CV-ul tau deja contine date despre aptitudinile, experienta si realizarile tale. Ce-ar mai putea avea nevoie angajatorul sa stie despre tine? Ei bine, l-ar putea interesa […]
CV-ul tau deja contine date despre aptitudinile, experienta si realizarile tale. Ce-ar mai putea avea nevoie angajatorul sa stie despre tine?
Ei bine, l-ar putea interesa daca lucrezi bine in echipa, daca esti o persoana creativa, daca iti comunici ideile eficient.
Aceste calitati sunt cautate de toti angajatorii, iar interviul este un bun prilej pentru a le evidentia.
Rezolva problemele
Iti aduci aminte de problemele acelea complicate de matematica din clasa a patra? Ei bine, nu au fost o pierdere de vreme, deoarece calitatea de a fi un bun rezolvator de probleme este foarte bine vazuta de catre angajatori, iar companiile sunt mereu in cautarea unor candidati care sa le rezolve problemele cat mai rapid, ieftin si bine.
De la reducerea bugetelor, pana la rezolvarea crizelor sau a proiectelor intr-un timp cat mai scurt, pentru orice job ai de rezolvat „misiuni imposibile”.
Pentru a-ti testa si analiza calitatile de bun rezolvator de probleme, unii intervievatori pot pune intrebari-capcana, ca de exemplu: „Cate masini albastre exista in Statele Unite?”.
Ceea ce doreste intervievatorul de la tine este sa incerci sa obtii un raspuns. Ai putea raspunde, de exemplu:
„ Ei bine, sunt aproximativ 270 milioane de locuitori in Statele Unite; este posibil ca 40 de milioane dintre ei sa aiba sub 16 ani, iar alti 40 de milioane sa nu aiba permis de conducere. Prin urmare, sunt aproximativ 190 de milioane de cetateni americani care pot avea masina…”.
Si poti continua asa, pana cand ajungi la un rezultat. Nu este atat de important numarul pe care il obtii, cat modul in care abordezi problema – aceasta il va convinge pe angajator ca ai calitatile necesare.
Din fericire, majoritatea angajatorilor nu iti vor pune astfel de intrebari in cadrul unui interviu pentru a te testa, ci iti vor adresa, cel mai probabil, intrebari directe, ca de exemplu: „Povesteste-mi despre o situatie dificila pe care a trebuit sa o rezolvi. Cum ai rezolvat-o?”
Poti raspunde unei astfel de intrebari foarte simplu, cu putin exercitiu; inainte de a participa la interviu, pregateste-ti o lista cu cel putin 10 exemple despre situatii in care ai rezolvat eficient anumite probleme. Aminteste-ti care era scopul principal al fiecareia dintre situatii, cum ai rezolvat-o si de ce ai ales modalitatea respectiva. Avand aceasta lista pregatita, vei raspunde cu usurinta si cu incredere oricarei intrebari.
Comunica
Cea mai buna modalitate de a te evidentia este aceea de a comunica eficient si cu usurinta. Multe anunturi de joburi au una dintre cerinte aceea de a avea calitati de bun comunicator, in special cu publicul.
Deja ai inceput sa tremuri? Nu esti singurul – glosofobia, teama de a vorbi in public, este una dintre cele mai raspandite fobii in SUA si nu numai. De aceea, angajatorii sunt intotdeauna in cautarea unor candidati care sa nu se teama sa vorbeasca in public.
Pentru a-ti imbunatati calitatile de bun comunicator pe parcursul unui interviu, incearca una din urmatoarele variante:
• Exerseaza in fata oglinzii prezentarea jobului anterior, in mai putin de 2 minute.
• Exerseaza cu un prieten un „joc de roluri”, in care acesta iti pune intrebari ce ar putea sa iti fie adresate de catre angajator – raspunde clar si fara sa te grabesti.
• Daca nu intelegi o intrebare, in loc sa intri in panica, roaga intervievatorul sa o reformuleze.
• Daca te simti agitat si nervos, incearca sa te relaxezi si sa inspiri adanc.
• Pe tot parcursul interviului, priveste drept in ochii angajatorului.
• Si, in cele din urma, dar nu in ultimul rand, nu uita de respiratia proaspata!
Lucreaza excelent intr-o echipa
In cartea sa, Inteligenta Emotionala, Daniel Goleman afirma ca succesul tau nu depinde in primul rand de inteligenta, experienta sau aptitudinile tale, ci de „inteligenta emotionala”, adica abilitatea de a „citi” emotiile si sentimentele celorlalti.
Unul dintre cele mai bune indicii ale inteligentei emotionale este abilitatea de a lucra in echipa. Majoritatea firmelor au cel putin un angajat, asa ca a lucra excelent intr-o echipa te poate ajuta foarte mult sa-ti gasesti un job.
A lucra excelent intr-o echipa implica mai mult decat a-ti indeplini partea ta de responsabilitati – implica a fi un lider atunci cand este nevoie, a sti sa-ti faci cunoscute opiniile, a sti cand sa tii cont de parerile celorlalti si a sti sa conduci echipa catre cele mai bune rezultate, fara conflicte.
Pentru a accentua intervievatorului calitatile tale de lucru excelent in echipa, poti face o lista de proiecte pe care le-ai realizat in echipa, enumerand care au fost contributiile tale personale la succesul proiectelor. Si daca ai rezolvat vreodata conflicte in cadrul echipelor anterioare, mentioneaza acest lucru – va fi asul tau din maneca!
De asemenea, nu ar strica sa mentionezi daca ai coordonat alte departamente, daca ai facut parte din vreun comitet, sau ai fost sef al vreunui proiect in asociatii profesioniste – toate acestea demonstreaza interesul si implicarea ta.
Realizeaza cat mai multe taskuri in acelasi timp
Intr-o colonie de furnici, fiecare dintre acestea indeplinesc una si numai una din sarcini de la inceputul si pana la sfarsitul vietii lor: „soldat”, „regina” sau „miner” – toate aceste categorii de furnici au o singura menire in viata.
Totusi, locurile de munca ale oamenilor sunt mult mai complexe. Afacerile au succes daca au profit, iar pentru acesta au nevoie de angajati care sa fie capabili sa indeplineasca cat mai multe task-uri diferite in acelasi timp. Aceasta trasatura ideala este denumita „multi-tasking”.
Pentru a-ti evidentia calitatile tale de a efectua cat mai multe taskuri in acelasi timp:
• Fa o lista cu cele mai importante proiecte pe care le-ai realizat in joburile precedente si noteaza varietatea sarcinilor pe care le-ai indeplinit.
• Daca ti se cere sa discuti pe baza unui proiect anterior, da exemple concrete despre cum reuseai sa echilibrezi cateva sarcini importante.
Pe parcursul interviului, da dovada de bunavointa in a indeplini mai multe tipuri de sarcini, nu selecta doar una sau doua. Acest lucru nu iti va evidentia doar entuziasmul, ci va arata si faptul ca esti interesat in a ocupa un rol important in cadrul companiei, iar candidatii care isi exprima dorinta de a indeplini mai multe roluri in cadrul firmei, sunt aceia care vor fi promovati.