrivă, că sunt supracalificați pentru joburile din piață.

Un alt obstacol important de care se lovesc aceștia atunci când vor să-și schimbe cariera este legat de redactarea CV-ului. Pentru 62% dintre români cea mai mare problemă este că nu au suficientă experiență și că, din acest motiv, CV-ul lor va părea neconvingător în ochii recrutorilor. 22% nu știu, concret, ce informații ar trebui să includă sau ce format ar trebui să aibă CV-ul. Iar unul din zece români spune că are prea multă experiență și că nu știe cum să o comprime astfel încât forma finală a CV-ului să nu depășească două pagini.

Nu doar procesul de găsire a joburilor și cel de aplicare sporesc nivelul de stres profesional al românilor, ci și etapa interviului de angajare. Mai mult de jumătate dintre candidați se tem că nu au atitudinea potrivită și că vor părea nesiguri pe ei, din cauza emoțiilor. 37% sunt îngrijorați că nu vor ști să răspundă întrebărilor pe care le primesc din partea recrutorului, aproape tot atât de mulți suferă de sindromul impostorului” și cred că nu sunt suficient de bine pregătiți, în timp ce 33% se tem că vor fi demotivați de atitudinea intervievatorului. Iar 20% dintre respondenți se așteaptă să fie discriminați pe criterii care țin de vârstă, sex sau aspect fizic.

O altă sursă a tuturor acestor frici este reprezentată, din păcate, de experiențele pe care candidații le-au avut, de-a lungul timpului, atunci când și-au schimbat joburile. În topul celor mai neplăcute experiențe se află faptul că nu au primit feedback din partea recrutorului (50,7% dintre respondenți au indicat acest răspuns), că au aplicat pentru un job, iar la interviu au aflat că jobul real era, de fapt, altul (34,4%), că au ratat interviul din cauza emoțiilor sau au fost discriminați pe criterii care țin de vârstă, sex sau aspect fizic”, explică Bogdan Badea.

 

Aplică fără frică devine noul slogan al căutării unui nou job

În acest context, eJobs lansează anul acesta campania Aplică fără frică, prin care își propune să vină mai aproape de candidați, oricine ar fi ei, din orice categorie profesională sau de vârstă, și să le ofere încredere în ei înșiși și în șansele pe care le au pe piața muncii.

E important ca ei să știe că absolut fiecare dintre cele aproape 30.000 de anunțuri pe care le găsesc pe eJobs.ro sunt verificate și reale, că există mereu cineva care să le ofere consilierea profesională de care sau nevoie și să le răspundă la toate întrebările. După 20 de ani de când suntem pe piață credem că am ajuns cu toții în punctul în care schimbarea jobului trebuie să fie asociată oricărui sentiment – emoție, curaj, adrenalină, determinare – numai frică, nu”, povestește Bogdan Badea.

Așadar, Aplică fără frică!

 

A fost util articolul? 20
discriminarefeedbackstres
  • AvatarGRIGORESU PETRU ANDREI zice

    Constat, dupa cele citite aici, ca am nevoie de consilierea dvs. in gasirea unui job.

    • Bună, Petru,

      Poți suna la 021 9124 și consilierii eJobs te vor îndruma în găsirea acelor anunțuri de joburi la care să aplici.

Leave a Reply