• 27 Jun. 2016
  • 3 min

Cum să negociezi salariul cu viitorii angajaţi

Asemeni candidaţilor care se informează şi vin pregătiţi la interviu cu diferite strategii pentru a obţine salariul dorit, şi din postura de recrutor poţi fi un negociator bun.

Când negociezi salariul cu unul dintre acei candidaţi talentaţi, este important să vii în întâmpinarea aşteptărilor lui şi chiar să le depăşeşti. Evident, nu prea îţi permiţi să îl pierzi, iar formule magice pentru a-l convinge nu există. De fiecare dată, merită să iei în considerare şi factorii externi mai dificil de controlat precum o altă ofertă salarială mai bună, un proiect mai atractiv, imposibilitatea relocării etc. Noi avem câţiva paşi care te vor ajuta să porţi o discuţie plăcută prin care să implici candidatul şi să îl determini să se simtă parte a companiei.

Poartă o discuţie cu managerul companiei înainte de negociere

 

Îţi va fi utilă pentru a avea o imagine cât mai completă asupra beneficiilor oferite. Vorbeşte şi despre acele aspecte care nu sunt specificate în descrierea jobului, precum: program flexibil, posibilitatea de a lucra de acasă, maşină de serviciu, cursuri, posibilitatea de a călători în interes de serviciu, numele clienţilor pentru care se desfăşoară proiecte etc. De asemenea, poţi afla detalii despre atmosfera de lucru în companie, despre oportunităţi de relaxare, dar şi  despre posibilităţi de dezvoltare profesională. Toate detaliile îţi vor oferi abilitatea şi încrederea de a negocia mai uşor, notează News.clearancejobs.com.

Fii informat despre salariile şi aşteptările de pe piaţa muncii



Este bine să ai cât mai multe cifre la îndemână în momentul în care începi negocierea. Să ştii media salariilor pentru zona unde recrutezi, pentru experienţa şi specializarea candidaţilor. Te poţi documenta de la colegii cu experienţă în domeniu, iar pe reţelele de socializare găseşti grupuri de specialişti în resurse umane care îţi pot oferi informaţii. Este important să fii cât mai documentat astfel încât să eviţi momentul mai puţin plăcut când poţi primi o contra ofertă din partea candidatului. Dacă acesta este în situaţia de a se reloca sau de a lucra de acasă, fii gata să obţii de la angajator acele facilităţi care îi sunt de ajutor viitorului angajat să-şi desfăşoare activitatea.

Evită să creezi aşteptări false

 

Include în descrierea jobului şi o marjă în care se va încadra salariul astfel încât să fii cât mai sincer cu toţi candidaţii. Dacă politicile de confidenţialitate nu îţi permit să faci public salariul, comunică-l personal candidatului, de preferat cât mai repede. Desigur, specifică posibilitatea de a creşte salariul în funcţie de expertiza oferită în perioada de probă sau în funcţie de rezultate.

Poker face nu ajută

 

Dacă nu poţi dezvălui salariul în descrierea jobului, asigură-te că acesta corespunde aşteptărilor financiare de pe piaţa muncii, luând în considerare domeniul, experienţa, certificările etc. Evită să adopţi faţa celebrului Poker din cărţile de joc şi să conduci candidatul cu entuziasm spre finalul procesului de recrutare, apoi să îi dezvălui un salariu mai mic decât media pieţei şi decât aşteptările sale. Este bine ca discuţia despre salariu să fie cât mai transparentă încă de la începutul recrutării.

Prezintă întreg pachetul de beneficii

 

Pe lângă oferta salarială, arată candidatului cât de fericit poate fi în companie. Povesteşte despre bonusuri, zile de vacanţă, cultura companiei, despre oportunităţile de training, despre momentele în echipă sau despre programul de lucru flexibil. Orice avantaj extra salariu merită pus în valoare. Importante sunt şi acele competiţiile interne care aduc câştiguri extra salariale.

Optează pentru prezentarea salariului în faţa candidatului

 

Este mult mai uşor ca un candidat să respingă o ofertă salarială venită pe e-mail. Poate considera că e-mailul este standard şi l-ai trimis mai multor candidaţi. Ai mai multe şanse de reuşită dacă personalizezi oferta în faţa candidatului în funcţie de ceea ce îţi povesteşte despre el şi aşteptările sale. În plus, poţi veni cu mai multe argumente dacă există anumite nemulţumiri, precizează Recruiter.com.

Fii pregătit pentru negociere

 

Candidatul deschis să-şi negocieze salariul este o persoană încrezătoare. Din postura de recrutor, este indicat să accepţi negocierea ca parte a unei relaţii pe care o construieşti alături de candidat. Misiunea ta este să afli care sunt aşteptările sale şi care este justificarea pentru un salariu care poate depăşeşte bugetul companiei. Prin întrebări şi răspunsuri puteţi ajunge la concluzia dacă un salariu este corect stabilit sau nu. Fii pregătit cu mai multe variante de negociere agreate cu angajatorul: creşterea salariului după perioada de probă, posibilitatea de a lucra de la distanţă sau de a avea program flexibil. Dacă banii sunt principalul şi cel mai arzător subiect, atunci poţi propune, de comun acord cu managerul şi candidatul, un plan de salarizare bazat pe performanţă.

 

A fost util articolul? 0
salariu

Leave a Reply