• 1 Aug. 2018
  • 2 min

Ce trebuie să știi despre legea internshipului

legea internshipului

Ai observat deja că tot mai multe companii din piața locală organizează diverse programe de internship care, dacă nu ai experiență, îți pot fi utile pentru a pune bazele viitoarei cariere

Dacă ai aplicat la un internship sau urmează să-ți depui CV-ul într-o companie care derulează astfel de programe, atunci trebuie să știi mai multe despre legea internshipului care se aplică începând cu luna august.

 

Internshipurile sunt obligatoriu plătite

Dacă anterior mai existau șanse să găsești un anunțuri pentru programe de internship neplătite, acum angajatorul căruia i te vei alătura, îți va oferi, obligatoriu, o indemnizație de cel puțin 580 de lei net pe lună, potrivit legii.  

Odată cu noua lege, nici angajatorul nu este lipsit de beneficii, având în vedere că, dacă vei dori să rămâi în companie ulterior și vei lucra timp de doi ani, va primi de la stat câte 1.000 de euro pentru că ai devenit angajat.

Totodată, potrivit legii, numărul internilor acceptați de o companie nu poate depăși 5% din numărul total al salariaților. Totuși, excepție fac parte companiile care au sub 20% de angajați, care pot avea doar doi interni.

 

Experiența îți va fi de ajutor pentru viitoarea carieră

De asemenea, legea internshipului spune că perioada în care internul a desfășurat activitatea în baza contractului este considerată vechime de muncă. Angajatorul eliberându-ți un certificat prin care se atestă perioada în care ai desfășurat activitatea în baza contractului de internship, activitățile desfășurate, precum și calificativul obținut în urma evaluării.

 

Vei avea parte de un program flexibil

Și în privința duratei orelor de muncă s-au adoptat amendamente, în forma finală stabilindu-se că durata timpului de muncă pentru un intern, pentru a desfășura activitate în baza unui contract de internship, este de maximum 40 de ore pe săptămână și se stabilește prin contractul de internship. Iar dacă ai sub 18 ani, durata timpului de muncă este de cel mult 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de șase ore pe zi.

Acum să ai aflat detalii privind legea internshipului și sperăm că te-am convins să aplici la un astfel de program, intră pe primul-job.ro și alege domeniul în care ai vrea să-ți începi cariera.

 

Vrei să afli cele mai tari sfaturi pentru cariera ta? Citește și:

N-ai experiență? Uite ce să treci în CV

Șapte semne că facultatea pe care ai ales-o nu ți se potrivește

Patru sfaturi utile pentru primul interviu de angajare

A fost util articolul? 2
internshipprimul job

Leave a Reply