Vreti sa va energizati planul de marketing ? E mai ieftin decat credeti. Treceti la un nivel superior (si salvati cativa copaci). Sunteti gata sa cresteti […]
Vreti sa va energizati planul de marketing ? E mai ieftin decat credeti. Treceti la un nivel superior (si salvati cativa copaci).
Sunteti gata sa cresteti atentia acordata afacerii voastre, imaginii si vanzarilor – fara sa dati o spargere la banca ? Adaugati o scrisoare e-mail strategiilor voastre.
O scrisoare expediata prin e-mail e un document conceput si distribuit de voi, de obicei gratuit, fara cheltuieli. Ele sunt fie format text (fara fotografii, fonturi diverse) sau format HTML, care presupune o grafica mai complexa.
Webers Communications, o agentie de dezvoltare a siturilor web din North Conway, New Hampshire, a crescut datorita scrisorii lor “The E-Marketing Digest”. “Cand am inceput publicitatea prin e-mail”, afirma Foote, “baza de clienti era reprezentata de 90% contacte online si 10% din cei offline. Astazi sunt 30%offline si 70% online.”
Orice afacere ai carei clienti folosesc cu regularitate posta electronica poate beneficia de aceasta metoda, afirma Leslie Speidel, mentor de marketing in Raleigh, North Carolina, care a lansat patru scrisori prin e-mail.
Nu trebuie sa fii un expert in tehnologie sau redactare pentru a publica o scrisoare informativa, dar ai nevoie de energie, motivatie si dedicatie. Desi iti ia din timp, merita.
Investitii de facut:
· Timp pentru a afla de ce tehnologie ai nevoie.
· Timp pentru a scrie sau a gasi un redactor
· Creativitate pentru un continut proaspat si util
· Timp pentru intretinerea dosarelor de abonati
· Timp pentru a citi si raspude la scrisori
Editarea unei scrisori informative dureaza de la doua la sase ore pentru fiecare numar, in functie de dimensiune si text. Stabiliti circa 2-4 ore pentru primul sablon, cinci ore pe saptamana pentru promovare. Urmatorii pasi vor optimiza rezultatele:
Pasul 1
Redactati o declaratie a misiunii asumate. Cynthia Freyer, consultant in relatii publice in Pullman, Washington, isi sfatuieste clientii“ sa determine concurenta de pe piata, sa redacteze o declaratie si sa stabileasca factorii deevaluare a rezultatelor”.
Pentru conceperea declaratiei, ganditi-va ce anume il va impulsiona pe clientul vostru obisnuit sa efectueze cumpararea. Scrieti un rezumat de trei randuri.
Scrisoarea nu nu se refera la afacerea voastra, ci la client. Un model de declaratie a misiunii include: pentru o agentie de turism: “Scrisoarea noastra informativa acopera subiecte de
interes pentru turistul de afaceri. Fiecare numar include sectiuni cu informatii de inlesnire a calatoriei, un top 10 comic si descrierea unei zone turistice.” Un articol: “Cele mai mari fabrici de bere din Atlanta… unde sa mergi dupa conventie”. Declaratia hotaraste continutul editorial – tineti minte aceasta la conceperea fiecarui numar.
Pasul 2
Dati de stire in tara. Unde sa va anuntati publicatia online:
Alte scrisori informative sau situri web: cautati in directoarele de scrisori si pe Internet pentru a gasi modele. Daca sunt complementare(nu concurente), adresati-va redactorilor.
Pasul 3
Incepeti sa scrieti. Fie voi insiva fie contractati un redactor independent, va costa $150 si mai mult pentru fiecare articol, dar economisiti timp si veti avea o redactare de calitate. Sau variante economice:
– Cereti permisiunea autorilor de a le repulica textul
– Cereti comerciantilo r de produse sau prestatorilor de servicii complementare sa scrie articole despre afacerea lor
– Cereti clientilor sa scrie recenzii despre produsele/serviciile cumparate de la voi
Concepeti un sablon pe care sa il folositi la fiecare numar. Incepeti cu titlul scrisorii si numele companiei (ex Gorgeous Gardens, editat de Silver’s Landscaping Service) urmate de nume si informatii de contact.
Prezentati un format consecvent, pentru ca cititorii sa stie la ce sa se astepte. Ganditi-va cum revista voastra preferata include aceleasi rubrici in fiecare luna. Selectionati in parti egale pentru a usura redactarea. Sectiunile sa includa: “Sfaturile expertilor” (probabil un comerciant), “Povestiri de succes” (un client care v-a cumparat produsele/serviciile) sau “Cum sa…”(explicatii).
Daca o distribuiti saptamanal, nu depasiti un numar de cinci sectiuni cu cate trei sau mai putine paragrafe. Daca optati pentru o distributie la perioade mai mari de timp, puteti dubla sau tripla lungimea scrisorii. Expedierea poate fi zilnica sau chiar lunara – optati in functie de timpul pe care il aveti la dispozitie. Includeti o notificare cu drepturile de autor in care sa stipulati ca, fiind proprietatea voastra, poate fi transmisa numai integral; si o declaratie de protectie a intimitatii, cu promisiunea de a nu divulga unei terte parti adresele de e-mail ale abonatilor.
Pasul 4
Planificarea distributiei. Fiind un document ASCII, uirmati aceste reguli de formatare:
1. Fiecare rand sa contina cel mult 65 de caractere;
2. Folositi caractere speciale (plus sau asterix) pentru separarea paragrafelor. Abonati-va la o alta scrisoare informativa inainte de a o concepe pe a voastra pentru a le vedea asezarea in pagina.
3. Verificati cu atentie greselile gramaticale si ortografice.
Sunt trei metode de distributie a scrisorilor: un program simplu de posta electronica, un program de distributie pe Internet sau unul personalizat.
Incepatorii le pot folosi pe cele simple, de tip Eudora Light sau Pegasus Mail, disponibile gratuit pe Internet. Pastrati un fisier cu toate adresele abonatilor; pentru a trimite adresele in scrisoare, copiati fisierul in campul “ bcc” (blind carbon copy) din mesaj (daca il copiati in campul ”to“, destinatarul va primi o
lista de adrese de e-mail.).
Un program de distributiein Retea, ca cele oferite de Lesthost, Revnet sau Oaknet Publishing, foloseste o interfata web, fie gartuit sau contra unei taxe. Distribuitorul pastreaza listele cu abonati si administreaza noile cereri de abonare. Cand sunteti gata de distribuire, copiati continutul intr-un format de retea si apasati pe buton. Nu va fi nevoie de un software personalizat pana ce lista nu va ajunge la cateva mii de nume.
Pasul 5
Marketing constant. Un mod simplu de a va face publicitate este participarea activa la forumuri si grupaje de stiri.
– Forum. Mesajele sunt trimise prin e-mail. Continutul este scris de redactor sau editor; in schimb, cititorii trimit un mesaj catre intreaga baza de abonati. Majoritatea grupurilor au reguli de contrbutii.
– Chat room. Le ofera serviciile comerciale precum AOL sau CompuServe, care permit discutii online.
In toate cele trei cazuri, interesul este de a va face cunoscuta expertiza oferind suugestii si punand intrebari informate. Creati o semnatura atasata fiecarui mesaj trimis , care sa arate pe scurt ce ofera scrisoarea si cum se pot abona – o publiciate discreta. Promotia online trebuie sa fie o prioritate constanta, spune Freyer. Ganditi-va la scrisoarea informativa ca la un pumn de seminte pe care il plantati odata cu fiecare numar. Semintele vor creste si veti recolta mai multe vanzari decat credeati vreodata.