• 5 Feb. 2013
  • 2 min

Ce presupune indeplinirea planurilor profesionale.

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Autor: Mihai Silviu Botezatu, Coordonator Resurse Umane si Vanzari Human Respect Solutions De indata ce ti-ai propus obiective, termene limita, activitati interesante in plan profesional, mai […]

Autor: Mihai Silviu Botezatu, Coordonator Resurse Umane si Vanzari

Human Respect Solutions

De indata ce ti-ai propus obiective, termene limita, activitati interesante in plan profesional, mai mult ca sigur ca o sa ai nevoie de improvizatie in indeplinirea acestora. Nu trebuie sa fii dezamagit, improvizatia poate fi vazuta ca o masura de adaptabilitate de care ai nevoie tocmai pentru a-ti consolida obiectivele. Perfectiunea nu consta neaparat in parcursul fara cusur pe care il poti avea intr-un anumit context ci in puterea de a controla, oferi solutii si perspective noi in momente incerte, inopinate, nedorite.

Gandeste in felul urmator: Este bine ca stiu ce am de facut, deci acum pot sa controlez deciziile pe care le voi lua fiind constient ca am un scop clar: Sa duc la bun sfarsit planurile mele!

Cand stii unde trebuie sa ajungi, vei observa si mai multe drumuri sau mijloace care te duc in directia potrivita, asa ca nu te speria daca uneori va trebui sa optezi si pentru alte “mijloace de transport” decat cele obisnuite.

Cele mai simple sau cele mai obisnuite activitati din viata ta iti arata ca poti sa reusesti prin modalitati diversificate. Cateva exemple: Vrei sa cumperi paine dar la brutaria preferata este inchis, dupa ce constientizezi lucrul acesta, te indrepti catre o alta brutarie sau alt magazin, dar tot vei cumpara paine; Daca ai uitat sa pui seara benzina la masina, dimineata optezi pentru un taxi, autobuz, metrou s.a.m.d.; Echipele de fotbal isi schimba de multe ori tactica de joc din cauza accidentelor neasteptate ale unora dintre jucatori, cu toate acestea multe dintre ele se mobilizeaza si presteaza un joc bun. Viata ta personala este plina de improvizatii – concluzia este ca acestea exista si in viata profesionala si te pot ajuta foarte mult. Tu esti dirijorul parcursului tau profesional.

Este foarte important ca atunci cand vezi un drum inchis ce nu iti permite sa-ti atingi planul profesional – obtinerea unui job care sa-ti placa, integrarea intr-un program de training, construirea propriei afaceri, invatarea unei limbi straine, alegerea unui internship/stagiu de practica, obtinerea unei promovari la serviciu, cresterea eficientei rezolvarii sarcinilor de zi cu zi s.a.m.d. – sa nu te concentrezi doar asupra acelui context din respectivul moment.

Analizeaza-l putin, vezi ce nu a mers bine, si incearca printr-o alta metoda. Pune-ti urmatoarele intrebari:

1. Ma pot descurca singur sau am nevoie si de perspectiva altei persoane?

2. La cine pot apela?

3. Unde as fi putut sa lucrez mai bine?

4. Ce puncte slabe din planul meu le pot consolida?

5. Trebuie oare sa muncesc mai mult sau sa ma odihnesc mai bine? Am un echilibru intre cele doua?

6. Sunt destul de bine informat cu privire la obiectivul pe care mi l-am propus?

7. Ce ma motiveaza foarte mult? Ma poate ajuta o astfel de motivatie? Poate reprezenta elementul supriza al planurilor mele profesionale?

Dupa ce ti-ai adresat astfel de intrebari, spune-ti:

1. Trebuie sa mai incerc (poti chiar sa-ti stabilesti si un numar de incercari)

2. Pot face asta, ma voi antrena mai bine.

3. O sa incerc sa fiu in fiecare zi motivat

4. Promit sa ma organizez si sa imi planific actiunile care au nevoie de acest lucru

5. Pot obtine cele mai bune rezultate

6. Ma voi informa mai des asupra punctelor mele de interes (o sa citesc, o sa consult diverse opinii, o sa stabilesc strategii)

7. Am incredere in mine intotdeauna.

Mihai Silviu Botezatu

Human Respect Solutions

A fost util articolul? 0

Leave a Reply