In lumea muncii, relatiile sunt cu siguranta foarte importante – chiar si Wall Street Journal a raportat ca 94% dintre cautatorii de posturi de succes sustineau […]
In lumea muncii, relatiile sunt cu siguranta foarte importante – chiar si Wall Street Journal a raportat ca 94% dintre cautatorii de posturi de succes sustineau ca relatiile i-au ajutat foarte mult. Relatiile pot lua mai multe forme: Totul de la intalnirea cu o prietena mai veche la o cafea, pentru a o intreba daca ii place la facultatea de drept, a-l ruga pe tatal celui mai bun prieten al tau sa puna o vorba buna pentru tine la compania sa, si pana la intalnirea cu un absolvent mai in varsta de la facultatea ta pentru a afla mai multe despre cariera in asistenta sociala.
Cum pot sa imi fac relatii
Exista multe cai de a-ti face relatii. Iata cateva locuri in care poti sa gasesti persoane care stiu cate ceva despre domeniul, organizatia, sau facultatea in care te gandesti sa intrii:
• Asociatia studenteasca a universitatii tale sau listele cu contacte oferite de biroul pentru cariera
• Propria ta familie extinsa
• Parintii prietenilor tai sau alti membrii ai familiei tale
• Profesorii,consilierii,antrenorii, tutorii si preotii cu care ai avut contact
• Fostii tai sefi si sefii prietenilor si membrilor familiei tale
• Membrii cluburilor, gruparilor religioase si ai altor organizatii carora le apartii
• Toate organizatiile apropiate de locul in care locuiesti sau mergi la scoala
Ce informatii poti obtine de la aceste persoane de contact?
1. Iti pot spune cum este sa lucrezi (din punctul lor de vedere) intr-un anumit domeniu sau intr-o organizatie la ora actuala. Iti pot spune de asemenea cum s-a schimbat domeniul si ce prevad pentru viitor.
2. Te pot ajuta sa intelegi de ce abilitati si training ai nevoie pentru a intra si a avea succes intr-un anumit domeniu.
3. Iti pot oferi o privire din interior asupra scolilor si programelor de training.
4. Iti pot oferi informatii din interior asupra unei organizatii, ca de exemplu, cine conduce, cum este cultura organizationala, ce fel de persoane au indeplinit rolul la care aspiri, de ce ai nevoie pentru a avea succes in acel post, care sunt noile directii sau schimbarile care s-ar putea sa aiba loc in curand, cum sa-ti realizezei scrisoarea de intentie si CV-ul astfel incat sa te remarci, cum sa negociezi avantajos, si alte sfaturi pentru interviu. O scrisoare de intentie si un CV care demonstreaza ca esti exact persoana pe care o cauta organizatia iti pot oferi un avantaj.
5. Pot servi drept exemple reale despre cum este sa lucrezi in acel domeniu. Te poti imagina facand ceea ce fac ei? Te simti bine in postura pe care ti-o imaginezi sau te ingrozeste ideea?
6. Chiar si din cand in cand, persoana careia ii iei un interviu informativ se poate oferi sa te ajute sa-ti depui candidatura. Daca acest lucru se intampla iti poate oferi un avantaj important. Dar indiferent daca obtii aceasta oferta sau nu, informatiile pe care le aduni te pot ajuta foarte mult sa-ti evaluezi optiunile si sa te pregatesti intr-o maniera mai eficienta.