Noaptea Muzeelor debutează cu 27 de locuri pline de expoziții, numai bune pentru a le vizita gratuit în intervalul 18.00 – 04.00. Descoperă în timpul circuitului bucureștean și acele spații care îți oferă ocazia de a începe dezvoltarea unor abilități creative, extra job.
O multitudine de instituții culturale: muzee, galerii de artă, biblioteci, spații non-formale și creative pun în scenă în această seară o serie de evenimente cu o dimensiune multidisciplinară și interactivă. Pregătește-te pentru expoziții, concerte, proiecții, ateliere experimentale, tururi de biciclete, quiz-uri & quest-uri. Unele dintre ele sunt special gândite pentru a-ți dezvolta într-un mod distractiv abilitățile extra job. Cele mai bune sfaturi pentru a te bucura de această noapte și de oportunitățile oferite este să îți faci programul în așa fel încât să eviți aglomerația: să pornești de acasă mai devreme, să alegi mersul pe jos sau cu metroul și să ai la tine o hartă a locațiilor participante la Noaptea Muzeelor sau acces la site. Pagina oficială a evenimentului îți oferă posibilitatea de a descărca, în premieră, pentru fiecare muzeu, un ghid audio-video, ușor accesibil de pe telefoanele mobile.
La Muzeul Național al Țăranului Român, Noaptea Europeană a Muzeelor debutează la ora 18.00 cu expoziția temporară Atelier Dumitru Pasima. Curatorul expoziției, Lila Pasima te invită la o plimbare prin istoria meșteșugului sculpturii și a artei lui Dumitru Pasima prin filtrul contextului cultural al anilor ’60 – ’80 și al primelor tabere de sculptură, considerate în epocă adevărate muzee în aer liber. O altă expoziție care îți va atrage atenția este: „Ion Rațiu. Un destin pentru România.” Colecția foto evidențiază un stil unic de leadership. Majoritatea fotografiilor îl prezintă pe Ion Rațiu fie ca lider în exil care protestează împotriva regimului Ceaușescu, fie ca deputat ales în Camera Deputaților din Parlamentul României. Principiile sale au animat numeroase generații de români, iar expoziția își propune să prezinte viziunea liderului cât mai multor persoane, în special tinerilor. În plus, Atelierul de carte a lui Răzvan Supuran este locul unde înveți cât de simplu e să reciclezi acasă deșeurile de hârtie, cât de simplu poți să tipărești și faci cele mai frumoase caiete, cărți și felicitări, dar și cum se poate transforma hârtia reciclată manual în obiecte decorative. Poți vizita atelierul sau poți participa la programul practic. De altfel, la Muzeul Tăranului Român găsești tot timpul anului ateliere de creativitate dedicate părinților și copiilor. Cele mai frumoase, care contribuie și la relaxarea și deprinderea unor abilități creative, sunt: atelierele de desen, pictură, colaj textil, broderie; cursurile de modelaj în argilă și ceară; atelierele de cusături, țesături și croit. Dacă ți-a plăcut muzica, dar nu ai făcut o carieră, e momentul să îți redescoperi pasiunea la Atelierul de sunet.
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide expozițiile în această seară în intervalul 18.00 – 01.00 și lansează, de Noaptea Muzeelor,„Diodrama” – un peisaj care n-ar trebui sa existe în realitate. Expoziția are rolul de a trage un semnal de alarmă asupra tăierilor ilegale de păduri. Tot la Muzeul Grigore Antipa, cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor, ai acces alături de cei mai mici vizitatori și la atelierele de desen și pictură. Atelierele sunt un mod distractiv de a petrece timpul liber, fiind în același timp și o modalitate de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație. Desenele și picturile vor aduce în scenă legendele viețuitoarelor din povești.
Pentru pasionații de muzică, Muzeul Național „George Enescu”, promite cel mai cool program din tot anul. Pentru că suntem în plin centenar Dada, această ediție a Nopții Muzeelor este dedicată celor 100 de ani de la lansarea manifestului Dada. Pregătește-te pentru concerte de muzică clasică, prelucrări corale, cover-uri instrumentale, precum și mixaje de muzică electronică și instrumente tradiționale exotice. În spirit dadaist, un teatru-sonor te va iniția în memoria muzicală a Palatului Cantacuzino. Din program, face parte și Atelierul de origami susținut de Asociația Cuturală de Teatru și Origami din România în curtea Palatului Cantacuzino, recitalul orchestrei Colegiului Naţional „Dinu Lipatti”, un duo de muzică contemporană – vioară, vioară barocă, voce, tobă. După un așa recital, sigur îți dorești să exersezi alături de profesioniști. Chiar mâine, 22 mai, la ora 11.30 vei putea participa la un atelier de interpretare pianistică susținut de elevii Colegiului de Artă „Carmen Sylva din Ploiești” la Palatul Cantacuzino. În programul lor vor fi lucrări de L. Van Beethoven și W.A. Mozart.
Testează la Muzeul Național de Artă al României jocul muzical interactiv NAMADEUS, care transformă numele tău și cele ale prietenilor într-o interpretare a lui Mozart. Mai mult decât atât, muzeul este gata pregătit și cu programe pentru copii și adulți care urmăresc, prin activităţile realizate într-o manieră ludică şi interactivă, stimularea creativităţii şi educarea simţului analitic. Programele sunt structurate în vizită activă în galerie şi un atelier de creaţie în zilele de weekend. În atelier, ai ocazia de a pune în practică diverse tehnici: desen, tempera, acuarelă, modelaj, colaj, în funcţie de tema discutată şi de expoziţia vizitată.
Muzeul Municipiului Bucureşti se pregăteşte pentru Noaptea Muzeelor cu două noi spații reintroduse în circuitul turistic al Capitalei, respectiv Casa Filipescu-Cesianu şi cunoscuta „Vilă cu clopoţei” care găzduiește Muzeul dr. Nicolae Minovici. Casa Filipescu-Cesianu reprezintă amenajarea unei reședințe mai vechi, din perioada anilor 1846-1850 și este una dintre puținele locuințe aristocratice ale Bucureștilor din Belle Epoque, rămasă fidelă proiectului inițial.
Frumoasa casă găzduiește expoziția: „Diploma: Selected” cu o selecție de proiecte ale absolvenților de facultățile creative din România care participă la evenimentul Romanian Design Week 2016. După sursa de inspirație, grădina reşedinţei Filipescu-Cesianu te așteaptă cu spectacolele Teatrului Masca.
Ca bonus, ne-au atras atenția și Prietenii Nopții Muzeelor din București. Universitatea de Arhitectură și Urabnism “Ion Mincu” te așteaptă la Muzeul Tactil între orele 17:30-21:30. Vei primi ochelari și bastoane de orientare pentru a putea identifica exponatele puse la dispoziție, bazându-te pe celelalte simțuri, în absența celui vizual. De lăudat este și inițiativa Atelierului de Fapte bune care așteaptă oamenii la o discuție despre implicarea în inovare civică. Sunt două zile de jocuri, concursuri, educație non-formală, concerte și dezbateri. După așa incursiune, meriți și un after party împreună cu prietenii de la „La firul ierbii” — grup de inițiativă civică care lansează un ecosistem de experimentare, învățare și scalare de noi soluții, pentru un alt fel de a privi și înțelege orașul.