• 1 Sep. 2016
  • 4 min

Cum ajung sute de muncitori din Transilvania să lucreze în străinătate pe mii de euro

Silverhand_muncitori
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Răzvan Rusan, un tânăr care trăiește la Timișoara, s-a aliat cu o companie poloneză și plasează sute de instalatori și mecanici români în străinătate.

Răzvan Rusan, 28 de ani, conduce, din 2014, Silverhand România, subsidiara locală a unei firme poloneze specializate pe plasarea de muncitori calificați și necalificați în țări ca Germania, Austria, Finlanda, Islanda, Norvegia sau Anglia, pe salarii lunare nete care pot ajunge și la 3.000 de euro. „L-am cunoscut pe directorul general al Silverhand Polonia prin niște prieteni comuni. L-am întâlnit în Timișoara, am vorbit despre posibilitatea de a deschide o filială Silverhand în România și, la trei săptămâni după această discuție, am și făcut firma din România”, afirmă Răzvan Rusan. Acționarii Silverhand România, cu birou în Timișoara, sunt Silverhand Polonia și Răzvan Rusan. Investiția polonezilor în România se ridică, până în prezent, la circa 20.000 de euro.

Răzvan Rusan, un vorbitor fluent de germană, este din Orăștie (județul Hunedoara), a făcut facultatea și masterul în economie la Universitatea Babes Bolyai, din Cluj-Napoca, iar acum urmează un doctorat la Universitatea de Vest, din Timișoara.

razvan rusan_silverhand

Răzvan Rusan a lucrat, înainte de Silverhand România, pentru agenția Karpaten Turism, ca ghid turistic.

 

Silverhand România plasează bărbați, preponderent în Germania și în Austria, atât pentru posturi de mecanici, electroniști și instalatori, cât și pentru joburi necalificate. „Oamenii pe care îi plasăm la muncă în străinătate trebuie să poată vorbi limba străină din țara de destinație la un nivel decent, adică să fie în stare să se prezinte și să povestească despre ce au făcut la ultimul loc de muncă. Dacă îndeplinesc aceste criterii, îi întrebăm despre calificările pe care le au și despre disponibilitatea de pleca și începem să facem formalitățile de angajare”, menționează tânărul. Reprezentanții Silverhand România se ocupă de toate formalitățile de angajare (tranducerea actelor din română în limba țării de destinație și de menținerea contactului cu angajatorii) ale românilor care își doresc să plece la muncă în străinătate. Românii recrutați de către companiile străine nu sunt nevoiți să plătească vreo taxă către firma din Timișoara.

Un proces de recrutare se poate încheia în două zile sau într-o săptămână, în funcție de cât de repede poate pleca la lucru candidatul selectat, dar și de nevoile de personal ale angajatorilor. Silverhand România are listate, pe eJobs și pe site-ul propriu, zeci de oferte de lucru, cu salariul „la vedere”, la care muncitorii pot aplica. „Circa 10-20% dintre CV-urile pe care le primim sunt relevante pentru noi, în sensul de îndeplinire a criteriului de comunicare în limba străină necesară. Avem între 200 și 300 de aplicanți săptămânal”, explică Răzvan Rusan. Firma de plasare de personal în străinătate se folosește doar de mediul online ca să-și atragă candidații pentru acoperirea joburilor din ofertă. „Candidații îi găsim doar cu ajutorul marketingului online. Pentru că, dacă domnul electrician de 50 de ani nu folosește eJobs sau Facebook, copilul ori soția lui o face. Chiar avem foarte multe doamne care ne sună să ne întrebe de joburi pentru soții lor”, arată Răzvan Rusan.

Românii care pleacă la muncă în străinătate sunt, de regulă, din Ardeal. „Românii vor să muncească în străinătate datorită salariilor foarte atractive pe care le primesc. În plus, Germania și Austria nu sunt nici foarte departe fizic de România. Totodată, sunt oameni care deja au mai muncit în cele două țări ori care au rude acolo”, precizează directorul general al Silverhand România.

Firma de plasare de personal a publicat pe site-ul propriu un ghid destinat celor ce își doresc un job în Germania.

Salariile pe care le primesc românii care merg să lucreze în străinătate prin intermediul Silverhand România variază între 1.200 – 1.300 de euro net, pentru necalificați, și 3.000 de euro net, pentru calificați, în funcție țara în care se angajează, de postul ocupat și de orele petrecute la job. Muncitorii din România sunt plătiți la oră, cu o sumă brută care pornește de la 10 euro/oră, la care se adaugă o diurnă zilnică între 30 și 45 de euro net. De regulă, românii care merg să lucreze în afară au cazarea asigurată de către firmele angajatoare. În caz contrar, costul lunar al chiriei se ridică la aproximativ 250 de euro. Pe lângă salariu, diurnă și cazare, muncitorii români beneficiază și de asigurări de sănătate.

Muncitorii calificați trimiși de Silverhand România la lucru în străinătate au între 40 și 55 de ani. Excepție fac cei ce ajung să se angajeze la companii din industria auto. Ei au sub 30 de ani.

Silverhand România a plasat 200 de muncitori în 2015

 

Firma din Timișoara a plasat anul trecut circa 200 de români în străinătate, în condițiile în care tot grupul Silverhand, cu sediul central în Polonia și cu filiale sau parteneri în România, Slovacia, Ungaria, Cehia și Croația, a intermediat peste 1.000 de contracte de muncă.

Silverhand România, înființată la sfârșitul lui 2014, sub denumirea de Silverhand.ro SRL, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 286.000 de lei și un profit net de aproximativ 170.000 de lei în 2015. Tot anul trecut, polonezii și Răzvan Rusan au deschis, în parteneriat, firma Silverhand Services SRL, care oferă servicii de traduceri. Silverhand Services SRL a avut afaceri de aproape 53.000 de lei și un profit net de circa 51.000 de lei în 2015. Silverhand.ro SRL și Silverhand Services SRL au, împreună, șase angajați.

silverhand_echipa

Cinci dintre cei șase angajați din Silverhand România.

 

„Ne propunem ca, în următorii doi ani, Germania și Austria și țările din Europa de Nord să reprezinte core businessul (partea cea mai importantă a afacerii – trad.) nostru. Vrem să ne diversificăm pentru a oferi cât mai multor oameni, inclusiv nevorbitorilor de germană, ocazia de a pleca să muncească la un angajator sigur și verificat. Colegii din Polonia verifică bonitatea și situația legală a fiecărei firme unde noi plasăm forță de muncă”, mai spune Răzvan Rusan.

Silverhand România a plasat în jur de 130 de oameni la muncă în primele șase luni din 2016 și, până la sfârșitul anului și-a propus să ajungă la mai mult de 400 de români trimiși în străinătate. „Astfel, ținta noastre pentru 2016 este dublarea cifrei de afaceri”, mai spune executivul firmei din Timișoara.

A fost util articolul? 2

Leave a Reply