• 25 Oct. 2017
  • 2 min

Ce trebuie să știi dacă vrei o carieră în domeniul IT?

Ce trebuie să știi dacă vrei o carieră în domeniul IT
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Ai terminat o facultate cu specializarea în domeniul IT, dar încă nu ai trecut printr-o organizație ca să știi ce presupune o zi de muncă la un astfel de job? Atunci sfaturile recrutorilor cu care am stat de vorbă, îți vor fi de folos, dacă vrei o carieră în domeniul IT.

Cum știi deja, IT-ul este unul dintre cele mai dinamice domenii din piața muncii care îți poate oferi diverse beneficii, provocări, dar și oportunități. Astfel, am selectat pentru tine câteva informații despre cum o trec zilele de muncă la un astfel de job, dacă vrei o carieră în domeniul IT.

 

„Dacă dorești să-ți dezvolți cariera în domeniul IT, trebuie să știi ce îți oferă această sferă. Vei avea oportunitatea de a fi în contact direct cu progresul tehnologiei. Totodată, vei beneficia de mentoratul colegilor seniori, de training-uri interne susținute în cadrul organizațiilor, astfel încât să te dezvolți acolo unde ai potențialul cel mai ridicat”, spune Ana Pohrib, HR Manager Amber Studio, companie românească de jocuri electronice.

 

Ai văzut? Ai toată susținerea din partea organizațiilor, ele îți vin în întâmpinare cu programe de learning & development, un mediu de lucru plăcut, compensații pe măsura performanțelor, dar și diverse evenimente distractive.

 

Ce trebuie să oferi tu?

 

Ce îți pot oferi companiile deja ai înțeles, dar hai să vedem care sunt responsabilitățile tale dacă te decizi să te angajezi, spre exemplu, într-o companie de web development.

 

„Într-o săptămână de lucru, un developer bifează task-uri precum analizarea specificațiilor pentru feature-urile care trebuie dezvoltate, estimarea efortului de dezvoltare prin descompunerea task-urilor, dezvoltarea propriu-zisă, code review, teste unitare, scrierea documentației, bug fixing și knowledge sharing pentru colegii noi”, precizează Alin Alexandru, CTO la Innobyte, companie cu activități în domeniul IT.

 

Principalele tale responsabilități nu par a fi atât de complicate, având în vedere că la început de drum vei fi îndrumat de mentorul tău. De partea ta rămâne abilitatea de lucru în echipă cu project managerii, web sau mobile developeri, front end developeri, QA sau SysAdmini.

 

De asemenea, nu vei lipsi nici de la ședințele interne sau cu beneficiarul proiectului, cele de code review sau pentru estimarea task-urilor viitoare. „Un developer analizează cerințele de business și identifică cele mai potrivite soluții pentru fiecare proiect în parte, comunică statusul proiectelor și sesizează eventualele probleme care pot interveni”, explică Alin Alexandru.

 

CV-ul creativ te diferențiază

 

Totuși, până să obții o poziție într-o companie de IT trebuie să ajungi la interviul de angajare. Cum să faci asta mai eficient? Foarte simplu, cu un CV atractiv alăturat cunoștințelor pe care deja le-ai dobândit pe parcursul studiilor.

 

„CV-urile creative și originale atrag atenția, dar în final cel mai important este ca respectivul candidat să corespundă din punctul de vedere al competențelor necesare jobului respectiv. Ne uităm după informații relevante și complete în ceea ce privește experiența și cunoștințele care îl califică pentru poziția respectivă”, spun reprezentanții Bitdefender.

 

Totodată, nu uita că CV-ul tău trebuie trebuie să fie prezent pe diverse canale de recrutare online sau să aplici chiar pe pagina companiei la care vrei să te angajezi, deci trebuie să dedici timp zilnic pentru a aplica la anumite joburi.

 

„Cei care vor să urmeze cariera în domeniul IT trebuie să aloce timp zilnic pentru a-și căuta un job, fie că stau pe site-urile de joburi consacrate, fie că urmăresc postările pe LinkedIn și Facebook ale companiilor de IT, fie că participă la diverse evenimente în cadrul cărora pot interacționa direct cu angajatorii, spre exemplu, târgurile de joburi, workshop-urile sau evenimentele organizate în cadrul facultății”, explică Ana Pohrib.

 

Acum că știi la ce să te aștepți de la o companie din sectorul IT, te poți pune pe treabă!

 

A fost util articolul? 3

Leave a Reply