Un articol scris în exclusivitate pentru eJobs de Eduard Ezeanu, consultant în carieră şi communication coach. www.eduardezeanu.ro http://www.facebook.com/eduardezeanu Am primit recent o întrebare interesantă de la […]
Un articol scris în exclusivitate pentru eJobs de Eduard Ezeanu, consultant în carieră şi communication coach.
www.eduardezeanu.ro
http://www.facebook.com/eduardezeanu
Am primit recent o întrebare interesantă de la o persoană care citeşte articolele mele: Cum îţi alegi cariera dacă ai două sau mai multe pasiuni, de pildă, una pe un domeniu tehnic iar una pe un domeniu umanist?
Este o întrebare care în activitatea mea de coaching în carieră, apare destul de des. A avea pasiuni multiple este din perspectiva mea un lucru bun. Însă iniţial poate crea anumite dileme în carieră şi în viaţă, pe care e important să ştii cum să le rezolvi.
1. Prioritizează
Am înţeles: îţi plac mai multe lucruri. Îţi place să vorbeşti cu oamenii, dar şi să lucrezi la calculator. Îţi place să planifici, dar şi să pictezi.
Dar… nu toate lucrurile care îţi plac, îţi plac la fel de mult. Sigur, iniţial poate să pară că ai o pasiune la fel de mare pentru toate, însă realitatea este că existe diferenţe de preferinţă între ele.
De-asta, atunci când fac coaching cu o persoană cu pasiuni multiple, întotdeauna o împing să prioritizeze. De pildă, o întreb: Dacă nu ai putea să te ocupi decât de una din aceste pasiuni, pe care ai alege-o?
Prin prioritizare, poţi identifica dintre toate pasiunile pe acelea care contează cel mai mult pentru tine. Poţi să le acorzi importanţă diferită şi să creezi o ierarhie. Iar apoi poţi alege o carieră focalizată pe ce se află în vârful ierarhiei.
2. Alege Cariere Multiple
În ziua de azi, cariera a devenit un lucru foarte dinamic şi flexibil. Nu e nevoie să ai un singur job, cu un singur tip de sarcini şi să renunţi la orice altceva care poate să îţi placă.
Personal, cunosc multe persoane care au două cariere diferite în acelaşi timp: una în PR, alta în training; una în matematică, alta în resurse umane.
Sigur, nu îţi imagina că aceste persoane lucrează în două joburi normale în acelaşi timp, adică minim 80 de ore pe săptămână.
Fiecare job este de fapt o colaborare, un proiect sau un mic business personal care primeşte câteva ore de atenţie în fiecare zi lucrătoare. Deci per total, numărul de ore de lucru pe săptămână nu depăşeşte de obicei 45-50.
Aceasta este o formulă de succes pe care o poţi încerca. Însă se abate de la jobul convenţional de la 9 la 6. Aşadar, dacă mergi pe această formulă, nu prea ai ce căuta într-un job regulat.
3. Fă-ţi o Carieră şi un Hobby
O altă alternativă interesantă, care merge mână-n mână cu prioritizarea, este să faci pasiunea ta principală carieră, iar pe cealaltă hobby de care te ocupi în timpul liber.
Un client cu care am lucrat recent de exemplu, este pasionat de inginerie şi de muzică în acelaşi timp. Cum nu prea a găsit o metodă convenabilă să le îmbine pe plan profesional, lucrează ca inginer şi se ocupă de muzică în timpul liber.
Ţine minte că viaţa ta nu se rezumă la carieră. Şi atâta timp cât nu te arunci într-un job care îţi consumă tot timpul sau toată energia, poţi foarte bine să îţi distribui o parte din pasiuni în activitatea profesională şi altă parte în cea personală.
La sfârşitul zilei, vei ai avea o agendă plină de activităţi care îţi plac.
Cred că cel mai important când iei decizii de carieră şi de viaţă este să ştii cu adevărat ce-ţi place, iar apoi să iei decizii bine calculate şi bine informate. Timpul şi energia ta sunt limitate. Este păcat să le iroseşti pe ceva ce nu îţi place.
Eduard Ezeanu oferă servicii profesioniste de consiliere in cariera şi coaching pe abilitati de comunicare. El ajută oamenii să păşească cu dreptul în comunicare şi să se propulseze în carieră.
Pentru mai multe detalii precum şi alte articole, vizitează www.eduardezeanu.ro si http://www.facebook.com/eduardezeanu