• 8 Mar. 2006
  • 3 min

Cum sa reciclezi publicitate.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Sa iti faci publicitate nu este un elixir magic. Decat daca ideea ta afecteaza, amuza, ajuta sau raneste milioane, va fi de domeniul trecutului inainte sa […]

Sa iti faci publicitate nu este un elixir magic. Decat daca ideea ta afecteaza, amuza, ajuta sau raneste milioane, va fi de domeniul trecutului inainte sa apuci sa spui “a fost.” De fapt este o scanteie ce se stinge daca nu stii cum sa o reciclezi.

Sa spunem ca firma ta apare la stirile de seara intr-o poveste necontroversata. Milioane vor vedea imaginile. Multe milioane nu le vor vedea. Poate ca un articol in ziar este scris despre tine. Are un impact imediat. Urmatoarea zi este hartie de impachetat. La fel si pentru aparitii in reviste, interviuri radio sau aparitii in talk-show-uri.

Aici sunt modalitati de reciclare a celor 15 minute de faima pentru mentinerea impactului:

Cui ar trebui sa trimiti copii?

Nu include niciodata o tenta de vanzare cand vrei sa arati articolul altora. Adaugand aceasta tenta iti va transforma oportunitatea de a iti impartasi norocul in SPAM- ceea ce nu iti va aduce ceva pozitiv.

Tiparirea

Trimite copii prin posta sau trimite prin e-mail cu link-ul locului unde s-a publicat articolul oricui vrei sa impresionezi in mod favorabil cu succesul tau incluzand:
1.Clienti din prezent sau posibili
2.Agentilor tai de vanzari si reprezentativilor pentru ca ei sa le arate posibililor clienti
3.Prietenilor si familiei
4.Bancherilor, avocatilor, contabililor si furnizorilor

Cand aduceam faima lantului de magazine al lui Stew Leonard, au observat ca trimiterea unor copii de publicitate majora i-a ajutat sa obtina furnizori care pana atunci ii considerau prea mici pentru a face afaceri cu ei. Acelasi lucru ti se poate intampla si tie.

Jurnalistii

Chiar daca ar fi logic ca jurnalistii ar fi primii care ar vrea sa scrie despre orice este nou sau interesant, acest lucru este deseori neadevarat. Sa fie in stare sa includa articole scurte despre compania ta intr-un modul catre alti jurnalisti te poate ajuta. Exista o anumita mentalitate in jurnalism- – cum a fost amplu ilustrat in stima dot-com a anului 1999 si bombardamentul dot-com din 2001.

Jurnalistii de emisie vor aproape intotdeauna sa vada o poveste scrisa inainte ca ei sa se ocupe de ea. Se pare ca toti jurnalistii citesc anumite publicatii atunci cand cauta o poveste noua. Ce ar trebui sa spui?

Pastreza simplitatea. Oricui in afara jurnalistilor: “Suntem forte mandrii de acest articol si am vrut sa il impartim cu voi” este deajuns. Jurnalistilor: este aproape intotdeauna o idee proasta sa trimiti povestea in sine. Include o copie printata sau un CD in urmatoarea scrisoare. Daca povestea este cu adevarat favorabila, ia in considerare trimiterea unui CD sau copie unor jurnalisti foarte importanti cu un bilet in care sa spui, “In caz ca ati ratat asta, suntem foarte mandrii de el si ne-am gandit ca ati dori sa il vedeti.”

Cum sa faci copiile

Printarea
Cere permisiunea sa reprintezi articole scrise. In unele cazuri publicatia va face reprintarea pentru tine, in altele trebuie sa le faci chiar tu. Nu te zgarci. Nu face copii proaste la masina Xerox a oficiului tau. Incearca sa printezi intr-un mod profesionist.

Reproducerea ar trebui sa fie color, incluzand coperta revistei si numele ziarului. Data nu ar trebui printata ceea ce ar trebui sa mareasca folosinta copiei.

Transmiterea
Fa rost de o copie a casetei. Nu o inregistra chiar tu pentru ca vei risca sa iti iasa de o calitate proasta. Esti intervievat la stiri sau apari intr-un talk show, intreaba producatorul cum poti intra in posesia unei copii a casetei. Poti fi nevoit sa platesti.

Pune interviul pe un CD indeajuns de mic pentru a incapea intr-un plic de marimea 10, si inmaneaza-l clientilor, la targuri sau jurnalistilor care manifesta interes in a-l primi. Trimiterea de copii ale casetelor video este scumpa si neproductiva. Foloseste casete video in prezentarile de vanzare, la targuri, pe site-ul Web si atunci cand te viziteaza prietenii.

Internetul
Daca apari intr-un ziar online, revista pe internet sau Web site, printeaza cateva copii la o imprimanta color, imediat. Site-ul s-ar putea sa nu introduca articolul in arhive si s-ar putea sa nu il mai gasesti in viitor.

Trimite prin e-mail o legatura catre poveste celor din lista ta personala de adrese. Nu o trimite ca attachment. Nu o trimite ca o lista deschisa. Trimiterea sub forma unei liste deschise este chiar nepoliticoasa.

Raspandirea
Considera raspandirea un fragment sau o copie a transmisiunii interviului pe siteul tau de Web in oficiul de presa. Daca este ceva destul de important, pune link-ul chiar pe home page si trimite-l clientilor si furnizorilor printr-un e-mail.

Publicitatea reciclata va face deseori mai mult bine decat povestea originala. Aminteste-ti doar ca un caine trebuie sa dea singur din coada.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply