• 31 Oct. 2017
  • 3 min

Cum îți dai demisia de la un job nou

Cum îți dai demisia job nou eJobs
Autor
Iulia Vacaroiu
Iulia Vacaroiu Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orient... Arată mai mult

Ai mai puțin de trei luni la jobul actual și deja îl urăști. Mai păstrezi aparențele încă un pic sau îți dai demisia direct?

Un job nou este de cele mai multe ori un prilej fantastic de a învăța, de a te face remarcat în domeniul tău, de a găsi un mentor și, de ce nu, de a face prieteni noi, dar uneori aparențele care te-au fermecat la interviu pot fi înșelătoare, iar noul tău job se poate dovedi a fi un calvar. Ce faci într-un astfel de caz? Îți dai demisia pentru a nu-ți mai periclita sănătatea mintală sau mai tragi cât poți de timp ca să nu îți afectezi negativ cariera?

 

Ia în calcul toate dezavantajele unei demisii

 

  1. Vei avea o pată în CV – recrutorilor nu le place nici să vadă că ai stat doar câteva săptămâni la o companie, nici să vadă un gol de câteva luni în CV. Orice incongruență le poate atrage atenția asupra profilului tău și poate acționa ca obstacol în calea aplicării tale la un alt job. E de preferat să fii onest în CV, dar ține cont că nu îți poți spune toată povestea în acele rânduri și chiar dacă ai avut un motiv bun să îți părăsești noul job, recrutorul s-ar putea să rămână cu o impresie negativă.
  2. Îți riști reputația în domeniu – în funcție de domeniul în care lucrezi și de nivelul la care ai ajuns, plecarea neașteptată de la un job nou îți poate afecta reputația. Dacă șeful tău are multe relații și cunoștințe în industrie, le poate semnala acestora că nu ești o persoană de încredere și îți poate afecta viitorul în carieră.   
  3. Îți vei pierde siguranța financiarădemisia de la un job fără niciun alt loc de muncă la orizont te poate afecta financiar destul de mult. E important să iei în calcul cât timp îți poți permite să te întreții până să fie necesar un alt job. Ține cont și de faptul că orice loc de muncă nou îți va asigura primul salariu, deseori, după prima lună de lucru, deci vreo trei săptămâni cel puțin sigur nu vei avea un venit de la acest nou angajator.  

 

Fă-ți un plan de acțiune înainte de a-ți da demisia

Pentru a evita pe cât posibil dezavantajele de mai sus, e esențial să îți faci o strategie pentru perioada următoare:

 

  • Găsește-ți un alt job – caută înainte pe www.ejobs.ro posturile care ți se potrivesc și aplică la cât mai multe. Alternativ, dacă nu vrei să te grăbești, poți opta pentru diverse micro-joburi sau colaborări pe termen scurt care să îți asigure un venit minim până găsești jobul perfect. De asemenea, nu strică să vorbești cu vechiul angajator – dacă ai plecat în termeni amiabili și încă nu ți-a fost ocupat postul vechi, ar putea fi cea mai bună variantă pentru tine.
  • Discută cu șeful tău actual sau cu departamentul de HR – dacă simți că există un nivel de respect și încredere suficient de bun cu aceste persoane, ai putea să încerci să negociezi poziția ta în această companie. Care e problema în fond? Prea multă muncă, neînțelegeri cu anumite persoane, sarcini diferite față de ce ai discutat la interviu sau ce scrie în fișa postului? Anumite lucruri pot fi negociate, iar dacă simți că ai putea fi un membru valoros în compania respectivă, merită să încerci.

 

Nu pleca brusc

 

Dacă nu poate fi reparată situația în niciun fel, atunci cel mai bine, atât pentru tine, cât și pentru angajator, e să îți dai demisia. Discută personal cu superiorii tăi și fii cât mai deschis în privința motivelor tale de plecare. Nu îi acuza pe ei, pe colegii tăi sau pe companie direct, ci optează pentru lucruri mai obiective: programul de lucru, cantitatea de muncă sau intensitatea acesteia. Nu e un moment în care să arunci cu vină, nici către ei, nici către tine.

 

Pentru a evita riscurile asupra carierei, acceptă să stai o perioadă suplimentară de preaviz, chiar dacă ești încă în perioada de probă și teoretic ai putea pleca oricând. E dificil să ocupi un post rapid, iar plecarea ta bruscă ar putea afecta negativ compania și, implicit, pe tine în domeniul respectiv.

 

Nu în ultimul rând, ține minte să nu te blamezi. Avem tendința de a ne implica trup și suflet în munca noastră, iar incapacitatea de a ne adapta la un job poate părea uneori a fi sfârșitul lumii. Dar nu este. Sănătatea mintală, emoțională și fizică sunt printre cele mai importante aspecte ale fericirii la job și trebuie tratate cu seriozitate maximă de fiecare dată.

A fost util articolul? 28
demisie
  • AvatarANCA LACRAMIOARA BUCECEANU zice

    EU UNA SUNT ONESTA DACA MA PUS CEL NECURAT SAMI FAC O DROIE DE CONTURI EU AM UN SINGUR CONT DE FACEBOOK VIL DAU ACUM

Leave a Reply