Regulile de identificare a clientilor se aplica si in cazul viitorilor angajati I: Cum poti gasi agenti de vanzari care sa stie lucreze eficient pentru o […]
Regulile de identificare a clientilor se aplica si in cazul viitorilor angajati
I: Cum poti gasi agenti de vanzari care sa stie lucreze eficient pentru o firma mica, profitabila, dar in curs de dezvoltare ?
R: In acelasi fel in care iti gasesti si clientii. Am remarcat ca majoritatea oamenilor de afaceri care sunt in cautare de personal de vanzari uita sa foloseasca aceleasi metode ca si in cazul identificarii viitorilor clienti. Afacerea ta este tinuta pe picioare de agentii comerciali care sunt, de fapt, si cei mai buni clienti ai tai. Iata cateva strategii utile:
Creeaza o imagine. Patronii cheltuie multi bani pentru a avea materialele creative si departament de marketing impresionant pentru clienti. Aceleasi eforturi ar trebui depuse si in incercarea de a impresiona candidatii. Ce oportunitati le oferiti agentilor de vanzari? In ce consta imaginea ta? Ai raspandit zvonul ca esti in cautarea unor candidati? Oamenii din echipa ta ar trebui sa fie cei care sa incerce sa gaseasca candidatii si clientii.
Clasifica-ti candidatii. Nu uita ca iti clasifici potentialii clienti dinainte de a incepe colaborarea. Regula se aplica si in cazul candidatilor pe care ii intervievezi. Mai intai trebuie sa formulezi intrebarile importante. Nu trebuie sa te grabesti sa angajezi primul candidat intervievat. Ofera-le sansa sa te convinga. Dupa ce ai primit raspunsul la cateva intrebari importante, poti incepe sa prezinti informatiile.
Stabileste anumite obiective. Cei mai buni agenti de vanzari petrec cel putin doua ore pe zi evaluand piata. Patronii si managerii de vanzari petrec la fel de mult timp cautand agentii potriviti. De cati agenti ai nevoie? Regula de aur spune ca ai nevoie de 100 de candidati pentru a gasi unul potrivit. Asa ca, gandeste-te cat timp iti va lua sa lucrezi pe teren pana cand iti gasesti un inlocuitor. Intotdeauna trebuie sa te asiguri ca ai suficient de multi oameni angajati. Chiar daca momentan ai o echipa unita, nu uita ca situatia se poate schimba de la o zi la alta. Daca nu faci alegerea potrivita, risti sa pierzi o gramada de bani si sa irosesti mult timp. Niciodata sa nu iti lasi toate ouale in acelasi cos. Stabilirea unor obiective solide si identificarea corecta a personalului te ajuta sa mentii compania la un nivel constant de siguranta.
Procesul de cautare. Care sunt locurile in care ti-ai putea gasi personal? Trebuie sa le stabilesti. Urmatoarele centre de influenta te pot ajuta sa gasesti locul potrivit:
– Camera de comert
– Programe de servicii sociale
– Relatii sociale (prin biserici, scoli, voluntariat, cluburi de sanatate)
– Evenimente cu tema industriala sau expozitii
– Recomandari
– Anunturi publicate intr-o anumita revista
– Anunturi publicate pe Internet
Recomandarile raman cea mai buna sursa in gasirea candidatilor calificati. Dar aceste informatii se afla doar in momentele in care patronii le vorbesc despre nevoia de personal clientilor, prietenilor, familiei. In fiecare zi ar trebui sa le dai cel putin 10 telefoane cunostintelor pentru a-i intreba daca iti pot recomanda o persoana calificata in vanzari. E foarte simplu sa ridici receptorul, sa compui un e-mail sau sa discuti cu colegii. Odata ce lumea din domeniul tau afla de nevoile tale, vei fi surprins cate oferte iti vor fi prezentate.