• 27 Oct. 2017
  • 2 min

Ce trebuie să știi despre taxa de solidaritate și trecerea CAS și CASS de la angajator la angajat

Ce trebuie să știi despre taxa de solidaritate și trecerea CAS și CASS de la angajator la angajat

Taxa de solidaritate de 2% din fondul de salarii, anunțată recent de Ionuț Mișa, Ministrul Finanțelor, a generat discuții aprinse. Pe scurt, propunerile ministrului urmăresc ca angajatorul să plătească 2% din fondul de salarii, iar cea mai mare parte a banilor să ajungă la bugetul de stat. Aceasta taxă există și în prezent, însă este de 0,25%, potrivit declarațiilor date de ministru.

Noua măsură urmează să fie aplicată de la începutul anului viitor, odată cu trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, adică taxele CAS și CASS vor fi plătite de salariat.

Ce înseamnă taxa de solidaritate și unde vor merge acești bani?

 

„Va fi o taxă majorată a actualului Fond de Garantare pentru Plata Creanțelor Salariale. În prezent, angajatorii plătesc 0,25%, calculat asupra venitului brut realizat de o persoană”, detaliază consultantul fiscal Adrian Bența.

 

Ca să fie mai clar cum se calculează această taxă, am luat exemplul unui angajator cu un salariat pe care îl plătește cu 5.000 de lei brut pe lună (adică 3.507 de lei net pe lună). În cazul angajatorului nostru, taxa e de 12,5 lei, raportat la exemplul pe care l-am luat în calcul, de 5.000 de lei brut.

 

„Din 2018, această taxă se majorează la 2%, reprezentând cheltuiala angajatorului”, explică Adrian Bența. Astfel, dacă noua măsură va intra în vigoare, angajatorul va plăti 100 de lei, de opt ori mai mult pentru exemplul de mai devreme. Dintre care, 10%, în cazul nostru 10 lei va merge spre Fondul de Garantare pentru Plata Creanțelor Salariale, iar restul, la bugetul de stat.

 

Potrivit Ministerului, din Fondul de Garantare pentru Plata Creanțelor Salariale se asigură plata salariilor în situația în care angajatorii intră în insolvență, în limita a trei salarii medii brute pe economie pentru fiecare angajat.

Trecerea CAS și CASS de la angajator la angajat

 

O altă măsură care ar urma să intre în vigoare este trecerea contribuțiilor sociale suportate de angajator în sarcina angajaților. Până acum angajatorul se ocupa de plata acestei taxe. Ce înseamnă acest lucru?

 

Cum achită angajatorul contribuțiile sociale în acest moment:

 

Ca să facem un exercițiu, am luat din nou angajatul care câștigă 5.000 de lei brut pe lună. În prezent, angajatorul plătește din salariul brut contribuțiile sociale, care în cazul nostru sunt: 10,5% pentru pensie, adică 525 de lei, 5,5% pentru sănătate, adică 275 de lei, și 0,5% pentru șomaj, adică 25 de lei.

De aici calculăm totalul asigurărilor sociale care în cazul nostru, este de 825 de lei.

Pe lângă acestea, din baza de calcul de salarii scoatem impozitul pe salarii, adică 16%, care înseamnă încă 668 de lei.

Astfel că din totalul de 5.000 de lei pe lună, în mâna angajatului ajunge un salariu de doar  3.507 lei pe lună.

 

Cu ce salariu va rămâne angajatul în 2018, dacă măsura va fi aplicată:

 

„În 2018, odată cu trecerea CAS și CASS în sarcina angajatului, se va cumula tot ce înseamnă asigurări sociale (adică 35%) de la angajator și de la salariat, iar impozitul va scădea la 10% (de la 16%)”, precizează Adrian Bența.

Simularea salariului net al angajatului nostru cu un salariu de 5.000 de lei brut pe lună pentru anul viitor va arăta cam așa:

 

  • Asigurări sociale 35%, adică 1.750 de lei
  • Impozitul = cu 325 de lei
  • Total impozit 2.075 de lei
  • Salariu net = 2.925 de lei.

 

„A scăzut salariul care va ajunge în mâna angajatului, iar ca să menținem același net trebuie să crească salariile cu între 17% si 20% pentru că avem niște deduceri progresive la niște salarii de 1.000 și 3.000 de lei. Angajatorii ar trebui în această situație să mărească salariul brut”, menționează Adrian Bența.

 

Vorbim astfel despre încă o decizie controversată care aprinde și mai tare societatea civilă.

A fost util articolul? 1

Leave a Reply