Ai trimis comunicat dupa comunicat, fara succes? Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a reusi. Q: Am trimis o multime de comunicate unor ziare si reviste […]
Ai trimis comunicat dupa comunicat, fara succes? Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a reusi.
Q: Am trimis o multime de comunicate unor ziare si reviste locale dar nu am primit nici un raspuns pana acum. Ce am gresit oare, sau ce pot sa fac pentru a-mi mari sansele de fi publicat ?
A: In primul rand, nu presupune ca ai dat gres daca nu ai primit nici o veste de la publicatiile carora le-ai trimis acele communicate. Am vazut subiecte care au aparut in publicatii foarte cunoscute la cateva luni dupa trimiterea lor la redactie. Daca ai impresia ca nu ai reusit sa-i impresionezi incearca din nou dar dintr-o perspectiva noua pe masura cititorilor publicatiei respective.
1. Exista doua aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand trimiti un comunicat de presa. Primul se refera publicul vizat de stirea respectiva, iar al doilea la actualitatea comunicatului. Rolul editorului este de a scoate o publicatie care sa fie pe placul cititorilor. Daca acestia doresc stiri, comunicatul tautrebuie sa fie de actualitate. Daca publicul doreste lamuriri cu privire la un subiect anume, comunicatul tau trebuie sa fie pe masura. Oricare ar fi situatia incearca sa te pui in locul editorului si sa multumesti publicul prin ceea ce scrii.
2. Editorii sunt in general asediati de comunicate mai ales astazi cand accesul la internet este foarte raspandit. Daca scrii un comunicat de presa standard nu-i vei determina pe editori si jurnalisti sa se inghesuie pentru a-l publica. Daca nu gasesti un subiect de actualitate care sa le atraga atentia imediat, comunicatul va ajunge in cosul de gunoi.
3. Gaseste o perspectiva noua. Ofera-le reporterilor informatii pasionante care sa se potriveasca cu specificul publicatiei lor. Ofera-le ceva prin care sa atraga atentia cititorilor. Din moment ce nu esti Jack Welch sau Bill Gates, care aduc vesti bine cotate dintr-un mediu de afaceri important, trebuie sa creezi o perspectiva interesanta.
4. Foloseste-ti imaginatia in ceea ce priveste modalitatea de prezentare a comunicatului. Gandeste-te bine la continutul comunicarii si foloseste-ti flerul la redactarea acesteia. Evita expresiile de jargon; de obicei editorii modifica comunicatul de presa pentru a-l face compatibil cu nevoile publicului. Compune comunicatul astfel incat editorul sa continue sa-l citeasca. Acet lucru necesita ceva timp de gandire si planificare dar nu este imposibil. Ai grija ca informatia pe care o trimiti sa nu sfarseasca in teancul de comunicate primite si necitite de catre editor.
5. O abordare pe care a folosit-o si eu si despre care am vazut ca functioneaza bine este abordarea Q&A. Spre exemplu: Siguranta Informatiilor in Centrul Afacerilor: Un Interviu cu Michael Bruck, Expert in Domeniu. Sunt puse intrebari de actualitate, iar acestora le va raspunde presedintele companiei. Editorilor le place sa intre in legatura cu experti si de asemenea le plac subiectele de actualitate. Comunicatul a iesit in evidenta, a avut fler si a fost pe gustul publicului.
6. Un alt aspect demn de luat in seama este cum sa abordezi un editor. Ai folosit e-mail-ul, faxul sau telefonul pentru a-ti comunica informatiile? Metoda cea mai potrivita de abordare depinde de cerintele si preferintele editorilor.
7. Un sondaj de opinie la care au participat peste 100 de editori de ziare a scos la iveala faptul ca cel mai criticat aspect al comunicatelor de presa era ca “Incearca prea mult sa-si faca reclama.” Trebuie sa fii la fel de obiectiv ca un reporter fata de afacerea ta. Editorii urasc reclama; ei prefera stirile. Daca incerci sa-ti faci reclama indirect vei fi prins. Compune cu grija o abordare bazata pe stiri. Ofera-le o perspectiva asupra afacerii tale, pe care publicul sa o perceapa sub forma de stire, divertisment sau informatie utila.
8. Televiziunea are priza la mase. Radio-ul se adreseaza publicului pe categorii in functie de caracteristicile demografice. Revistele de specialitate vizeaza un public pe masura. Fiecare din aceste mijloace de comunicare se lupta pentru a castiga o audienta mai mare. Gandeste-te la modul in care ar fi perceput comunicatul tau de catre fiecare tip de public si te poti hotari mai usor unde sa trimiti comunicatul.
9. Cel mai important este sa nu renunti. Daca o publicatie nu este interesata de povestea sa s-ar putea ca o alta publicatie sa fie interesata. Editorii se afla intotdeauna – dar intotdeauna – in cautare de stiri; de multe ori e doar o chestiune de timp. Treci direct la subiect, nu bate apa-n piua, si asigura-te ca ai specificat motivele pentru care stirea ta merita sa apara.