S-ar putea să vină un moment în cariera ta în care vei dori să pleci de la locul curent de muncă pentru a încerca ceva nou. Sunt multe motive care te-ar putea împinge către demisie printre acestea numărându-se: nivelul salarial, lipsa oportunităților de creștere, un management defectuos, o cultură cu care ești incompatibil sau pur și simplu nevoia de a face o schimbare.
După ce ai decis că este un moment numai bun pentru o schimbare, ai căutat intens pe piață jobul care ți se potrivește, ai participat la interviuri și în sfârșit ai obținut o nouă oportunitate grozavă! Însă în momentul demisiei, angajatorul tău curent te întreabă care sunt noile condiții ale jobului și revine cu o ofertă pentru a încerca să te ispitească să rămâi. De obicei, aceasta poate implica o creștere a salariului, o promovare plus noi responsabilități și/sau beneficii îmbunătățite.
Acești noi termeni ar putea face ca rămânerea în rolul actual să devină brusc foarte atrăgătoare, mai ales dacă bifează aspectele care te-au atras la noul rol. De asemenea, dacă rămâi unde ești, nu vei avea bătaia de cap aferentă mutatului pe un teritoriu necunoscut, unde o iei practic de la zero. Dar nu întotdeauna e o idee grozavă să accepți o contraofertă și recomandat ar fi să-ți amintești motivele care te-au făcut să iei decizia de a părăsi actualul angajator în primul rând.
Contraoferta ar putea veni ca o surpriză, mai ales dacă te-ai simțit subapreciat la locul de muncă. Din păcate, pentru unele companii, este nevoie de amenințarea de a pierde un angajat pentru a-i oferi recunoașterea pe care acesta o merită. Deci, cum reacționezi când angajatorul tău curent face acest pas neașteptat?
Fii recunoscător: s-ar putea foarte bine să-ți urăști jobul actual și nicio sumă de bani din lume să nu te convingă să rămâi. Cu toate acestea, este important să pleci în condiții favorabile, mai ales dacă vei cere o referință. Prin urmare, asigură-te că arăți apreciere pentru eforturile lor de a încerca să te păstreze.
Ascultă cu atenție ce au de spus: este posibil ca angajatorul tău actual să propună o creștere salarială. Nu te lăsa orbit de ea. Află dacă propunerea cuprinde și alte avantaje? Ți se vor oferi mai multe șanse să crești? Este important să afli aceste informații, astfel încât să poți măsura îmbunătățirile reale pe care le au în vedere față de ceea ce ai putea obține la celălalt job.
Cere timp: poate fi ușor să dai un răspuns brusc în orice direcție, fără să-ți faci timp pentru a cântări cu atenție decizia. Ideal ar fi să ceri angajatorului tău actual o perioadă de gândire pentru a lua în considerare această contraofertă.
Recomandabil e să tratezi contraofertele cu o oarece precauție (cu excepția cazului în care acesta a fost motivul din spatele demisiei, ceea ce este o strategie riscantă, dar nu neauzită). Iar motivele le ai mai jos:
Deși angajatorul tău a decis că dorește să te păstreze, nu există nicio îndoială că loialitatea va fi pusă la îndoială după această mutare. Dacă va fi vorba la un moment dat de o restructurare, de recalificare sau de concedieri, ai putea fi primul scos pe tușă.
Promisiunile făcute într-o contraofertă pot să nu se materializeze întotdeauna. Deși este probabil să se întocmească un nou contract cu creșterea salarială (asigură-te că ai acest lucru în scris înainte de a accepta), promisiuni mai puțin concrete sau imediate, cum ar fi munca flexibilă sau oportunitățile de formare și dezvoltare pot fi rapid uitate și s-ar putea să te găsești în aceeași situație care te deranja și înainte.
Dacă ai aplicat pentru un nou loc de muncă, ai mers la interviu și ai fost pregătit să-ți dai demisia trebuie să fi existat motive serioase pentru a face acest lucru. Ia în considerare plusurile care vin teoretic cu nou rol. Chiar vrei să renunți la ele?
În același timp, ia în considerare motivele care te-au mânat să cauți schimbarea în primul rând. La o primă vedere unele ar putea părea superficiale și, prin urmare, ușor de rezolvat printr-o contraofertă, dar de multe ori, când sapi puțin mai adânc, ele nu sunt singurele motive pentru care te tentează o schimbare. Salariul și poziția, de exemplu, sunt factori obișnuiți pentru schimbarea locului de muncă, totuși, de obicei, ele sunt agravate de factori suplimentari pe care ne petrecem mai puțin timp, poate pentru că sunt puțin mai puțin tangibili, cum ar fi:
O simplă mărire de salariu nu rezolvă probleme precum dezechilibrul dintre viața profesională și viața privată, incompatibilitatea cu managementul, lipsa posibilității de avansare în carieră sau timpii lungi petrecuți cu navetă. Iar creșterea aferentă unei contraoferte poate împiedica viitoarele măriri salariale sau bonusuri. De asemenea, mai mulți bani cu siguranță nu vor rezolva diverse probleme persistente.
Contraofertele sunt de cele mai multe ori soluții pe termen scurt. În multe cazuri, cei care acceptă contraoferte își caută din nou de lucru în decurs de un an, fie pentru că rămân nemulțumiți, fie au fost chiar dați afară de către angajator și înlocuiți. Odată ce un candidat anunță că vrea să plece sau îi spune angajatorului actual că are o altă ofertă, relația este fisurată. Iar acceptarea unei contraoferte repară doar pentru o perioadă limitată de timp legătura.
Ce salarii se câștigă în turism