• 4 Dec. 2007
  • 2 min

Cultura organizationala, climat organizational, si atitudinea fata de munca a angajatilor.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Cultura organizationala , climat organizational, si atitudinea fata de munca a angajatilor.

Ana Ionescu
Consultant Hart Human Resource Consulting
www.hart.ro
www.mapp.ro
www.consiliereincariera.ro

Atitudinea generala a membrilor unei organizatii fata de munca are o importanta deosebita asupra modului in care munca este realizata in mod efectiv in cadrul unei organizatii, fiind un determinant direct al performantelor individuale si implicit al rezultatelor organizatiei respective.

Cand vorbim de atitudinea fata de munca, este necesar sa avem in vedere doua aspecte extreme de importante: aspectul individual si aspectul social. Daca la nivel individual putem vorbi de o atitudine fata de munca, la nivelul unei societati putem vorbi de mentalitate fata de munca.

La ce se refera de fapt termenul de atitudine? In general, notiunea de atitudine este asociata cu sentimentul pozitiv sau negativ, favorabil sau defavorabil fata de ceva sau cineva anume. Atunci cand spunem ca nu ne place atitudinea unei persoane, nu ne place de fapt modul in care aceasta gandeste sau de se comporta intr-o anumita situatie. Atitudinea este sentimentul, impresia sau credinta stabila pe care cineva le incearca privitor la o persoana, un grup, o idee, o situatie sau un obiect.

Atitudinea are la baza trei factori:

• factorul cognitiv (opiniile, credintele unei persoane fata de minoritati de exemplu)

• factorul afectiv (emotiile, sentimentele sau alte stari de spirit asociate ideii de acceptare a minoritatilor)

• factorul comportamental (intentia sau predispozitia acelei persoane de a incerca sa depuna efort pentru acceptarea propriu-zisa a minoritatilor)

Sistemul de atitudini si valori, prezente la nivel individual, se pot modifica in timp si difera intr-o masura mai mare sau mai mica de la un individ la altul. La nivel de colectivitate insa vorbim de mentalitate, de aspectele comune referitoare la atitudinile si valorile individuale, care raman constante si si se transmit nu de multe ori de-a lungul generatiilor.

Asadar, atitudinile si valorile corespund nivelului individual, si termenul de mentalitate nivelului social.

{article-2147.gif}

Cultura organizationala constituie un alt element important, si care are o influenta directa asupra rezultatelor economice ale unei organizatii. Aceasta poate fi situata pe o treapta intermediara intre atitudinile individuale si mentalitatea generala, fiind influentata de ambele, dar manifestandu-se in interiorul unei colectivitati mai mici, cum este cazul organizatiilor profesionale.

In acest context putem face si o distinctie intre cultura, vazuta ca un concept foarte larg (mentalitatea fiind o componenta a acesteia), si cultura organizationala. Cultura reprezinta ansamblul de valori care conditioneaza comportamentele si atitudinile acceptabile sau nu ale membrilor unei societati. Cultura organizationala reprezinta ansamblul de traditii, valori, proceduri, conceptii si atitudini care creaza contextul activitatii in cadrul organizatiilor.

Exista multi factori psihologici dependenti de cultura organizationala, factori care favorizeaza cresterea performantei in cadrul unei companii.

De exemplu, atunci cand exista o potrivire intre valorile angajatului si cele ale sefului, satisfactia si gradul de implicare ale angajatului sunt mai mari, chiar intr-o masura mai mare decat in cazul potrivirii intre valorile individuale si cele organizationale in ansamblu.

Un alt element determinant al atitudinii generale fata de munca este climatul organizational. Prin notiunea de climat organizational intelegem starea de spirit a angajatilor, atitudinile, opiniile si credintele lor intr-un anumit moment .
De exemplu, atunci cand evaluam satisfactia in munca, nivelul de implicare, identificarea cu firma, dedicarea fata de companie etc., evaluam nu cultura organizationala, ci climatul organizational.

Diferenta dintre climatul organizational si cultura orgnizationala este data de gradul de stabilitate si de persistenta a acestora. Astfel, climatul organizational se refera in special la aspectul atitudinal si la credintele, opiniile si sentimentele angajatilor intr-un anumit moment, in timp ce cultura organizationala vizeaza in special aspectul valoric si elementele de stabilitate si continuitate (norme scrise si nescrise, simboluri, valori, etc.).

In concluzie, putem afirma ca atitudinea fata de munca a angajatilor este un factor complex, care depinde atat de climatul organizational (si indirect de cultura organizationala) cat si de mentalitatea generala fata de munca a unei societati. Atitudinea generala fata de munca influenteaza in mod direct performantele organizatiei, iar la nivel individual este un determinant al performantelor in munca, precum si al carierei personale.

Ana Ionescu
Consultant Hart Human Resource Consulting
www.hart.ro
www.mapp.ro
www.consiliereincariera.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply