• 22 Jan. 2018
  • 3 min

E timpul să-ți schimbi jobul sau cariera?

Schimbi jobul sau cariera - eJobs
Autor
Iulia Vacaroiu
Iulia Vacaroiu Și-a conturat abilitățile de copywriter de-a lungul anilo... Arată mai mult

Simți că nu ești cu adevărat fericit la actualul tău job? Cu toții am resimțit asta într-un moment sau altul. E normal ca după câțiva ani într-un domeniu, când devenim cu adevărat pricepuți în ceea ce facem și începem să descoperim competiția la locul de muncă la un alt nivel, să simțim nevoia unei schimbări. Doar că înainte de a alege un nou traseu e important să realizăm ce ne nemulțumește: jobul în sine sau domeniul cu totul?

Așadar, înainte de a porni în căutarea anunțului de job potrivit, pune-ți următoarele 5 întrebări despre cariera ta:

 

  1. „Dacă mi-ar spune cineva că de mâine nu aș mai putea lucra în domeniul meu, cum m-aș simți și ce aș face?”

 

Chiar dacă la început pare improbabil ca jobul tău să dispară de pe o zi pe alta, acest lucru s-a întâmplat în mai multe industrii. Automatizarea liniilor de producție poate rezulta în mai puține joburi pentru stivuitoriști, iar schimbările bruște în rețelele sociale ar putea periclita joburile specialiștilor în social media. E o posibilitate mai mult sau mai puțin latentă pentru orice domeniu și nu e rău să te pregătești măcar un pic pentru ea. În orice caz, dacă gândul că jobul tău s-ar putea să nu mai existe mâine nu te panichează și deja ai răspunsul pregătit pentru ce vei face într-o asemenea situație, s-ar putea ca momentul ideal de face marea schimbare de carieră să fie chiar acum.

 

  1. „Ce nu-mi place la actualul job?”

 

Să zicem că îți displac colegii sau poate relația cu managerul, la așa un nivel încât nu te mai poți gândi la nimic altceva. Dar chiar e singurul lucru care îți displace la jobul tău? Chiar dacă sună școlărește, fă-ți o listă de lucruri pozitive și negative la job și trece-le pe toate, tot ce-ți vin în minte, chiar și faptul că e baia departe de biroul tău, chiar și task-ul acela mic, dar repetitiv, care îți strică ziua de fiecare dată. Acum privește-le pe toate în ansamblu. Dacă lucrurile respective țin doar de locul de muncă și există șansa să găsești un mediu mai bun altundeva, atunci e momentul să-ți schimbi jobul. Alternativ, dacă ele țin mai degrabă de domeniul în care lucrezi, atunci poate e cazul să iei în considerare o schimbare de carieră.

 

  1. „Cum arată mediul perfect pentru mine?”

 

Chiar dacă simți că traseul tău profesional nu ți se potrivește, dar nu ai nicio idee legată de ce altceva ai putea face, nu te panica. Acordă-ți timp să descoperi pasiunea ta! Poți începe cu mediul mult-visat. Te încântă ideea de a lucra mai mult în natură? Ți-ar plăcea un job cu o echipă mai mică, unde toată lumea se cunoaște? Ți-ar plăcea un mediu mult mai creativ sau poate să lucrezi de acasă? Pornește de aici, de la lucrurile mici care se pot obține și care îți aduc fericire. Restul se învață!

 

  1. „Aș putea să-mi câștig existența din pasiunile mele?”

 

E important să îți susții pasiunile în procesul dezvoltării personale, chiar dacă o faci pentru un număr limitat de ore în fiecare săptămână, chiar dacă uneori pare greu. Poți, desigur, opta să îți transformi pasiunea în carieră și, de cele mai multe ori, vei descoperi că acest lucru, în ciuda dificultăților, e exact ceea ce aveai nevoie din punct de vedere profesional ca să fii cu adevărat #HappyLaJob. Dacă nu vezi un mod de a monetiza pasiunea ta, încearcă să o privești din mai multe unghiuri. Nu te lăsa bătut, dar nici nu te lăsa frustrat de această schimbare. Ar fi păcat ca pasiunea ta să se transforme într-un job stresant, când ar putea deveni foarte ușor jobul visurilor tale. 

 

  1. „Sunt pregătit pentru schimbarea carierei?”

 

O astfel de schimbare presupune dobândirea unor cunoștințe noi. Înseamnă cursuri, poate chiar o facultate nouă și pornirea pe piața muncii fără niciun pic de experiență. Ești pregătit financiar să renunți la toți anii de experiență cumulați până acum și s-o iei de la zero? Și pregătit emoțional să treci peste obstacolele care te așteaptă? Dacă da, atunci acum e momentul!
Răspunde-ți cu onestitate la aceste întrebări, apoi caută jobul și domeniul care ți se potrivesc pe www.ejobs.ro! Ai sute de oportunități înainte, trebuie doar să realizezi ce îți dorești înainte să îți schimbi jobul. Cât despre importanța pasiunii în carieră, află tot ce vrei să știi cu ajutorul campaniei #HappinessIsMe

 

Citești și:

Printre joburi găsești și picăturile de fericire

Pasiune, foame și succes – Povestea lui Grasu XXL

„Fericirea la job e ca un vin bun, din ce în ce mai mișto.”

A fost util articolul? 2

    Leave a Reply