Dupa cum mentionam in ultimul articol, acesta este al doilea dintr-un set de trei articole referitoare la cautarea creativa de surse de candidati si relatii. In […]
Dupa cum mentionam in ultimul articol, acesta este al doilea dintr-un set de trei articole referitoare la cautarea creativa de surse de candidati si relatii. In acest articol, intentionam sa prezentam o modalitate eficienta de utilizare a internetului pe langa alte modalitati creative.
Internetul este o resursa uriasa si putin folosita de recruterii profesionisti, in special pentru cautarea atat a candidatilor pasivi cat si a celor activi. Utilizarea eficienta a internetului necesita multa disciplina pentru a acoperi toate resursele pe care le implica; in schimb, multi recruteri considera, din nefericire, ca dureaza prea mult sa utilizezi internetul ca pe un instrument eficient de cautare a candidatilor. In prima parte a acestui articol speram sa-ti aratam cum poti profita de internet timp de o ora pe zi! (Nota: inainte de a trece la “rutina de o ora pe zi” va trebui sa investesti timp in cercetare, compilare si analiza.)
Pe parcursul seminariilor noastre pe internet, in momentul in care mentionam “sub-utilizarea internetului”, multi recruiteri protesteaza spunand ca folosesc internetul de ani de zile. Experientele noastre au aratat ca desi protestele pot fi considerate valide, majoritatea autorilor lor de abia au zgariat suprafata informatiilor care le stau la dispozitie. Pentru a folosi cat mai mult informatiile disponibile pe internet, trebuie luam in considerare cele trei nivele importante pe internet.
• Nivelul intai. Acest nivel cuprinde principalele site-uri de recrutare cu “trafic intens” cum ar fi Monster.com care atrag audiente foarte mari. Majoritatea acestor site-uri sunt platite si necesita o forma de aderare. Nu sunt importante numai ca surse de aplicanti; iti ofera expunerea importanta de care compania si organizatia ta au nevoie pentru recrutare. La acest nivel intra si motoarele de cautare si grupurile de stiri. Acestea din urma sunt o sursa gratuita de a face reclama posturilor si de a cauta CV-uri, reprezentand un instrument excelent pentru cautarea candidatilor pasivi. Exista 2.500 de motoare de cautare cu o multime de CV-uri care probabil ca nu apar pe site-urile cu joburi disponibile.
• Nivelul al doilea. Acesta cuprinde celelalte site-uri nationale importante de recrutare care nu au un trafic la fel de ridicat ca cele din primul nivel. Acest nivel cuprinde si o “nisa” de site-uri de recrutare pentru cautarea abilitatilor si disciplinelor pe care le urmaresti. Acestea pot sa fie gratuite sau contra cost in functie de site.
• Nivelul al treilea cuprinde site-urile locale de recrutare care sunt in cea mai mare parte gratuite.
Intrebarea evidenta care se pune aici este “Cum poate un recruiter sa parcurga toate cele trei nivele intr-o zi in decursul unei ore?” Recrutarea de succes pe internet necesita un program planificat, disciplinat care sa fie respectat zilnic. Doar respectandu-ti mereu programul stabilit vei incepe sa culegi beneficiile recrutarii pe internet. In continuare apare exemplul unui program care-ti va permite sa petreci acea ora pe zi pe internet si sa intretii o rata inalta de succes. Acest program trebuie sa fie adaptat la nevoile tale individuale si organizationale.
• Primul pas in stabilirea programului cautarii pe internet nu se incadreaza cu siguranta in schema de o ora pe zi, dar acest efort este facut o singura data. Presupunand ca firma ta nu este inca membra a nici unuia dintre nivelele unu si doi, si presupunand ca dispui de bugetul pentru a te inscrie intr-unul dintre aceste nivele, cerceteaza si identifica unul sau mai multe site-uri cu plata care iti pot satisface cel mai bine nevoile de recrutare. Apoi realizeaza o lista de motoare de cautare, grupuri de stiri, site-uri de recrutare gratuite, site-uri “nisa” si site-uri locale de recrutare. O data ce ai realizat aceste liste, analizeaza-le aplicabilitatea si utilitatea, eliminandu-le pe cele care nu raspund nevoilor tale si alege cateva pentru a le include in programul tau zilnic. Acum iti poti organiza programul!
• In fiecare zi – cauta pe site-urile principale din nivelul unu si doi. (Nota: majoritatea acestora au agenti care vor face toata munca pentru tine.) De asemenea cauta pe grupurile de stiri pe care le-ai selectat. Acestea pot fi cercetate prin motoare de cautare cum ar fi NineMsn.
• In fiecare alta zi (ex. luni sau miercuri) – cerceteaza cateva motoare de cautare si site-uri de recrutare (generale, locale si “nisa”) pentru abilitatile de care ai nevoie.
• In fiecare alta zi (ex. marti si joi) – cauta pe alte motoare de cautare si site-uri de recrutare.
• Vineri – petrece-ti ora ramasa cautand creativ ceva nou care sa te ajute sa-ti realizezi nevoile de recrutare. Aici intra cautarea pe site-urile ISP, informatii asupra participantilor la conventii, site-uri studentesti, site-uri cu informatii despre recrutare, etc.
Cu riscul de a spune lucruri evidente, atunci cand un motor de cautare sau un site nu reuseste sa raspunda asteptarilor tale dupa mai multe cautari, renunta la el si inlocuieste-l cu un altul din lista ta. Desi metoda incercare si eroare poate fi enervanta, ramane principala metoda de identificare a site-urilor de pe internet care iti vor fi cel mai de folos.
In ultimul nostru articol am discutat despre branding-ul angajarii si importanta de a avea o pagina web puternica si creativa. Din nou, presupunand ca firma ta este membra a unuia sau mai multor site-uri importante de nivelul unu sau doi, ai grija ca anunturile tale sa fie legate prin hyperlink de pagina ta web. Astfel vei invita partile interesate sa afle mai multe despre organizatia ta si despre cum cum poate organizatia ta sa-i ajute in atingerea scopurilor lor in cariera.
Grupurile de stiri pe internet sunt pline de informatii utile in cautarea aplicantilor pasivi. Cauta pe grupurile de stiri rapoarte guvernamentale care-ti pot oferi informatii referitoare la abilitatile pe care le urmaresti. Cauta numele individului care a scris raportul si adresa sa de e-mail. Cauta in istoricul CV-urilor sau articolelor pentru a vedea unde a mai depus individul un CV sau un articol. Astfel vei putea descoperi indivizi cu interese asemanatoare, prin urmare cu abilitati asemanatoare.
Lucreaza cu angajatii tai actuali de succes care poseda abilitatile pe care le urmaresti. Utilizeaza sondajele sau conversatiile fata in fata pentru a afla care sunt preferintele lor de cautare pe internet. Apoi contacteaza aceste site-uri, grupuri de stiri, etc. si intereseaza-te cu privire la posibilitatea postarii unui hyperlink sau anunt. Astfel poti incerca sa-i indrepti pe aplicantii pasivi si activi spre pagina ta web.
Internetul ofera o bogatie de informatii si surse de recrutare. Foloseste-ti creativitatea pentru a descoperi sursele potentiale care vor aduce trafic pe pagina ta web si asigura-te ca aceasta dispune de informatiile de care au nevoie indivizii pentru a intelege cum ii poate ajuta compania ta sa-si dezvolte cariera. Succes la vanatoare!