• 21 Oct. 2008
  • 2 min

De ce coaching.

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Daniela Militaru, Dynamic Human Resources Nu de puţine ori întâlnim în cadrul companiilor client, manageri de diferite niveluri care se simt nemulţumiţi de nivelul propriilor abilităţi […]

Daniela Militaru, Dynamic Human Resources

Nu de puţine ori întâlnim în cadrul companiilor client, manageri de diferite niveluri care se simt nemulţumiţi de nivelul propriilor abilităţi de leadership sau neputincioşi sub povara sarcinilor diverse şi a problemelor pe care o astfel de funcţie le implică.

Aceasta se datorează pe de o parte faptului că mulţi manageri au ajuns în poziţii de coordonare datorită abilităţilor şi cunoştinţelor profesionale. Buni profesionişti, se implică încă în activităţi strâns legate de realizarea sarcinilor şi acordă mai puţină atenţie coordonării sau formării oamenilor din echipe.

Pe de altă parte, putem vorbi de cei care în lupta cu obiectivele anuale îşi pierd entuziasmul de a se îngriji de oamenii din echipă şi de relaţiile dintre aceştia.

Parafrazând un mare învăţat, oamenii nu sunt roboţi care funcţionează de la sine. Pentru a ne păstra implicarea în multitudinea de activităţi zilnice avem nevoie să reaprindem permanent acel „foc” interior: pasiunea şi entuziasmul pentru ceea ce ne defineşte ca oameni, ca manageri, ca profesionişti.

{article-2561.jpg}

Din această perspectivă, coachingul este un instrument care implică clientul într-un proces de explorare şi descoperire personală şi îl îndrumă în stabilirea scopurilor şi implementarea unui plan de acţiune specific.

Pornind de la premisa unei relaţii de parteneriat în care clientul are nu doar resursele necesare schimbării, dar şi abilitatea de a le descoperi şi utiliza, managerii sunt sprijiniţi în demersurile privind:
– descoperirea potenţialului propriu
– obţinerea unui echilibru între diferite laturi ale vieţii personale şi profesionale
– eliminarea unor obiceiuri nesănătoase
– rezolvarea unor dificultăţi de comunicare în relaţia cu tipuri diferite de persoane
– stabilirea unor obiective definitorii
– dezvoltarea abilităţilor de leadership

Federaţia Internaţională de Coaching a realizat în 1998 un sondaj care a relevat faptul că 98.5 % din persoanele intervievate care apelaseră la şedinţe de coaching considerau aceasta o investiţie foarte valoroasă şi profitabilă.

Persoanele care apelează la programe de coaching individual dobândesc printre altele:
– viziune mai clară asupra ţelului personal
– perspectivă mai largă asupra rolului în societate
– direcţie clară de dezvoltare
– priorităţi în acţiune

Facilitând demersul de autocunoaştere şi dezvoltare, vă puteţi îndruma în descoperirea şi îndepărtarea blocajelor care împiedică accesarea resurselor şi a propriului potenţial.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply