In cerintele job-urilor apar mentiuni precum „aspect fizic placut“, „prezenta agreabila“, insa niciodata nu stii ce intelege angajatorul prin acesti termeni destul de generalisti. Iata […]
In cerintele job-urilor apar mentiuni precum „aspect fizic placut“, „prezenta agreabila“, insa niciodata nu stii ce intelege angajatorul prin acesti termeni destul de generalisti. Iata care sunt posturile pentru care aspectul fizic conteaza si cum poti controla situatia pentru a face o impresie placuta.
In portofoliul agentiei de recrutare ABC Human Capital exista companii care solicita proiecte de recrutare pentru agenti de vanzari, responsabili relatii clienti, manageri de top. Pentru astfel de posturi care presupun o interactiune constanta cu numerosi clienti cu scopul stabilirii unei relații de business suntem mai atenti la aspectul fizic decat pentru un post care presupune lucru in back office.
Inca de la sosirea candidatilor la interviu suntem atenti la:
– Aspectul fetei care trebuie sa fie unul curat, cu machiaj discret, in nunate naturale si un zambet placut care sa arate o dantura ingrijita.
– Hainele care trebuie sa fie curate si calcate.
– Adaptarea tinutei pentru interviu. Adopta un stil smart-office pentru job-urile care presupun relatia cu numerosi clienti si ai in vedere ca hainele sa-ti vina perfect! Evita manecile prea lungi, fustele mulate, bluzele prea largi sau prea mulate in nuante de rosu, visiniu, roz, printuri!
– Adaptarea tinutei la sezonul in care ne aflam.
– Bijuteriile care, de asemenea, trebuie sa fie discrete si sa fie potrivite cu tinuta aleasa.
– Parfumul – apreciem miresmele fresh, discrete, in detrimentul parfumurilor dulci si intense.
– Coafura si manichiura care trebuie sa fie ingrijite, potrivite pentru zi. Evita coafurile extravagante, precum si produsele de hairstyling care nu dau un aspect placut parului!
– Pantofii curati, fara accesorii stralucitoare.
– In cazul domnilor, apreciem prezenta la costum, precum si fata si mainile ingrijite.
Ca si insight din procesele de recrutare, pot spune niciun recrutor nu are timpul necesar sa tina evidenta tuturor acestor aspecte, insa daca un detaliu neplacut din cele de mai sus ii atrage atentia, va fi atent pe parcursul interviului si la alte aspecte care tin de prezenta fizica. Candidatii nu trebuie sa se simta complexati de anumite trasaturi, ci sa adopte un stil potrivit pentru interviu si sa respecte norme care creeaza o impresie placuta.
Este bine de stiut ca aspectul fizic placut trebuie intotdeauna dublat de skill-urile in comunicare, negociere, precum si de prezenta de spirit si promptitudine. Atentia acordata detaliilor vestimentare sustinuta de proactivitate, incredere in sine si orientare catre rezultate te va face favorit pentru un job si chiar te va ajuta sa-l obtii in detrimentul unei persoane care doar arata bine.
In cazul in care angajatorul are doi candidati care au aptitudini, studii si experienta asemanatoare, functioneaza o regula pe care nu o constientizeaza neaparat. Va alege persoana care l-a impresionat prin prezenta sa.
Mentine stilul smart-office la toate interviurile la care mergi!
Fie ca este vorba de interviul in agentia de recrutare, fie de cel cu angajatorul direct sau de interviul final in care ti se face oferta salariala, adopta aceleasi reguli pentru o prezenta fizica placuta si ingrijita! Am avut cazuri in care candidatii s-au prezentat ireprosabil al interviul cu agentia, insa la interviul cu angajatorul au fost convinsi ca sunt deja acceptati pentru job si nu au mai fost atenti al vestimentatie.
Research pentru companie
Inainte de decide ce vestimentatie sa alegi pentru interviu, cerceteaza persoanele care lucreaza in companie, accesand site-ul, reteaua profesionala LinkedIn si retelele de socializare. Vei vedea stilul si poti gandi vestimentatia in conformitate. Daca angajatorul va vedea ca stilul tau vestimentar se potriveste companiei iti vei spori sansele de reusita.
Candidati neincrezatori in aspectul fizic
Exista si persoane care considera ca nu se incadreaza in profilul unui post pentru ca simt ca nu au un aspect fizic placut. Neincrederea in sine poate costa mai mult decat aspectul fizic.
La interviu, aspectul fizic nu este totul, este doar o componenta a imaginii candidatului. Apreciem o abordare relaxata si constientizarea faptului ca atractivitatea inseamna incredere in sine si aspect fizic ingrijit. Daca urmaresti video-uri cu speakeri celebri vei vedea ca sunt zambitori, siguri pe ceea ce spun si relaxati. Carisma vine si din felul de a fi al candidatului, din felul in care se prezinta ca profesionist intr-un anumit domeniu si din limbajul nonverbal care trebuie sa fie natural si placut!
Beneficii in business
Inca de la vizualizarea CV-ului, recrutorul sau angajatorul este atent si la fotografia candidatului si isi imagineaza cum va fi persoana respectiva in business. CV-urile cu fotografii sunt favorite celor fara fotografie pentru un post care presupune relatia cu publicul. Candidatii care insereaza si fotografia in CV au cu pana la 50% sanse sa fie sunati de recrutori. Exista conceptia dovedita si in practica ca un aspect fizic placut genereaza atractivitate sociala si stabilirea unor relatii profesionale cu potentialii clienti. Involuntar, persoanele care au un aspect fizic placut primesc mai multa atentie si au o influenta mai mare in incheierea contractelor.
Pentru urmatorul interviu, iar in calcul formula castigatoare: experienta profesioanala si reliefarea rezultatelor + proactivitate + incredere in sine+ aspect fizic placut.
Citeste si despre cele mai dificile intrebari de la interviu:
http://www.recrutaresiselectie.ro/intrebari-interviu-de-angajare-iata-care-sunt-cele-mai-dificile/
De Steluța Năstase, Online Marketing Specialist ABC Human Capital