Ai grija ca oamenii tai sa stie ce se intampla la nivel corporativ, si toti membrii sa cunoasca atat succesele cat si esecurile echipei. Ofera-le membrilor […]
Ai grija ca oamenii tai sa stie ce se intampla la nivel corporativ, si toti membrii sa cunoasca atat succesele cat si esecurile echipei. Ofera-le membrilor echipei informatii cu privire la produsele noi, clientii noi, parteneriatele noi de afaceri, etc. Informeaza-i despre tot, de la schimbari privind beneficiile angajatilor, si pana la schimbari care tin de misiunea corporatiei sau de obiectivele sale. Cu cat angajatii au mai multe informatii, cu atat se pot identifica mai bine cu o organizatie. Daca e vorba sa faci o greseala, mai degraba spune-le mai mult decat este necesar decat mai putin. Indivizii nu pot sa se simta membrii importanti ai echipei daca liderul lor ii tine mereu in necunostinta de cauza.
Fii abordabil
Ai grija ca oamenii tai sa se simta in largul lor atunci cand vin sa iti prezinte o problema. O bresa in comunicare poate actiona ca o sentinta la moarte pentru echipa. Chiar si cel mai bun lider nu poate corecta o problema a carei existenta ii ramane necunoscuta. Prezinta-te ca pe o resursa. Esti acolo sa ajuti, sa coordonezi, sa intermediezi anumite probleme intre membrii echipei daca este necesar. Esti receptiv atunci cand cineva doreste sa discute o problema sau o idee. In plus, plimba-te prin jur, pune intrebari, si arata-ti interesul si preocuparea. Nu sta in birou asteptand ca membrii echipei sa vina la tine.
Construieste relatii
Planifica o scurta intalnire in fiecare dimineata inainte de inceputul zilei de munca. Cand se schimba ceva sau apar informatii noi de interes, informeaza-ti oamenii.
Asigura-te ca oamenii tai nu numai ca dispun de toate informatiile de care au nevoie pentru a-si realiza sarcinile, dar au si suficiente informatii pentru a gandi in avans si anticipa oportunitatile viitoare ale echipei in ansamblu. Ofera-le mebrilor echipei sentimentul ca se afla inaintea curbei industriei. Organizeaza intalniri ocazionale in afara biroului. Incurajeaza-i pe cei din echipa sa se simta bine si sa se cunoasca mai bine la aceste intalniri.
Deleaga complet
Poti sa fii expert in domeniul tau. Poate ca nimeni din toata echipa nu stie la fel de multe lucruri ca tine. Dar e timpul sa incepi sa respecti si sa apelezi la expertiza membrilor echipei tale. O echipa de performanta ridicata are membri care isi pot asuma responsabilitatile si lua decizii in mod independent. Realizeaza acest lucru in mod eficient, trebuie sa le acorzi ocazia sa invete prin propria lor experienta. Oamenii reactioneaza in moduri surprinzatoare atunci cand li se acorda ocazia de a prelua controlul asupra munci lor. Atunci cand sunt intrebati, majoritatea angajatilor pot oferi cateva sugestii cu privire la fluxul sarcinilor de lucru. Cu cat le incredintezi mai mult control oamenilor tai asupra domeniilor lor de lucru, cu atat vor avea un sentiment mai accentuat al proprietatii asupra muncii lor, cu atat vor fi mai interesati si vor incerca sa se descurce mai bine.
Poti conduce oferindu-te drept exemplu
Nu poti motiva o echipa sa se simta bine in legatura cu munca realizata, daca tu ca lider nu faci acest lucru. In mod asemananator membrii echipei nu vor avea sentimentul proprietatii si nu se vor stradui in plus pentru tine daca tu nu reprezinti un exemplu in acest sens. Trebuie sa te oferi drept exemplu, demonstrandu-ti pasiunea pentru munca ta si manifestandu-ti increderea in puterea echipei de a duce sarcinile la indeplinire cu bine.
Ofera feedback
Ai grija sa ii anunti pe cei din echipa cum se descurca in timp util – nu la 6 luni dupa consumarea faptului. Nu exista factori mai importanti pentru modificarea comportamentului decat atitudinile pozitive sau negative.
Ofera recompense
Ia in considerare premiile non-financiare, cum ar fi, recunoasterea publica, responsabilitatea sporita, statutul, titlul, spatiul de lucru, un loc de parcare special aproape de iesire, etc. Nu uita sa-ti lauzi oamenii in public si sa-i disciplinezi in privat.
Incurajeaza dezvoltarea
Incurajeaza dezvoltarea personala si profesionala a oamenilor tai. Sugereaza programe de training, carti, seminarii, workshop-uri, cursuri, si articole din jurnale pe care le pot citi pentru a elimina slabiciunile si a-si imbunatati punctele tari.
Sarbatoreste realizarile
Impartaseste vestile bune. Da o petrecere. Raspandeste vestea. Anunta-i pe toti atunci cand echipa sau un membru al echipei realizeaza ceva cu adevarat demn de a fi luat in seama. Incurajeaza-i in mod sincer pe membrii echipei. Incearca sa mentii criticile la un nivel minim.