• 30 Jan. 2018
  • 3 min

Ți-ai schimba jobul, dar parcă nu ai pleca? Cere o contraofertă!

Cere Contraofertă eJobs Negociază

Știi senzația aia când ți-ai părăsi actualul job, dar parcă totuși nu ai pleca? Nu ai multe motive să te plângi, îți place locul de muncă în mare parte, dar fie te-ai plictisit și cauți un post mai challenging, fie îți dorești o mărire de salariu. Acum ai o nouă ofertă de job, dar parcă i-ai mai da o șansă actualului post. Cum împaci cele două gânduri? Simplu, cu o contraofertă!

Ai aplicat la un job nou, ai mers la interviu și ai participat la toate celelalte etape din procesul de recrutare, iar acum ești față în față cu o ofertă de la compania la care ai aplicat, dar ai niște dubii în privința părăsirii actualului job. Dacă te regăsești în această situație și simți că ai rămâne la compania pentru care lucrezi în condițiile unor schimbări, atunci fă-ți un plan de acțiune și cere o contraofertă!

1. Realizează ce îți dorești în plus

Care sunt motivele pentru care ai aplicat la un job nou și pentru care ai accepta oferta primită? E salariul mai mare? E sediul mai aproape de casa ta? Sunt responsabilitățile mai interesante și simți că ai avea ce să înveți? Fă-ți o listă cu toate aceste motive care te tentează și subliniază-le pe cele pe care crezi că le-ai putea obține la actualul job. Acum, alături, fă o listă cu lucrurile pozitive legate de locul tău de muncă actual pentru a contrabalansa motivele rămase de a place.

 

Unele lucruri sigur nu le poți schimba printr-o contraofertă (cum ar fi distanța parcursă până la sediu), dar poate reușești să îți convingi actualul angajator să lucrezi de acasă câteva zile pe lună pentru a compensa pentru asta. Lista aceasta te va ajuta să îți dai seama ce ai vrea să schimbi, ce ai putea schimba în mod realist și care este numărul minim de schimbări pe care l-ai accepta în condițiile unei contraoferte.  

2. Pornește discuția într-o pauză

Nu te du direct la superiorii tăi cu demisia gata redactată și nici nu stabili o discuție formală chiar de la început. Nu vrei ca cererea ta pentru o contraofertă să sune ca o amenințare. Discută deschis cu șefii tăi, explică-le că ai câteva nemulțumiri pe care crezi că le puteți schimba împreună și că ești pe cale să accepți o ofertă de la altă companie, dar că ești dispus să negociezi poziția ta la actualul job. Desigur, nu poți lăsa nici celălalt angajator cu ochii în soare; până la urmă așteaptă un răspuns rapid din partea ta pentru a securiza postul. De aceea e important ca imediat după această discuție relaxată să stabilești cu superiorii tăi o întâlnire oficială pentru a discuta posibila ta plecare.

3. Pregătește-te pentru întâlnirea oficială

Vei fi întrebat ce, cum, de ce, unde și orice altceva le trece prin cap superiorilor tăi, așa că trebuie să vii cu răspunsurile la purtător. Explică-le care sunt motivele pentru care te atrage celălalt job și ce schimbări crezi că te-ar ține aici. Încearcă să nu intri nici în ofensivă, nici în defensivă. Chiar dacă angajatorul s-ar putea să se simtă trădat, nu ai făcut nimic greșit. Dacă primești o contraofertă, iar ea nu corespunde cu așteptările tale, pornește negocierea chiar acolo și cere în plus din lista stabilită anterior, iar în cazul în care angajatorul refuză să mai adauge la contraofertă, spune-le că îți dorești să o mai studiezi un pic și că vei reveni cu un răspuns până la sfârșitul zilei.

 

Nu te grăbi! Permite-ți timp să studiezi contraoferta și să pui în echilibru pozitivele și negativele. Dacă accepți contraoferta, nu uita să lași o portiță deschisă la celălalt angajator când îi refuzi, în special în cazul în care nu prea se schimbă lucruri cu adevărat la actualul job. La fel și vice versa, dacă noul job se dovedește a fi neplăcut, lasă loc de negociere și după demisie la actuala companie și lasă o impresie cât mai bună în perioada de preaviz.  

 

Citește și:

Cum îți dai demisia de la un job nou

E timpul să-ți schimbi jobul sau cariera?

Cum să-ți păstrezi entuziasmul la locul de muncă?

A fost util articolul? 2
demisiejobjoburilocuri de muncanegociereoferta

Leave a Reply