• 16 Jan. 2017
  • 4 min

De ce și-a trecut Teodora Trăistaru șahul printre abilitățile din CV

De ce și-a trecut Teodora Trăistaru șahul printre abilitățile din CV

Pe lângă studii, experiență și competențe legate de domeniul de activitate, Teodora Trăistaru se mai poate lăuda cu o reușită mai rar întâlnită prin CV-uri: campioană la șah.

Înainte de a ne referi la performanța în șah, Teodora Trăistaru (26 de ani) oricum impresionează prin parcursul ambițions în carieră: după ce a terminat Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori și un masterat în Business Management, în cadrul Academiei de Studii Economice București (ASE), s-a anagajat în sectorul financiar-bancar, lucrând pentru companii de top în domeniu (KPMG Romania și Deloitte Romania), și a trecut de mai multe trepte în calificarea ACCA. În mod clar, drumul său este unul consecvent, cu o direcție clară: o carieră bazată pe cifre, logică și analiză. Pe lângă toate aceste realizări, Teodora se mai poate lăuda și cu 12 ani de șah de performanță, un sport despre care ea menționează că a ajutat-o în viața profesională, ca abilitate transferabilă.

„Șahul a fost un simulator excelent pentru viața adultă de azi.”

Teodora Trăistaru și-a descoperit pasiunea pentru șah la vârsta de 4 ani, când tatăl ei a început să o învețe cum să mute piesele. Cu timpul, a început să aprofundeze mutările și să învețe să dezvolte propriile strategii. La 10 ani, deja era campioană națională la juniori, atât la nivel individual, cât și pe echipe. „În perioada de vârf, aveam cel puțin 10 turnee pe an”, își amintește ea. Eforturile sale au fost încununate de o mulțime de succese naționale și internaționale, printre care se numără titlurile de campioană națională la juniori individual și pe echipe, medalia de bronz la Campionatul Național de Senioare (în 2005), medaliile de argint și bronz cu echipa la Superligă (Campionatul Național de Seniori si Senioare pe echipe – bronz în 2006 și 2010 și argint în 2008) și medalia de argint de la Campionatul European pe echipe (în 2006). În prezent, Teodora Trăistaru este afiliată la Asociația Clubul Sportiv Smart Galați, unde are un punctaj ELO de 2.187, scor care o aduce la rangul de expert. „Îmi este greu să sumarizez în câteva propoziții 12 ani intenși, presărați cu victorii, dar și eșecuri, muncă multă și amintiri frumoase alături de oameni faini. Și asta pentru că, în final, premiile contează parcă prea puțin pe lângă amintirile adunate, trăirile, colaborările, prieteniile și drumul parcurs. Nu sunt doar snapshot-uri, ci un cumul de emoții și senzații”, adaugă ea.

Teodora Trăistaru în timpul concursului de șah Cappelle la Grande, în 2015

Teodora Trăistaru în timpul concursului de șah Cappelle la Grande, în 2015

Am vrut să aflăm de la Teodora ce înseamnă să faci șah de performanță și cum poți ajunge să îți faci o carieră din acest sport, întrucât unul dintre copiii talentați, pe care eJobs România îi susține prin campania „Povestea unui CV magic”, este o tânără șahistă de 14 ani, Mădălina Aciu, care deja a câștigat o medalie de argint la Campionatul European de șah rapid. Iată ce am aflat de la Teodora Trăistaru.

eJobs: Ce înseamnă șahul pentru tine? Cum te-a format?

 

Teodora Trăistaru: Uitându-mă în spate, șahul, pentru mine, a însemnat copilărie și adolescență, disciplină și organizare, jocuri tactice și strategii. A fost propria mea lume în care m-am jucat de-a omul matur, cu responsabilități și putere de decizie. A fost un simulator excelent pentru viața adultă de azi.

eJobs: Cum te-a ajutat experiența în șah în viața profesională?

 

Teodora Trăistaru: Jocul în sine te ajută să îți formezi o gândire logică, structurată, să ai o capacitate de analiză bună și să iei decizii eficiente în situații de criză. Pe de altă parte, cumulul de experiențe (am vizitat atâtea țări, am cunoscut o mulțime de oameni de diferite naționalități și am interacționat cu ei) a contribuit la formarea personalității mele.

eJobs: Cum arată o zi din viața ta? Mai ai timp de șah?

 

Teodora Trăistaru: O zi din viața mea are o parte fixă și una variabilă. Partea fixă, adică jobul, se derulează de obicei în intervalul 09:00 – 18:00. Când vine vorba despre partea variabilă, mai precis timpul liber, activitățile preferate se rezumă la „mici plăceri”: o carte captivantă, un film motivant, momente plăcute alături de cei apropiați sau, pur și simplu, momente de reflecție în compania unui ceai cald. Mai joc, de obicei, câte un turneu de șah pe an și urmăresc cu interes ce se mai întâmplă în lumea șahistă.

Teodora Trăistaru, stânga, premiată la Campionatul Național de șah rapid, în 2012

Teodora Trăistaru, stânga, premiată la Campionatul Național de șah rapid, în 2012

eJobs: Ești fericită cu jobul pe care îl ai sau ți-ai fi dorit să lucrezi pe alt post sau în alt domeniu?

 

Teodora Trăistaru: Lucrez pe partea de consultanță financiară și sunt mulțumită de oportunitățile pe care mi le oferă acest job. În plus, atmosfera de lucru este foarte plăcută, iar lucrul in echipa decurge foarte bine. Cel mai mult mă motivează provocările, situațiile noi de pe urma cărora am foarte mult de învățat. Îmi place faptul că fiecare proiect are particularitățile lui și nu intervine rutina.

eJobs: De ce nu ai urmat o carieră în șah?

 

Teodora Trăistaru: Încă de mică, am mers în paralel și cu șahul și cu școala, iar acest lucru a însemnat foarte multe ore de studiu. În cadrul liceului, a trebuit să mă decid ce drum să parcurg mai departe. Astfel că am ales școala și nu regret. În opinia mea, ca să poți trăi doar din competiții de șah, fără să ai grija zilei de mâine, ar trebui să fii ca Magnus Carlsen (campionul mondial la ora actuală).

În România, nu știu dacă este realizabil, deoarece premiile oferite la competiții sunt relativi mici. Estimativ, premiile pot varia de la un minimum de 100-200 lei până la, să zicem, 2.000 de lei, iar o competiție se derulează, de obicei, pe parcursul unei săptămâni întregi. Totuși, sunt mai multe criterii care trebuie luate în considerare și nu se poate generaliza. Fondul de premiere la competiții depinde de numărul de participanți, de valoarea acestora, de sponsori… În țară, se mai organizează și turnee internaționale, cu invitați din multe țări. Acestea sunt turnee puternice și fondul de premiere este mai mare, însă nu sunt în măsură să realizez o estimare. Contează foarte mult și suportul clubului sportiv la care sunt afiliați jucătorii și suportul Federației, desigur.

 

eJobs România, derulează campania Povestea unui CV magic, prin care își propune să sprijine, alături de cei peste 3,3 milioane de profesioniști conectați la piața muncii prin intermediul site-ului, trei copii talentați care provin din familii defavorizate. Între 20 decembrie 2016 – 31 ianuarie 2017, pentru fiecare CV completat peste 90%, eJobs donează trei euro pentru ca trei copii cu performanțe excepționale, dar fără posibilități materiale, să-și dezvolte mai departe talentul și să-și urmeze pasiunile.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply