Scris de Marian Rujoiu Trainer Extreme Training, the way to excellence www.traininguri.ro Am scris în nenumărate rânduri despre cum poţi îmbunătăţi relaţia cu şeful. Uneori însă, […]
Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, the way to excellence
www.traininguri.ro
Am scris în nenumărate rânduri despre cum poţi îmbunătăţi relaţia cu şeful. Uneori însă, nu-ţi mai rămâne decât alternativa să devii propriul şef. Poti considera că orice frână şi orice blocaj poate fi transformat într-o oportunitate. Atunci când ai încercat să cauţi o infinitate de variante de a te înţelege cu şeful şi nu ai reuşit, rămân două variante simple:
1. să-ţi schimbi jobul
2. să-ţi deschizi propria afacere
În acest articol voi aborda partea de antreprenoriat, mai exact satisfacţia de fi propriul şef. În plus, voi mai aborda un aspect şi anume sursa banilor. Am observat că primul lucru pe care-l spune o persoană când doreşte să-şi deschidă o afacere este: dar de unde bani?
Ce satisfacţii ai ca antreprenor?
Satisfacţiile antreprenorului sunt multiple. Printre cele mai importante enumerăm:
1. Independenţa (autonomia) – este câştigată, în urma iniţierii unei afaceri, deoarece el este cel care ia decizii şi face ca lucrurile să aibă o anumită direcţie stabilită de el însuşi.
2. Libertatea de decizie şi acţiune – este conferită de deţinerea unei afaceri și apare pentru el ca o necesitate asumată.
3. Autorealizarea – antreprenorul, deţinând o afacere proprie, nu mai întâmpină piedici în autorealizare, singurele limite fiind cele determinate de propria sa capacitate, creativitate şi inovaţie.
4. Posibilitatea unui câştig nelimitat – majoritatea întreprinzătorilor obţin mult mai mult câştig decât dacă ar lucra pentru alţi antreprenori sau companii.
5. Angajarea membrilor familiei – în cazul în care afacerea înregistrează rezultate bune, întreprinzătorul îşi va putea angaja toţi membrii familiei. Acesta este un alt aspect avantajos, deoarece afacerea va avea continuitate prin preluarea ei de către copii. Pe de altă parte, în afacerea derulată de membrii familiei poate exista o morală şi o încredere mai bună.
6. Folosirea independentă a capitalului acumulat – antreprenorul poate să-şi plaseze capitalul în propria afacere aşa cum crede de cuvinţă.
7. Aplicarea cunoştinţelor şi abilităţilor proprii – Pentru unele persoane, găsirea unui loc de muncă adecvat cunoştinţelor proprii şi abilităţilor poate fi o problemă (datorită excesului de forţă de muncă în domeniul respectiv). În felul acesta un întreprinzător poate iniţia o afacere, unde cunoştinţele şi abilităţile sale să constituie un avantaj.
8. Ieşirea din rutină – este io altă problemă destul de des întâlnită. Sunt persoane care simt nevoia unei schimbări, care doresc să părăsească o activitate monotonă, de rutină. Iniţierea unei afaceri reprezintă o ocazie pentru a împlini această satisfacţie.
9. Sentimentul de Putere şi Influenţă – pentru orice întreprinzător o afacere conferă putere şi influenţă deoarece el este cel care ia deciziile, influenţează cursul acţiunilor, decide soarta întreprinderii, iar toate aceste aspect îi creează o satisfacţie psihologică deosebită.
După cum observaţi, merită să fiţi antreprenori, ce-i drept şi efortul este mai mare, însă merită.
După cum am spus şi mai sus, sunt câteva soluţii privind capitalul necesar deschiderii unei afaceri. Mulţi oameni se opresc la această problemă: DA, aş deschide o afacere, dar nu am bani!
Este drept, capitalul nu-i foarte uşor de găsit, altfel toată lumea ar avea o afacere. Nici afacerea nu-i uşor de condus, altfel nu am avea falimente. Din start, în momentul în care decizi să-ţi deschizi o afacere îţi asumi anumite riscuri. Afacere sigură 100% nu există. Poţi să anticipezi riscurile însă , trebuie să ai pregătite și măsuri de contracarare. Este însă un subiect lung care nu face obiectul acestui articol.
Prin urmare, ce surse ai la dispoziţie pentru demararea unei afaceri?
1. Economiile tale. Mulţi oameni apelează la această formulă. Timp de câţiva ani ei strâng bani pentru a putea demara o afacere la un moment dat. Nu este uşor, dar nici imposibil nu este.
2. Familia/prietenii. Acolo unde se poate, poţi ruga familia să te ajute cu bani. Trebuie însă ca ei să aibă bani şi tu să ai puterea de a-i convinge. Dacă nu reuşeşti să-i convingi pe ei, îţi va fi greu să convingi viitorii clienţi.
3. Posibili parteneri. Sunt foarte mulţi oameni dispuşi să investească în afaceri. Îţi trebuie un plan de afacere bun pentru a-i convinge. În acest caz trebuie să-ţi asumi şi să înţelegi că o parte din acţiuni îi vor reveni. Uneori se ajunge la 50% din afacere. Practic tu faci toată treaba, partenerul de afaceri vine cu banii, iar profitul se împarte la doi. Trebuie să înţelegi că un partener de afaceri nu-ţi poate de banii fără să aibă o cotă parte. Gândind unilateral doar din punctul tău de vedere nu pare corect, pentru că tu faci toată treaba, însă tot unilateral, nu ai ce treabă să faci dacă nu ai banii, iar în plus riscul partenerului care-ţi dă banii este destul de mare, pentru că el poate să piardă întreaga investiţie. Insist pe acest punct, pentru că am avut de-a face cu el, am văzut oameni nemulţumiţi care trebuie să dea jumătate din profit celui care a investit. Înainte de a refuza gândeşte-te: după ce vei strânge bani, tu ce in condiţii ai finanţa o afacerea altei persoane?
4. Băncile. Sunt nenumărate băncile care oferă credite pentru imm-uri. Trebuie însă să le convingi. Înarmează-te cu un plan de afaceri care demonstrează că vei avea succes şi mergi din bancă în bancă. Posibil să ai noroc. Dacă nu ai, probabil nu ai un plan de afaceri suficient de bun sau ideea ta mai trebuie gândită.
5. Sursele de finanţare nerambursabile. Aici trebuie să te documentezi. Sunt bani oferiţi de statul român pentru demarare unei afaceri. Chiar acum recent a fost lansat un program complet: Cursuri şi finanţarea planului de afaceri pentru cei selectaţi. Dacă-mi amintesc bine, finanţau undeva la 50% din afacere şi maxim 30 000 Euro. Reţine că nu acesta nu este împrumut, ci finanţare nerambursabilă (pe care nu trebuie să o dai înapoi). Asemenea oportunităţi există atât la nivel de România cât şi la nivelul Uniunii Europene. Trebuie să te înarmezi cu răbdare şi încredere şi să te pui pe căutat. Evident, internetul îţi stă la dispoziţie. Anul trecut Extreme Training a aplicat pe o linie de finanţare pentru un proiect Business Start-up cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Pentru cei interesaţi, cursurile şi prezentările pentru demararea afacerii sunt gratuite, însă locurile sunt limitate. Detalii complete şi înscrieri pe www.e-antreprenor.ro
6. Afacerea cu capital zero. Nu puţine sunt afacerile în care nu se pleacă cu un capital mare, uneori acesta este echivalent cu acele costuri de înfiinţare unei firme. Un marketing bun şi multă muncă îţi va aduce primi clienţi. Cu fiecare client venit îţi înregistrezi un profit pe care apoi îl poţi reinvesti. Acest tip de afacere se pretează cel mai ușor în domeniul serviciilor. Când am înfiinţat Extreme Training, compania pe care o conduc, capitalul de pornire a fost numai cel obligatoriu prin lege, mai exact 300 RON. Deci se poate! Este drept însă, că se poate şi în domeniul produselor. Aici costurile sunt foarte mari, însă iniţial poţi negocia cu producătorii preţuri foarte bune şi acţionezi ca intermediar. De exemplu, dintre firmele care produc afişe, puţine au şi propria tipografie. De obicei se subcontractează. În acest caz joci rolul de interfaţă între producător şi client.
Sper ca acest articol să fie folositor atât celor care vor să deschidă o afacere şi au anumite nelămuriri, cât şi celor care nu s-au gândit serios la asta până acum. După cum aţi observat, satisfacţiile sunt multiple, iar bani se găsesc. Trebuie numai să vreți, să credeți în ideile dumneavoastră şi să aveți deschiderea de a le perfecţiona.
Alege Excelenţa! Alege Extreme Training! Alege să fii mai bun!
Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro
www.marian-rujoiu.ro
www.e-antreprenor.ro