Vrei sa stii sa intri in relatii bune cu media? Urmereste aceste indicatii pentru a fi sigur ca se va vorbi de tine. I: Care este […]
Vrei sa stii sa intri in relatii bune cu media? Urmereste aceste indicatii pentru a fi sigur ca se va vorbi de tine.
I: Care este cea mai buna modalitate de a contacta editorii unot publicatii, si cum este informatia cel mai bine transmisa acestora ?
R: Am avut placerea de a fi moderatorul unei discutii de grup in cadrul The Insider Secrets to Publicity. Au fost puse numeroase intrebari, ar majoritatea s-au orientat asupra identificarii motivelor de publicare ale editorilor, si asupra metodelor de a-i contacta. Raspunsurile venite din partea celor trei persoane ale grupului au avut numeroase puncte comune care sa raspunda la aceste intrebari. Comunicarea catre editori/reporteri variaza de la o persoana la alta. Este pur si simplu alegerea lor personala. Unii dintre editorii in varsta, experimentati, inca sorteaza faxurile primite indiferent de cat sunt de ocupati, sau cat de preocupati de tehnologie vor sa para. Unii dintre reporterii mai tineri, si publicatiile mai noi cer intotdeauna comunicarea prin e-mail. Editorii si reporterii primesc sute de articole pe zi. Cheia catre evitarea trimiterii acestora in cosul de gunoi sau stergerea lor presupune un articol care sa iasa in evidenta. Editorii se asteapta la materiale atat prin fax cat si via e-mail, asa ca nu iti imagina ca faxurile incep sa nu mai fie acceptate. Editorii unor publicatii locale obisnuiesc sa primeasca oferte prin telefon. Faptul este cu atat mi valabil daca acestia au libertatea de a desemna unui reporter o poveste. Editorii pretind doua saptamani de analiza a articolului, daca acesta se adreseaza unui cotidian, si mai mult timp pentru o editie speciala sau pentru o publicatie lunara.
Nu le place sa primeasca apeluri privind evenimente din ziua in care acestea au avut deja loc. De asemenea, nu suna la sfarsitul zilei.
Editorii si reporterii sunt acum foarte aproape de termenul limita si se straduiesc sa isi incheie articolele. Suna dimineata cand sunt mai relaxati. Cat priveste subiectele pe care le vor acepta acestea depind in primul rand de tipul de publicatie si de cititorii ei. Cotidianele locale cauta stiri de interes local, de interes national dar cu influenta locala, si subiecte interesante pentru comunitatea de cititori.
Publicatiile nationale si regionale raporteaza evenimentele “fierbinti” si noutatile care afecteaza vietile tuturor celor care isi procura publicatia. Un editor a sugerat odata cu intelepciune: ”Pune-te intai in locul cititorului, si gandeste-te la ce ti-ar place sa citesti. Apoi plaseaza-te in locul meu, si imagineaza-ti ce subiect din multitudinea celor pe cre le primesc poate capta atentia si se poate transforma in reportaj”.
Rezuma informatia si fii pregatit sa ii spui reporterului/editorului de ce subiectul tau este interesant si important pentru citittori. Nu il coplesi cu prea multe detali. Mijlocul de comunicare ales este presa. Editorii din grupul nostru au spus ca in 99% din cazuri, comunicatele de presa sunt modificate sau scurtate. Datorita acestui fapt, ele pretind articolelor de presa sa fie scurte si la obiect. Detaliile stufoase si inutile vor fi interpretate negativ. Scurt este atributul potrivit pentru un comunicat de presa. Acesta este motivul pentru care este preferat un comunicat de presa. Intrebati fiind care este parerea lor despre un articol de importanta caracteristica, toti au raspuns fara nici o ezitare ca acestea nu sunt dorite. Iata descrierea muncii unui editor sau a unui jurnalist: scriu povesti despre stiri. De obicei nu au incredere in altcineva care sa se ocupe de munca in locul lor. Daca, din diverse motive primesc doar un articol, adesta va fi rescris si scutat oricum.Asa cu am spus in articolele precedente, editorilor nu le place publicitatea. Lor le plac noutatile. Impiedica pe cat pot publicarea unor asemenea articole. Daca ai trecut peste ei, isi vor reaminti. Stabilirea unei relatii cat mai pozitive este avantajoasa pentru fiecare doritor sa utilizeze relatiile publice si media pentru a-si spune povestea.