• 29 Aug. 2006
  • 2 min

Cum sa atragi atentia asupra stirii tale.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Imagineaza-ti ca iti verifici cutia postala in fiecare zi, dar ca de fiecare data o gasesti plina de materiale inutile. In mod similar, editorii si directorii […]

Imagineaza-ti ca iti verifici cutia postala in fiecare zi, dar ca de fiecare data o gasesti plina de materiale inutile. In mod similar, editorii si directorii de stiri din lume sunt asediati zilnic de sute si sute de stiri si comunicate de presa venite prin fax, posta sau e-mail. Daca vrei ca stirea ta sa iasa in evidenta in acest haos controlat, trebuie sa stii cum functioneaza un birou de stiri.

Editorii si directorii responsabili cu stirile detin puterea in birourile de stiri si sunt mereu presati de deadline-uri in ceea ce priveste trimiterea reporterilor pe teren, si publicarea unor articole la zi. Aceste persoane care iau deciziile sunt pregatiti sa faca evaluari rapide atunci cand aleg subiectele pentru stirile zilei. Uneori, aceste evaluari sunt usor de facut deoarece unele subiecte sunt de actualitate prin insasi natura lor – cum ar fi calamitatile naturale, criminalitatea sau actele de curaj. Acestea sunt genul de subiecte care trebuie sa apara pe posturile de televiziune pentru a le face competitive si a-i atrage pe telespectatori. (Arunca o privire pe prima pagina a ziarului local / national sau urmareste primele cateva minute din grupajul de stiri al postului de televiziune local. Poti identifica cu usurinta subiectele: incendii, inundatii, curse electorale, etc.) Tine de datoria editorilor si directorilor de stiri sa umple timpul de difuzare sau paginile unui ziar cu un continut care sa fie atat informativ, cat si interesant pentru publicul lor. Principalul instrument pe care il folosesc pentru a gasi astfel de stiri este comunicatul de presa.

Din momentul in care comunicatele de presa asediaza birourile de stiri, ele sunt evaluate rapid (de multe ori in cateva secunde) si impartite in cateva categorii. Cele mai putin interesante sau irelevante dintre ele sunt date imediat la o parte. Daca un comunicat pare interesant si are mentionata data la care va avea loc, dar nu se incadreaza in tiparul stirilor pentru ziua respectiva, poate fi asezat intr-un dosar cu stiri viitoare (un sistem bazat pe calendar) care vor aparea in alta zi. Cele cateva comunicate norocoase care rezista acestei evaluari sunt trimise reporterilor sau sunt trecute ca rezerve in eventualitatea ca unul din articolele care trebuiau sa apara in ziua respectiva pica.

Dupa cum reiese de mai sus, este greu sa redactezi un comunicat care sa iasa in evidenta dintre sutele de comunicate care se intrec pentru un loc in editia stirilor de seara. Totusi nu este un lucru imposibil.

Exista un motiv pentru care comunicatele de presa se mai numesc si stiri de ultima ora: se presupune ca au continut de stiri. Un comunicat care nu ofera stiri va fi timis imediat in cosul de gunoi, in timp ce un comunicat de actualitate poate fi dat publicitatii. Jurnalistii privesc stirile ca pe o intrerupere a “status quo”-ului; prin urmare, si specialistii in PR ar trebui sa adopte aceeasi definitie de lucru. In plus, urmatoarele idei verificate te pot aduce in atentia mass mediei.

– Anunt nou (mai mare, mai bun, mai rapid)
– Rezultatele unui studiu de actualitate
– Curente
– Referire la un subiect de actualitate
– Identifica subiecte de interes national (si vice-versa)
– Subiecte umanitare importante
– Controverse
– Puncte de vedere noi asupra unor probleme vechi
– Anuntarea unei etape noi in dezvoltarea firmei
– Anuntarea unor planificari calendaristice
– Evenimente speciale
– Reactii de raspuns la anumite intamplari
– Aliante neobisnuite

Aceste idei te pot ajuta sa iti redactezi stirea, astfel incat sa devina atragatoare pentru media, dar nu te limita la doar la aceste sugestii. Daca nu ai ceva nou de anuntat, poti sa creezi chiar tu subiecte de actualitate. Daca vei gandi ca un reporter, vei avea mai mult succes in a atrage atentia mediei.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply