• 19 Jan. 2018
  • 2 min

Cum să-ți păstrezi entuziasmul la locul de muncă?

entuziasmul la locul de muncă

„Lucrez în contabilitate de aproape doi ani, înregistrez facturi în fiecare zi, asta e tot ce fac. Nu mai sunt încântată deloc. De fapt am început să aplic și pentru alte joburi”, îmi spunea o prietenă acum ceva vreme. Și atunci, m-am gândit că un astfel de domeniu nu este singurul care ar putea să devină plictisitor. Mi-am adus aminte și de un articol pe care îl citisem anterior în care un însoțitor de bord povestea despre cum și-a pierdut el entuziasmul la locul de muncă. Nu mă gândeam vreodată că această meserie ar putea deveni plictisitoare.

Acest lucru se întâmplă pentru că la un moment dat, indiferent de ceea ce faci, jobul tău devine o rutină. Totuși, nu trebuie să te gândești doar la demisie, ci poți încerca să schimbi ceva. Cu toții știm că este destul de greu să ieși din zona de confort sau să te desparți de colegii cu care ai devenit între timp prieten.

Cumva este de datoria angajatorului să-ți ofere flexibilitate și să nu te lase să te plafonezi la job. Însă dacă în organizația ta nu se face nimic în acest sens poți lua măsuri.

Uite câteva rețete care ar putea da culoare jobului tău:

 

O promovare ar putea fi binevenită

Dacă îți petreci destul de mult timp pe rețelele de socializare în timpul celor opt ore de muncă sau reușești să termini prea repede task-urile care ți-au fost delegate, ai putea să discuți cu managerul tău despre o promovare. Nici lor nu le convine să pleci, mai ales în contextul crizei acute de personal din România. Deci, ar putea să găsească o soluție fie o promovare în cadrul echipei, fie pe o poziție într-un alt departament.

 

Implică-te într-un proiect nou

Un proiect nou ar putea schimba multe lucruri în atitudinea ta față de jobul tău. Dacă simți că te plictisești, este clar că ai nevoie să-ți asumi noi responsabilități și să dovedești că poți face mai mult decât atât. Companiile sunt tot mai deschise pentru astfel de inițiative, așa că go for it!

 

Participă la traininguri

Trainingurile organizate de companii de multe ori sunt văzute ca pe un motiv de a scăpa de muncă. Însă trebuie să știi că nu strică niciodată să afli lucruri noi; chiar dacă nu-ți folosesc imediat, pe termen lung ar putea fi informații utile. Iar dacă vei fi dornic să asimilezi cât mai multe informații, ai putea să obții și o apreciere mai mare din partea colegilor sau managerului.

 

Cere o mărire de salariu

Dacă urmezi acești pași, recompensa financiară poate veni de la sine, fără să o mai ceri tu. Totuși nu crede că recompensa financiară o să-ți readucă entuziasmul, aceasta poate fi o soluție doar pe termen scurt.  

Angajează-te să mentorezi un coleg nou

Dacă ai un coleg nou venit în organizație, atunci discută cu managerul despre posibilitatea de a-l mentora, sigur, dacă te simți pregătit pentru asta. Prin acest mod, vei câștiga mai multă încredere în tine și vei reuși să-i determini și pe alții să te urmeze.

 

Schimbă drumul spre birou

Studiile arată că oamenii care merg în fiecare zi spre birou pe același traseu sunt mai puțin atenți la detaliile din jur. O recomandare ar fi să schimbi drumul spre job, ai putea observa în jurul tău lucruri care să te binedispună.

Și nu în ultimul rând, nu uita că atitudinea și felul în care vezi tu lucrurile îți influențează activitatea pe care o desfășori zi de zi.

Cu toții știm că un job trebuie să ne asigure un trai satisfăcător, astfel încât să ne simțim confortabil. Dar nu doar despre asta este vorba. Dacă jobul nu-ți aduce niciun fel de plăcere, atunci trebuie să te reorientezi în carieră, ori domeniul nu este potrivit pentru tine, ori valorile organizației nu se aliniază cu ale tale.  

 

Citește și: Cum îți poate afecta Job Hopping-ul cariera

Rezoluții pentru cariera mult dorită

Mai contează scrisoarea de intenție?

 

A fost util articolul? 0
calcul salariujoburilocuri de muncasalarii

Leave a Reply